- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.06.2018, 19:51)
- Dan Straut
Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 milioane de lei | DOCUMENT
Din ziua lansării - vineri, 15 iunie - până acum, au fost subscrise titluri de stat în valoare de 80 de milioane de lei în cadrul emisiunii Centenar, care se va închide pe 6 iulie, a declarat miercuri, la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Urmărește
4003 afișări
Teodorovici: În primele zile au fost subscrise titluri de stat Centenar în valoare de 80 mil. lei
VEZI MAI JOS DOCUMENT
„Principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populaţie. Ministerul Finanţelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”, a spus Eugen Teodorovici, la un briefing de presă.
Întrebat dacă el, ca persoană fizică, a subscris titluri de stat, Teodorovici a spus că îşi va face mai întâi cumpărăturile, după care va lua astfel de unităţi „în funcţie de bugetul rămas”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Potrivit oficialului, titlurile de stat vor putea fi cumpărate prin aproximativ 220 de unităţi operative ale Trezoreriei Statului şi peste 5.500 de oficii poştale. „Valoarea maximă a subscrierilor pe investitor, pe fiecare emisiune, este de 100.000 de lei prin unităţile Trezoreriei Statului şi 100.000 de lei prin oficiile poştale, deci în total 200.000 de lei”, a spus Eugen Teodorovici.
Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii şi nu pot fi răscumpărate sau vândute până la scadenţă.
Ministrul Finanţelor a mai precizat că veniturile obţinute din investirea în acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% în cazul depozitelor bancare”.
Subscrierile prin trezorerii se pot realiza atât în numerar, cât şi prin transfer bancar, iar subscrierile prin oficii poştale se pot realiza în numerar, cu costuri zero pentru investitori la subscriere si retragere în numerar.
„Pentru serviciile prestate de către Compania Naţională Poşta Română, Ministerul Finanţelor va plăti un comision de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie aplicat la valoarea de închidere a emisiunii şi un comision de 0,1% pentru efectuarea plăţilor de dobânzi şi principal, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat”, a mai spus ministrul.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat vineri prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar. Titlurile au valoare de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani şi sunt destinate exclusiv populaţiei, iar o persoană poate acumula cel mult 100.000 de unităţi.
Potrivit prospectului de emisiune, prsoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuţie:
- în perioada 15 iunie - 6 iulie 2018 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal
- în perioada 15 iunie - 5 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban
- în perioada 15 iunie - 4 iulie 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural.
„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română SA”, precizează MFP.
Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.
„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori”, mai arată MFP.
„Emisiunea de titluri de stat CENTENAR pune în prim plan investitorul român şi îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente şi este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populaţiei la fel cum plăteşte şi pentru cele destinate pieţei financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.
Potrivit MFP, „emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite în funcţie de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei”.
Prospectul complet de emisiune, şi orice modificări ale acestuia, se publică pe www.mfinante.gov.ro, www.datoriepublica.mfinante.gov.ro, www.comunicatii.gov.ro şi www.posta-romana.ro.
Citeşte şi: Veste bună de la Otopeni: Pista de decolare-aterizare nr. 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă
Citeşte şi: Conferinţa MEDIAFAX „Fermierii României”: Anul agricol şi preţurile 2018, sub lupa specialiştilor
Citeşte şi: Procentajul de carne de pe ambalaje | Radu Timiş, Cris-Tim: Mult timp industria noastră nu a răspuns la întrebările puţin confortabile
Citeşte şi: Raport al Comisiei Europene: În ritmul actual, datoria publică a României va ajunge la 60% din PIB până în 2028
Citeşte şi: KFC România a câştigat premiul Francizatul Anului la Convenţia Francizaţilor YUM! din SUA
Citeşte şi: O poveste ca în Silicon Valley: o companie americană a cumpărat cu câteva "milioane de dolari" un start-up românesc din IT
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Veste bună de la Otopeni: Pista de decolare-aterizare nr. 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe