COMENTARIU Lelia Munteanu: Până şi în Israel: aiureli periculoase, dictate de decidenţii politici la deschiderea anului şcolar

Urmărește
3833 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Până şi în Israel: aiureli periculoase, dictate de decidenţii politici la deschiderea anului şcolar

COMENTARIU Lelia Munteanu

Diferenţa e că în Israel există sindicate puternice, nu televorbeţi ca în România.
 
Ministrul Educaţiei din Israel, Yoav Galant (foto, în mijlocul elevilor) e militar de carieră (general maior) şi politician de cinci ani. Eul hipertrofiat l-a determinat să anunţe că de marţi va deschide întreg sistemul de învăţământ (referindu-se inclusiv la tinerii cu nevoi speciale).
 
 
Iată proiectul pe care l-a gândit (verbul nu se conjugă în cazul ministresei Anisie din România):
 
a) Grădiniţele şi clasele I-II vor începe anul şcolar fără nici un fel de restricţii. La această categorie de vârstă, riscurile Corona sunt minore.
b) Clasele III-IV vor învăţa în sistemul de „capsule” - 18 elevi într-o clasă. Practic, fiecare clasă va necesita două săli de clasă.
c) Clasele de la a V-a în sus vor învăţa în clasele rămase libere. Adică mai nimic, ceea ce nu le va permite să înveţe la şcoală decât două-trei zile pe săptămână (restul online).
 

Ce probleme ridică proiectul:

 
1. Sindicatul educatorilor şi profesorilor intră în grevă, pentru că nu s-a stabilit nimic în privinţa cadrelor diactice aflate în grupă de coronarisc: concediu medical, deşi nu sunt bolnavi? până când şi pe banii cui? Până astăzi, la nivel de minister, nici măcar nu s-a dezbătut problema.
 
2. Personalul: dacă grupa de risc de mai sus nu va veni la muncă, cine va umple locul în schemă? E vorba de enorm de multe cadre didactice aflate în situaţie de vulnerabilitate (în primul rând vârsta, dar şi bolile asociate). Nici această problemă n-a fost dezbătută la nivel de minister.
 
3. În sălile de clasă nu pot fi mai mult de 18 elevi. De unde atâtea spaţii? De unde cadre didactice, dacă se cam dublează numărul claselor? Deşi de câteva luni se vorbeşte despre cursuri în două schimburi, nu s-a făcut nimic pentru asta. Sindicatul cadrelor didactice nu acceptă cursuri peste ora 13.30, când, probabil din punct de vedere al contractului de muncă,  se presupune că se intră în tura de seară, remunerată mai în plus faţă de tura de dimineaţă (ca în cazul asistentelor medicale, de pildă). Teoretic, sindicatul are dreptate. Putem presupune că ministerul nu acceptă surplusul de salariu. S-a pus problema ca, în zilele când elevii nu vor fi la şcoală, să se continue cursuri în alte locaţii - case de cultură sau parcuri. Foarte bine, numai că se pune problema asigurării elevilor şi a cadrelor didactice. Activităţile oricărui elev sau cadru didactic sunt asigurate în cadrul clădirii şcolii - fracturi, căzături etc. Nu există nici o formă de asigurare pentru un elev sau un profesor care ar dezvolta o problemă medicală într-o casă de cultură, de exemplu. Excursiile şcolare au asigurare separată, dar învăţământul într-un parc e altceva, trebuie reglementat înainte de a fi aplicat.
 
4. Cine va sta acasă cu copiii, în zilele când nu vor fi la şcoală ?
 
5. Cam un milion de elevi din Israel nu au acces la computer sau internet. O parte dintre aceştia sunt în familiile de ultrareligioşi, care interzic internetul. O altă parte n-au bani nici de computer, nici de internet. În fine, unii au acces limitat la computere/tablete, fiindcă sunt mai mulţi fraţi pe un singur computer, poate chiar şi un părinte sau doi care lucrează de acasă. Trebuie adăugat că, în general, învăţământul online a fost un eşec în lunile martie-mai. Nimic n-a mers, de regulă din motive de software (ministerul n-a dezvoltat platforme şi programe performante).
 
6. Învăţământul elevilor cu necesităţi speciale nu are nici o rezolvare, deci e mai mult ca sigur că elevii vor rămâne acasă.
 
7. Strategul şef al luptei anticorona, dr. Gamzu, va cere azi decidenţilor politici, pentru a patra oară, demararea programului „Semaforul”. Conform acestuia, oraşele roşii nu vor putea deschide anul şcolar sau vor trebui să-l închidă (ieşivot sau alte forme de învăţământ ale religioşilor, dar şi şcolile din zonele locuite de arabi).
 
8. Mulţi părinţi nu-şi vor trimite copiii la şcoală, fiindcă nu au încredere în sistem şi nu vor să-şi asume riscuri privind sănătatea copiilor sau propria sănătate. Contaminarea copiilor cu noul coronavirus nu s-a dovedit a fi, de regulă, o problemă, majoritatea sunt asimptomatici. Dar mersul la şcoală măreşte riscul de contaminare, iar copiii vor transmite virusul în familie, îmbolnăvindu-şi părinţi ori bunici. Un părinte salariat poate beneficia, în cazul acesta, de concediu medical, dar un părinte liber-profesionist sau antreprenor - nu.  
 
În plus, de astăzi laboranţii intră în grevă. Vor face doar analize de urgenţă, numai pentru camere de gardă, săli de operaţii şi săli de naştere. Corona nu va fi o urgenţă. Se vor prelucra testele, dar nu se vor da decât eventual rezultatele pozitive.
 
Cu laboranţii în grevă nu se va mai putea afla în timp util cum influenţează coronastatisticile deschiderea anului şcolar.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici