COMENTARIU Lelia Munteanu | Harari: Cum vom învinge Corona

"Problema astăzi în lume e că nu avem lideri".

Urmărește
1169 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu | Harari: Cum vom învinge Corona

COMENTARIU Lelia Munteanu | Harari: Cum vom învinge Corona

Yedioth Ahronoth a publicat, la sfârşitul săptămânii, un eseu al profesorului Harari (foarte activ publicistic de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemia de Covid-19).
 
Titlul: "Cum vom învinge Corona". Subtitlul: "Încercarea de a opri Knesset-ul ales să controleze ce face prim ministrul e o încercare de răsturnare a regimului. Câtă vreme Knesstul nu funcţionează, trăim în dictatură".
 
Nu e prima oară când Harari critică dur faptul că premierul Benjamin Netanyahu, temporizând intrarea în atribuţii a Parlamentului, îl împiedică pe celălalt Benjamin, Gantz, să poată aduna majoritatea pentru formarea Guvernului.
 
"Aşa cum omenirea a reuşit să îngrădească variola (ciuma bubonică) şi Ebola, aşa va reuşi să doboare Corona", scrie autorul celor 21 de lecţii pentru secolul XXI. "Problema astăzi în lume e că nu avem lideri".
 
"(...) Pentru a învinge epidemii, omenirea trebuie să aibă încredere în oameni de ştiinţă, cetăţenii trebuie să aibă încredere în autorităţi şi Statele trebuie să aibă încrdere unele în altele. În ultimii ani, conducători iresponsabili ne-au zdruncinat încrederea în ştiinţă, în autorităţi şi în colaborare internaţională. Cine vrea să urmeze un conducător a cărui deviză este <eu pe primul loc>?"
 
"Ce ne învaţă istoria despre Corona? În primul rând, ne învaţă că nu ne putem apăra închizând graniţele pentru totdeauna. Amintiţi-vă că epidemii au existat încă din Evul Mediu. Pentru a ne apăra prin izolare, ar trebui să străbatem tot drumul înapoi, spre Epoca de Piatră. Asta vrem?".
 
"În epidemia de Ebola, în 2014, America a jucat rolul de lider. Cam la fel a făcut şi în criza economică din 2008, când a strâns în jurul său destule ţări încât să evite colapsul economic total. Dar, în ultimii ani, America s-a debarasat de rolul de conducător al lumii. Actualul regim de la Washington acordă mult mai puţin sprijin organizaţiilor internaţionale, cum ar fi OMS, şi transmite clar mesajul că America nu mai are prieteni - are numai interese. Când a început criza Corona, America a stat de o parte şi nu şi-a reluat rolul de lider. Chiar dacă, eventual, ar face-o, America nu se mai bucură de aceeaşi încredere şi puţine ţări ar fi dispuse să o urmeze. Cine e dispus să urmeze un conducător a cărui deviză este „eu pe primul loc". Vidul care a rămas în urma Americii nu s-a umplut încă. Din contră, în loc de conducere avem ură faţă de străini şi neîncredere în sistem. Fără încredere şi solidaritate globală, nu vom învinge epidemia Corona şi, probabil, vom fi victimele altor epidemii. Dar, fiecare criză este o oportunitate. Poate că această epidemie va învăţa lumea că tocmai acum colaborarea globală este vitală.
 
Omenirea se luptă cu virusul Corona, dar lupta adevărată este în interiorul ei. Dacă această epidemie va mări neîncrederea globală, virusul va învinge. Când oameni sunt dezbinaţi, viruşii sărbătoresc. În schimb, dacă epidemia va întări colaborarea globală, nu numai Corona va fi învinsă, dar şi epidemiile viitoare".
 
Profesorul e exagerat de optimist în privinţa colaborării globale. Dacă s-ar concentra doar asupra Uniunii Europene ar constata cum modelul solidarităţii s-a compromis în faţa coronavirusului.
 
Semnul a ceea ce Yuval Noah Harari numeşte colaborare globală se va arăta deasupra umanităţii atunci când Iranul va trimite materiale de protecţie în Israel, iar Israelul know-how epidemiologic în Iran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici