- Home
- Economic
- (27.10.2023, 21:56)
- Alexandru Stan
INTERVIU Ştefan Ferdinand Vayna, CEO MASTERBUILD – General Contractor & Developer: ,,Domeniul construcţiilor în România a funcţionat prea multă vreme după principiul “merge şi aşa”, iar singura modalitate de a schimba percepţia şi modul de lucru în sine este să faci paşi în faţă şi să demonstrezi, în mod concret, că se poate"
Urmărește
526 afișări
Ce experienţă aveţi în domeniul construcţiilor şi ce tipuri de proiecte aţi realizat sau coordonat până acum?
Suntem o companie de construcţii cu capital privat, înfiinţată la începutul anilor 2000 în Bucureşti. De atunci si pana astazi, am implementat proiecte internaţionale în Europa Centrală şi de Est, Asia sau Africa, precum şi pe întregul teritoriu al României, oferind servicii complete în domeniul antreprizei generale, managementului de proiect şi lucrărilor speciale de construcţii, pentru clienţi corporativi şi instituţionali, locali şi internaţionali.
MASTERBUILD este activ atât pe segmentul construcţiilor industriale (facilităţi de producţie şi industriale pentru diverse domenii), cât şi al proiectelor comerciale (parcuri logistice pentru segmentul de retail, parcuri de retail, reţele de magazine de retail) şi instituţionale, unde avem expertiză îndeosebi în domeniul clădirilor de uz strategic sau militar.
În ultimii 5 ani, MASTERBUILD a semnat un număr total de peste 300.000 mp de spaţii construite, inclusiv infrastructura aferentă, atât în oraşe mari, precum Bucureşti, Craiova, Piteşti, Oradea, Timisoara cât şi în oraşe mai mici, precum, Satu Mare , Baia Mare sau Târgu Mureş, cu potenţial de creştere.
Printre cele mai semnificative proiecte încheiate în ultimii ani sau în curs de derulare se numără noile facilităţi de producţie din proximitatea Bucureştiului pentru Grupul Policolor - Orgachim - una dintre cele mai mari companii care activează în domeniul producţiei şi comercializării lacurilor şi vopselelor, răşinilor şi produselor chimice de specialitate sau Zentiva – unul dintre cei mai mari producători internaţionali de medicamente, Centrul de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospaţiale (TGA) de la Craiova - principalul centru de cercetare în domeniul ştiinţelor aerospaţiale din România, sau numeroase proiecte pentru operatori logistici sau de retail internaţionali precum VGP, Hornbach, Auchan, Lidl sau Kaufland ş.a.
Cum vă asiguraţi că respectaţi standardele de calitate, siguranţă şi mediu în cadrul proiectelor dumneavoastră? Şi ce cunoştinţe aveţi despre tendinţele şi inovaţiile din domeniul construcţiilor?
În mod tradiţional în România, mediul, responsabilitatea pe şantier şi inovaţia au fost unele dintre ultimele preocupări în acest domeniu, în condiţiile presiunilor majore pe menţinerea costurilor joase ale construcţiilor. De asemenea, lipsa de educaţie de pe şantiere a fost pentru multă vreme o barieră majoră în domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Însă ultimii ani şi schimbarea de generaţii şi mentalităţi în construcţii au transformat radical şantierele României şi acest lucru ne bucură, deoarece întreaga noastră viziune de business se bazează pe inovare, creare de valoare adăugată şi responsabilitate. Domeniul construcţiilor în România a funcţionat prea multă vreme după principiul “merge şi aşa”, iar singura modalitate de a schimba percepţia şi modul de lucru în sine este să faci paşi în faţă şi să demonstrezi, în mod concret, că se poate.
Astfel, din punct de vedere al standardelor de calitate, siguranţă şi mediu implementăm procese complexe de lucru, monitorizate îndeaproape prin tehnologii digitale, pentru a asigura respectarea şi implementarea acestora. Avem mai multe niveluri de coordonare şi supervizare, care asigură implementarea, pe toate cele 3 direcţii, ale standardelor vizate.
Am investit masiv în ultimii ani în sisteme de monitorizare şi supraveghere a şantierelor, dar şi software şi tehnologie specifică de project şi de finance management, pentru a eficientiza activitatea echipelor şi rezultatele finale ale proiectelor noastre.
De exemplu, pentru a reduce discomfortul urban al unei construcţii în lucru în interiorul oraşului, utilizăm sistemul de monitorizare structurală, cu senzori permanenţi care monitorizează atât structura cât şi mediul acesteia, cu integrarea diferitelor măsurători, inclusiv prin satelit. Practic, prin aceasta monitorizăm clădirile învecinate astfel încât lucrările din şantier să aibă impact zero în jurul acestora.
Pentru asigurarea siguranţei în şantier, folosim paza electronică, un sistem de monitorizare eficientă cu funcţii avansate de analiză video. Aceasta elimină potenţialul de greşeală umană, creşte nivelul de securitate, optimizând de asemenea şi bugetele de securitate în şantier cu până la 25-30%. De asemenea, la acest moment, fiecare dintre proiectele noastre în lucru sunt monitorizate video de la distanţă, având ca centru de control sediul nostru din Bucureşti.
Din punctul de vedere al managementului integrat de proiect şi al analizei de business specifice, lucrăm deja de mai mulţi ani cu un sistem software ERP de business mangement, care ne asigură managementul integrat al informaţiilor despre clienţi, proiecte şi furnizori, automatizarea şi standardizarea proceselor, transparenţa proceselor şi informaţiilor, securitatea datelor companiei.
Nu în ultimul rând, acolo unde proiectele şi părţile contractuale permit, utilizăm tehnologia BIM – Building Information Modelling, care tinde să devină şi în România obligatorie pentru asigurarea unui proces de planificare, proiectare şi construcţie eficient, sigur şi colaborativ. Aceasta este utilizată pentru crearea şi gestionarea datelor în timpul procesului de proiectare, construcţie propriu-zisă şi a altor operaţiuni, integrând date multidisciplinare pentru a oferi o mai mare vizibilitate asupra proiectului, alternative mai sustenabile, modalităţi de eficientizare a costurilor şi îmbunătăţire a procesului decizional. Tehnologia BIM devine esenţială şi în procesul de post – construcţie şi mentenanţă a clădirii, pentru asigurarea unei durate de viaţă prelungiă, în condiţii optime.
Din punctul de vedere al marilor tendinţe care impactează domeniul construcţiilor, direcţia de sustenabilitate (ESG) cu tot ceea ce înseamnă principiile unei economii circulare va deveni din ce în ce mai importantă. Deja construim clădiri bazate pe principiul zero-waste, în care întreg lanţul de materiale utilizate, până la cele care ies din şantier aplică principiul valorificării continue, însă într-un viitor destul de apropiat vom vedea clădiri într-adevăr inteligente, integrate perfect în mediul natural şi prietenoase cu comunitatea.
România produce peste 3 mil. tone de deşeuri din construcţii anual, motiv pentru care implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor este mai mult decât necesar pentru asigurarea unui mediu de lucru conform reglementărilor de mediu. Una dintre cele mai mari provocări globale este reprezentată de schimbările climatice, iar construcţiile au un rol semnificativ în dezvoltarea unui viitor durabil. Acest lucru înseamnă implementarea de noi tehnologii, procese şi materiale de construcţii care să reducă impactul asupra mediului şi care să constituie soluţii sustenabile, pe termen lung.
Inteligenţa artificială, tehnologia şi digitalizarea, de asemenea vor determina, de asemenea, o transformare radicală a domeniului construcţiilor. De alfel, o vedem deja pe şantierele din Asia sau în alte regiuni mai dezvoltate şi nu mai este mult până când vom vedea o schimbare radicală şi în România.
Însă vreau să subliniez că fără om, pasiune şi implicare, nimic nu este posibil. Mai ales în contextul discuţiilor şi temerilor nejustificate că tehnologia ar înlocui forţa de muncă umană, trebuie subliniat că acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât elemente precum viziunea, know-how-ul şi flerul uman nu pot fi înlocuite de tehnologii. Omul continuă să sfinţească locul, în toate domeniile de activitate.
Cum comunicaţi şi colaboraţi cu clienţii, subcontractorii, furnizorii şi autorităţile implicate într-un proiect de construcţie? Cum abordaţi provocările şi riscurile?
Planificarea eficientă, transparenţa şi încrederea ca rezultat al cunoaşterii foarte bune a profesiei şi înţelegerii nevoilor partenerilor de business şi stakeholderilor sunt esenţiale pentru o bună gestionare a proiectelor şi pentru durabilitatea relaţiilor în timp. Cu cât există mai multă transparenţă pe tot parcursul proiectului şi cu cât mai bine planificat este acesta, înca din etapele pre-incipiente, cu atât riscul de neprevăzut se diminuează şi încrederea reciprocă a părţilor se consolidează.
Toate părţile implicate într-un proiect de construcţie au nevoie de predictibilitate şi de garanţia îndeplinirii tututor obiectivelor vizate, elemente care pe piaţa construcţiilor sunt încă vagi pentru mulţi dintre jucători. În afară de proiectele din România, noi activăm şi pe pieţe externe, lucrând atât pentru mari clienţi corporate internaţionali cât şi pentru instituţii internaţionale de prestigiu, astfel încât procesele de lucru nu pot fi altele decât cele impuse de standardele internaţionale, care sunt foarte înalte.
Cum v-aţi adaptat la cerinţele specifice ale unui proiect de construcţie industrială sau militară, cum ar fi securitatea, confidenţialitatea sau reglementările?
Într-adevăr, un proiect major industrial sau militar vine cu cerinţe specifice în termeni de securitate, confidenţialitate şi reglementări specifice. Este necesară o documentare foarte laborioasă şi un sistem foarte eficient de Process Management, mai ales în situaţii foarte specifice precum, de exemplu, proiectele amplasate în zone cu riscuri iminente sau diferite situaţii specifice.
MASTERBUILD a gestionat cu succes astfel de proiecte în regiuni din Africa, de exemplu, în care elementele diferenţiatoare au fost planificarea excelentă din etapa de pre-construcţie, coordonarea foarte bună a echipelor de proiect, cunoaşterea foarte bună a regiunii şi know-how-ul specializat al echipelor implicate.
Proiectele cu specific industrial sau militar, în special cele finanţate de instituţii internaţionale sau având astfel de entităţi ca autoritate contractantă, au un specific aparte şi au presupus din partea MASTERBUILD o abordare pe masură, resurse şi competenţe dedicate şi specializate. Pregătirea noastră pentru astfel de proiecte începe cu mult înainte de lansarea lor efectivă în procedura de licitaţii, prin înţelegerea priorităţilor strategice ale instituţiilor şi agenţiilor, prin răspunsuri la notificări timpurii ale acestora, dar şi prin pregătirea cooperării cu partenerii locali din spaţiile geografice de lucru ale companiei, căci cele mai multe astfel de proiecte se desfăşoară în afara graniţelor României.
Odată cu lansarea în licitaţie a proiectului, debutează atât pregătirea documentaţiei tehnico-economice a proiectului, dar şi o etapă de analiză aprofundată, pe multiple paliere, a spaţiului geografic de implementare şi specificului acestuia. De la factorii geopolitici, culturali, la tipologia de riscuri de securitate la adresa şantierului, lanţurilor şi surselor de aprovizionare şi mai ales la adresa personalului, până la scenarii în caz de criză, MEDEVAC (evacuare medicală), comunicare şi raportare, toate sunt analizate cu atenţie şi transformate în planuri şi proceduri clare pentru personalul din teren şi cel de sprijin de la sediu.
Confidenţialitatea datelor proiectului şi acţiunilor noastre pe timpul planificării şi implementării acestor proiecte este cel puţin la standardele cerute de beneficiar, fiind implementate politici de acces şi lucru cu aceste date, strict pentru personalul proiectului, conform nevoilor de acces ale acestuia şi responsabilităţilor sale din organigrama proiectului.
Repertorierea, înţelegerea şi respectarea reglementărilor tehnice, inclusiv de calitate, de securitate, de sănătate şi protecţia muncii, sunt parte importantă a proiectelor noastre cu specific industrial şi militar. În general, zona de implementare a acestor proiecte este una în care se întrepătrund legislaţii şi responsabilităţi ale unor entităţi diverse: de la cele internaţionale sau supranaţionale, care pot avea un rol de finanţator, autoritate contractantă sau comandament al forţei din teatrul de operaţii, până la autorităţi ale statului gazdă, ce pot avea rol de beneficiar, aliat sau autoritate / agenţii de reglementare.
Adaptarea atât la cerinţele specifice ale proiectului, cât şi la specificul zonei de implementare a acestuia sunt aspecte esenţiale pentru a asigura succesul proiectului şi capacitatea noastră de a ne presta serviciile în siguranţă şi eficient.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Boloş, întrebat dacă primarii vor primi pensiile speciale: trebuie să împărţim cheltuielile
Citește și: ZF: România şi-a pierdut statutul de „croitoraşul“ Europei pentru că a devenit prea scumpă. Doar în ultimul an au dispărut peste 1.200 de firme şi 10.000 de salariaţi. „Lumea ne cunoaşte sub denumirea de croitorul sau pantofarul Europei, dar lucrurile nu mai stau chiar aşa. Nu mai există fabrici de încălţăminte româneşti, la fel şi fabrici de textile“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump