Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat

Ministrul pentru Comerţ, Ovidiu Silaghi, care a condus discuţiile cu Voestalpine pentru realizarea combinatului siderurgic, afirmă că România poate acorda companiei ajutor de stat doar în anumite domenii, în timp ce Turcia şi Ucraina, care concurează pentru atragerea investiţiei, nu au restricţii UE.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat

Silaghi: România poate oferi Voestalpine unele ajutoare de stat (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul general al companiei Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat miercuri, după semnarea Memorandumului cu Guvernul român, că terenul şi legislaţia de mediu reprezintă principalele condiţii care trebuie îndeplinite pentru o decizie favorabilă în ceea ce priveşte investiţia Voestalpine, arătând că grupul austriac are nevoie de o suprafaţă de 6 kilometri pătraţi de "teren securizat" şi de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de Uniunea Europeană.

Silaghi arată că rezolvarea acestor probleme nu poate fi pusă în sarcina Guvernului.

"Achiziţionarea terenurilor de la persoane private este o atribuţie a companiei, iar reglementarea după 2012 a emisiilor de CO2 va fi stabilită la Bruxelles până la sfârşitul lunii noiembrie. Sperăm că aceste norme nu vor suferi modificari majore, deoarece acest lucru ar determina o scădere în mai multe sectoare industriale care vor fi obligate, din motive de eficienţă economică, să-şi mute unităţile de producţie în afara Uniunii Europene", a declarat ministrul.

Potrivit lui Silaghi, conducerea Voestalpine va evalua până la sfârşitul anului toate locaţiile posibile pentru construcţia combinatului siderurgic şi va decide pe baza propriilor criterii de eficienţă.

"Solicitările de sprijin şi cooperare din partea autorităţilor centrale si locale sunt absolut normale în cazul unor investiţii de asemenea anvergură. Considerăm că am făcut tot ce se putea face pentru ca România să fie ţara aleasă şi sperăm că vom avea câştig de cauză", a spus ministrul.

El a arătat că prin atragerea investiţiei Voestalpine, în afară de importul de capital semnificativ, de peste cinci miliarde euro, şi locurile de muncă nou-create, România ar deveni una dintre principalele puteri europene în ceea ce priveşte producţia de oţel, capacitatea totală urmând să ajungă la circa 14-15 milioane tone oţel/an, din care Voestalpine ar urma să producă aproximativ 5,5 milioane tone/an.

România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru a atrage investiţia în construcţia combinatului siderurgic.

Voestalpine este deja prezentă în România, prin subsidiara sa britanică Elmsteel, care deţine din 2004 o fabrică la Satu Mare.

Producătorul de oţel a raportat venituri de 10,5 miliarde de euro în anul fiscal 2007/2008, cu 51% peste nivelul de aproape şapte miliarde de euro din intervalul anterior, şi un profit net mai mare cu 31%, la un miliard de euro.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici