Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate

Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul jalnic al politicii de austeritate menite să rezolve criza datoriilor din regiune, a declarat miercuri economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate

Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia, a spus, prezent în oraşul german Lindau pentru a participa la o conferinţă, că şomajul ridicat şi creşterea economică slabă arată deficienţele răspunsului la criza din uniunea monetară, transmite Bloomberg.

"Acum vedem preţul enorm pe care îl plăteşte Europa. Să sperăm că realitatea acestei politici greşite va fi conştientizată", a arătat Stiglitz într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Cancelarul german Angela Merkel, care a condus campania de austeritate bugetară şi de reformare a legislaţiei muncii din regiune, a declarat la conferinţa de la Lindau că zona euro trebuie să elimine defectele de construcţie ale uniunii monetare.

Economiile Germaniei, Franţei şi Italiei, cele mai mari dintre cele 18 state membre ale zonei euro, nu au reuşit să înregistreze creştere în trimestrul al doilea, punând în pericol redresarea fragilă a regiunii şi sporind astfel presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru extinderea măsurilor de stimulare.

Inflaţia din zona euro a încetinit la 0,4% în luna iulie, cel mai redus nivel din aproape cinci ani, fiind cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%.

Rata şomajului din regiune a fost de 11,5% în iunie, aproape de un nivel record de 12% atins anul trecut.

Stiglitz a criticat ritmul de creare a uniunii bancare europene, ca fiind prea lent, şi a făcut apel pentru punerea în comun a datoriilor publice din zona euro, soluţie respinsă de Germania şi alte ţări din regiune.

"Este nevoie de o uniune bugetară mai amplă. Dacă Europa ar putea să împrumute ca o singură entitate, ar face-o la un nivel al dobânzilor similar cu cel obţinut de Statele Unite", a explicat economistul.

În luna iunie, BCE a anunţat un set de măsuri de stimulare fără precedent, inclusiv dobânzi negative la depozite, dar Stiglitz a arătat că politica monetară nu poate fi un substitut al uniunii bugetare.

Merkel a afirmat la conferinţă că măsurile anti-criză din zona euro nu au mers suficient de departe pentru a depăşi problemele. Ea a apreciat că regiunea duce lipsă de coordonare politică în domeniul politicii economice, în timp ce sistemul bancar este încă prea opac.

Datele Eurostat publicate săptămâna trecută au arătat că economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea, ca şi cea a Italiei, în timp ce PIB-ul Franţei a stagnat.

Redresarea lentă din zona euro face ca regiunea să fie vulnerabilă la şocuri externe, preşedintele BCE Mario Draghi avertizând recent în legătură cu riscurile politice sporite, precum intensificarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici