- Home
- Editorialiștii
- (16.02.2024, 07:09)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: De Ziua Îndrăgostiţilor, Turcia şi Egiptul au depăşit "încăpăţânarea strategică"
Vizita în Egipt preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, are toate premisele unui eveniment crucial, atât pentru cele două ţări, cât şi pentru întreaga regiune.
Urmărește
1006 afișări
„Este o trecere de la încăpăţânarea strategică la relaţii strategice", a declarat prof. dr. Mehmet Ozkan, de la Universitatea Naţională de Apărare din Instanbul (un analist des citat zilele acestea în presa de limbă arabă din Orientul Mijlociu şi Africa).
Prezenţa lui Erdoğan ieri la Cairo, în prima vizită oficală după 2013, de Ziua Îndrăgostiţilor - gluma circulă de când a fost fixată data deplasării - este determinată, nu în ultimul rând, de războiul din Gaza – unul dintre punctele-cheie pe agenda întâlnirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Relaţiile dintre cele două ţări s-au rupt în iunie 2013, când preşedintele democratic ales, Mohamed Morsi (aliat al Ankarei) a fost răsturnat de la putere de o lovitură de stat orchestrată, cu sprijin saudit, de generalul Abd el-Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, actualul preşedinte al Egiptului.
După o perioadă a diplomaţiei de culise, relaţiile s-au încălzit la scenă deschisă începând din anul 2021. Prima întâlnire dintre cei doi preşedinţi a avut loc cu prilejul Campionatului Mondial de Fotabl de la Doha, din 2022, când au schimbat câteva cuvinte.
Anul trecut, predecesorul actualului ministru de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu, a făcut o vizită oficială la Cairo. urmată de vizita omologului său egiptean la Ankara. S-au redeschis ambasadele în ambele capitale.
Mai mult, Guvernul turc s-a străduit să reducă drastic numărul de lideri ai Fraţiei Musulmane, refugiaţi de pe vremea lovituri de stat împotriva preşedintelui Morsi.
După ce, în ultimele luni, actualul ministru de Externe, Hakan Fidan, prin aşa-aşa numita shuttle diplomacy (turnee asidue în regiune), a netezit drumul îmbunătăţirii relaţiilor cu ţările arabe, cu Arabia Saudită în primul rând, ieri, în Egipt, s-a încercat să crearea unui climat de încredere reciprocă.
Citatul prof.dr. Ozkan a declarat, în sensul acesta: „Acordul Turciei de a furniza echipamente industriei de apărare a Egiptului şi chiar tehnologie face parte dintr-un efort de a înlătura neîncrederea". Între echipamentele pentru industria de apărare, ministrul Hakan Fidan a şi anunţat că este vorba despre „vehicule aeriene fără pilot" (celebrele drone turceşti, n.m.).
În privinţa războiului din Gaza, Erdoğan şi el-Sisi s-au exprimat aproape într-un glas, primul cu un diez (semiton) mai sus: îngrijorări cu privire la colapsul ajutorului umanitar în Gaza, după îngheţarea finanţărilor către UNRWA (Israelul acuzase 12 dintre cei 30.000 de angajaţi de participare la atacul barbar din 7 octombrie), îngrijorări cu privire la intenţiile de epurare etnică a palestinienilor, iminenta invazie terestră a Rafah (localitatea de graniţă cu Egiptul, unde de la începutul războiului au fost masaţi 1,4 milioane de civili palestinieni), îngrijorări cu privire la refuzul de încetare a focului din partea Guvernului de extremă dreapta de la Ierusalim.
Oricum, reînodarea relaţiilor Turciei cu Egiptul nu e deloc o veste bună pentru Israel.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe