- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,5% şi au temperat ascensiunea bursei la 0,1%
(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 18)
Bursa a crescut vineri cu 0,13%, ascensiunea fiind temperată de corecţia, de 1,56%, consemnată de acţiunile OMV Petrom (SNP), într-o piaţă în care tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) au asigurat aproape două treimi din lichiditate.
În primele minute ale şedinţei, piaţa a scăzut în medie cu aproape 1%, însă după prima oră preţurile au început să revină spre nivelurile de joi, iar în a doua parte a zilei piaţa a început să crească. Totuşi, investitorii au fost precauţi la tranzacţionarea celor mai multe acţiuni.
Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, consideră că rulajele reduse înregistrate de cele mai multe acţiuni arată că investitorii sunt prudenţi la tranzacţionare, deşi preţurile au crescut, susţinute de revenirea pieţelor externe.
"Cred că bursele externe au crescut vineri îndeosebi datorită declaraţiei comune făcute de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, potrivit căreia cele Germania şi Franţa renunţă la cerinţa de a obliga investitorii privaţi să îşi asume o parte din pierderile cauzate de o restructurare a datoriei Greciei. Ştirea aduce un dram de speranţă, dar nu rezolvă problemele Greciei, motiv pentru care investitorii de la BVB sunt încă precauţi în adoptarea unor noi poziţii de cumpărare, deşi preţurile din piaţă pentru unele acţiuni sunt foarte atractive", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.
La finalul şedinţei, indicele BET, care analizează evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,86% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.
Ascensiunea acestor indici a fost temperată de acţiunile OMV Petrom, care au scăzut cu 1,56%, la 0,379 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 1,3 milioane lei, iar pe segmentul destinat tranzacţiilor speciale au fost efectuate trei transferuri în valoare de 3,1 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la 0,3825 lei, preţ cu 0,65% sub nivelul de joi.
Indicele BET-FI a avansat cu 2,8%, susţinut de evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri, care au consemnat ascensiuni cuprinse între 2,2% şi 4%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează traiectoria primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,81%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro), sumă cu 35% sub rulajul din şedinţa precedentă, de 59,1 milioane lei (14,1 milioane euro).
Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 14,3 milioane lei şi, respectiv, de 9,5 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 2,19%, la 1,4 lei, iar acţiunile Fondului au crescut cu 2,27%, la 0,54 lei.
"Acţiunile SIF Oltenia au atras atenţia chiar la deschidere datorită unor tranzacţii foarte mari. Este posibil ca acestă situaţie să se datoreze închiderii scadenţei contractelor futures care au activ suport aceste acţiuni pe piaţa de la Sibiu. Închiderea acestei scadenţe duce automat şi la închiderea operaţiunilor de arbitraj. Dacă luăm în considerare faptul ca în piaţa spot s-au făcut în deschidere tranzacţii cu aproximativ patru milioane de acţiuni SIF Oltenia, iar pe raportările deţinerilor de la Sibex apăreau poziţii deschise pentru echivalentul a patru milioane de acţiuni, putem trage concluzia că a fost vorba de o închidere a unui arbitraj", a afirmat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
Acţiunile Oltchim (OLT) au continuat linia descendentă începută miercuri şi au căzut din nou cu 15%, ajungând la 1,431 lei. Declinul vine, însă, după ce în acest an preţul acestor acţiuni a urcat de peste 11 ori, atingând săptămâna trecută nivelul maxim istoric de la bursă, de 2,325 lei.
Tranzacţiile cu acţiunile Oltchim au însumat un milion de lei.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cele mai vizibile ascensiuni de la segmentul societăţilor de investiţii, de 4% şi, respectiv, de 3,55%. Astfel, acţiunile SIF Moldova au încheiat ziua la 1,299 lei, iar titlurile SIF Muntenia au ajuns la 0,7145 lei.
Transferurile cu acţiuni SIF Moldova au totalizat 641.000 de lei, iar titlurile SIF Muntenia au înregistrat cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 291.000 de lei.
Acţiunile BRD (BRD) au crescut cu 0,35%, la 14,2 lei, pe o lichiditate de 986.000 de lei. Totodată, cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, pentru 862.000 de lei. Tranzacţia specială a fost efectuată la 14,15 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de joi.
Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 1,7 milioane lei, valoare cu 41% mai redusă decât rulajul de joi, de aproape 3 milioane lei.
Titlurile firmei Macarale Turn Ploieşti (MEHZ) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 685.000 de lei, iar preţul a stagnat la 3,99 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,4%. În acelaşi timp, pieţele din Europa Centrală şi de Est nu aveau o tendinţă clară. Bursele din Ungaria, Slovenia şi Polonia avansau cu până la 0,3%, iar pieţele din Cehia, Bulgaria, Croaţia şi Rusia consemnau corecţii de cel mult 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO