- Home
- Editorialiștii
- (28.11.2021, 21:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Hanuca. Lumina şi utopia libertăţii
Urmărește
1214 afișări
În seara aceasta a început una dintre cele mai senine momente ale anului liturgic iudaic - Hanuca, Sărbătoarea Luminilor. Ai noştri, în Sighet, îi ziceau „Crăciunul evreiesc” şi, pentru copiii care primesc daruri, comparaţia are o noimă.
Despre Hanuca s-au scris multe pagini tulburătoare. În noaptea când se aprinde prima dintre cele opt lumânări, aleg să deschid „Dictionar tandru al iudaismului”, cartea lui Jacques Attali:
„Trei întrebări. De ce ulei de măsline [în sfeşnic]? Pentru că, la fel ca acesta, poporul evreu se formează în urma presiunii - presiunea altor popoare, care-l ajută să-şi menţină identitatea. Pentru că [uleiul] nu e miscibil cu alte lichide, ci pluteşte la suprafaţă, <distinct>, la fel ca poporul evreu care trebuie să rămână deoparte pentru a supravieţui. Şi, în fine, pentru că acest popor e ultil tuturor celorlalte care profită de prezenţa sa. Măslinul, simbol al poporului evreu, va reveni prin Noe şi prin Mesia, al cărui nume înseamnă chiar <ungere> cu ulei de măsline.
De ce un sfeşnic având opt braţe, deşi sfeşnicul din Templu are şapte? Pentru că unul reprezintă lumina lui Dumnezeu, iar celelalte şapte - zilele. Pentru că cifra 7 reprezintă ordinea repetitivă a naturii (numărul zilelor săptămânii, al sărbătorilor evreieşti majore), iar cifra 8 - depăşirea timpului, deschiderea spre vremurile mesianice, infinitul (...).
În fine, ce s-a întâmplat apoi cu sfeşnicul de aur din Templu? În anul 70, Titus devastează Ierusalimul, distruge Templul şi ia sfeşnicul la Roma, unde dispare fără a lăsa alte urme decât reprezentarea sa, care mai poate fi văzută şi astăzi, pe arcul lui Titus, la Foro Italico.
(...) Hanuca - sărbătoare foarte simplă în aparenţă, care trimite la ideea pe care evreii şi-o fac despre Dumnezeu (o lumină) şi la utopia majoră a tuturor oamenilor (libertatea)”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe