Sindicaliştii din Compania Naţională a Uraniului ameninţă cu proteste

Sindicaliştii din Compania Naţională a Uraniului (CNU) anunţă că vor intra în greva foamei dacă Guvernul nu va aloca fonduri pentru continuarea activităţii pe platforma de la Feldioara, existând riscul producerii unui dezastru ecologic.

Urmărește
1033 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din Compania Naţională a Uraniului ameninţă cu proteste

Sindicaliştii din Compania Naţională a Uraniului ameninţă cu proteste (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Sindicaliştii din Compania Naţională a Uraniului anunţă că vor intra în greva foamei dacă în urma discuţiilor de miercuri cu reprezentanţii Guvernului nu se vor găsi soluţii pentru ieşirea din impas a companiei. Sindicaliştii susţin că lipsa fondurilor îi împiedică să îşi desfăşoare activitatea şi că nu există posibilitatea de plată a salariilor pentru angajaţi. Mai mult, dacă cele 67 de tone de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu aflate pe platforma de la Feldioara nu vor fi procesate până în septembrie, când materialul devine neconform, există posibilitatea poluării râurilor cu substanţe toxice.

„Problema gravă este că noi nu mai avem fonduri, există imposibilitatea de plăţi salariale şi există posibilitatea să ni se taie curentul, iar în momentul în care se taie curentul la Feldioara se pot revărsa apele în Olt, contaminăm Oltul cu uraniu. Dacă nu se ajunge la o soluţie de salvarea a CNU, noi, liderii de sindicat, vom intra în greva foamei”, a delcarat Claudiu Damian, vicepreşedintele Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu (SEPU), pentru MEDIAFAX.

Liderii de sindicat au trimis mai multe solicitări şi adrese preşedintelui României şi Guvernului prin care au invocat ordonanţele care prevăd ca Nuclearelectrica (SNN) să cumpere cu prioritate uraniu de la CNU, dar spun că până în acest moment au primit doar promisiuni.

„Au fost discuţii şi săptămâna trecută. Rezultatul a fost că va trebui să se facă un program de restructurare. Noi am înţeles că trebuie de la 1150 de angajaţi să se ajungă la 750. Acum vin cu tot felul de scenarii, să se ajungă la 300. Dacă se va ajunge cu 300 de oameni în toată compania, asta înseamnă închidere, e clar. S-au tot făcut întâlniri, dar degeaba. Nu ne ajută. (...) Având materialul ăla pe platformă în valoare de 47 de milioane de lei, mare parte din acei bani, undeva la 40 de milioane de lei se întorc înapoi la bugetul de stat în secunda următoare. Datoria ministrului (n.r. Energiei) e să aducă bani la bugetul de stat. Noi rămânem cu foarte puţin din vânzarea acestui material”, a spus Claudiu Damian.

Problemele companiei s-au agravat după ce au pierdut contractul cu singurul client, Nuclearelectrica, când canadienii de la Cameco au câştigat licitaţia de livrare a uraniului, în decembrie 2015. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici