- Home
- Editorialiștii
- (14.11.2023, 23:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia MUNTEANU. Dezideratul Summitului arabo-islamic, un miraj în deşert
Urmărește
891 afișări
COMENTARIU Lelia MUNTEANU. Dezideratul Summitului arabo-islamic, un miraj în deşert
Sunniţi şi şiiţi împreună, la Summitul extraordinar arabo-islamic din capital saudită. Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi liderul de facto al Arabiei Saudite, prinţul Muhammad bin Salman, alături – o imagine rară.
Întrunirea s-a desfăşurat sâmbătă. Am revăzut discursurile, am încercat să pătrund dincolo de cuvinte, în zona intereselor fiecăruia. M-am străduit, zilele acestea, să prind ecourile Summitului în Orientul Mijlociu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Numitor comun – aerul că liderilor prezenţi la Riyadh trebuie să le pese de problema palestiniană, dar că, de fapt, nu e prioritatea niciunuia. În anumite cazuri, dimpotrivă.
Vorbe mari, decizii tăioase, care se vor risipi ca nisipul, fiindcă nu există un proiect clar, menit să le lege, o... "foaie de parcurs", cu atât mai puţin motivaţia comună de a îl susţine.
Iranul: speranţa că atacul feroce al Hamas din 7 octombrie va îngropa Acordurile Abraham. Arabia Saudită: foarte atentă să nu-şi compromită relaţia cu Statele Unite. Turcia: încercând să se erijeze în protector al lumii islamice (sintagma "lumea islamică" e tot mai inadecvată, dacă admitem că a fost vreodată). Egiptul: atent să nu i se pună în cârcă palestinienii care ar putea fi dislocaţi din Gaza.
Un spectacol al ipocriziei cum doar la marile summituri diplomatice mai poţi întâlni. Poate cu un bemol în plus – emfaza şi faldurile bogate ale retoricii.
Două atitudini care au încercat să se concilieze. Mai exact să nu se deranjeze (prea mult) una pe cealaltă: rezoluţia grandilocventă a Summitului şi poziţia Axei Rezistenţei (Iranul şi miliţiile lui), aceasta din urmă la fel de confuză şi lipsită de coerenţă ca şi discursul liderului Hizballah din 3 noiembrie.
Semnificativ este însă că Rezoluţia întrunirii din 11 noiembrie condamnă ferm acţiunile Hamas din 7 octombrie, considerând că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian. Altfel spus, scindarea dintre Gaza şi Cisiordania trebuie să înceteze, urmând autorităţile de la Ramallah să preia responsabilitatea reprezentării în procesul de pace palestiniano-israelian, vizând soluţia a două state. Un deziderat, exprimat şi de leadershipul occidental. Acest deziderat face din viitor un miraj în deşert.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe