- Home
- Editorialiștii
- (30.08.2020, 14:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Până şi în Israel: aiureli periculoase, dictate de decidenţii politici la deschiderea anului şcolar
Urmărește
3833 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu
Diferenţa e că în Israel există sindicate puternice, nu televorbeţi ca în România.
Ministrul Educaţiei din Israel, Yoav Galant (foto, în mijlocul elevilor) e militar de carieră (general maior) şi politician de cinci ani. Eul hipertrofiat l-a determinat să anunţe că de marţi va deschide întreg sistemul de învăţământ (referindu-se inclusiv la tinerii cu nevoi speciale).
Iată proiectul pe care l-a gândit (verbul nu se conjugă în cazul ministresei Anisie din România):
a) Grădiniţele şi clasele I-II vor începe anul şcolar fără nici un fel de restricţii. La această categorie de vârstă, riscurile Corona sunt minore.
b) Clasele III-IV vor învăţa în sistemul de „capsule” - 18 elevi într-o clasă. Practic, fiecare clasă va necesita două săli de clasă.
c) Clasele de la a V-a în sus vor învăţa în clasele rămase libere. Adică mai nimic, ceea ce nu le va permite să înveţe la şcoală decât două-trei zile pe săptămână (restul online).
Ce probleme ridică proiectul:
1. Sindicatul educatorilor şi profesorilor intră în grevă, pentru că nu s-a stabilit nimic în privinţa cadrelor diactice aflate în grupă de coronarisc: concediu medical, deşi nu sunt bolnavi? până când şi pe banii cui? Până astăzi, la nivel de minister, nici măcar nu s-a dezbătut problema.
2. Personalul: dacă grupa de risc de mai sus nu va veni la muncă, cine va umple locul în schemă? E vorba de enorm de multe cadre didactice aflate în situaţie de vulnerabilitate (în primul rând vârsta, dar şi bolile asociate). Nici această problemă n-a fost dezbătută la nivel de minister.
3. În sălile de clasă nu pot fi mai mult de 18 elevi. De unde atâtea spaţii? De unde cadre didactice, dacă se cam dublează numărul claselor? Deşi de câteva luni se vorbeşte despre cursuri în două schimburi, nu s-a făcut nimic pentru asta. Sindicatul cadrelor didactice nu acceptă cursuri peste ora 13.30, când, probabil din punct de vedere al contractului de muncă, se presupune că se intră în tura de seară, remunerată mai în plus faţă de tura de dimineaţă (ca în cazul asistentelor medicale, de pildă). Teoretic, sindicatul are dreptate. Putem presupune că ministerul nu acceptă surplusul de salariu. S-a pus problema ca, în zilele când elevii nu vor fi la şcoală, să se continue cursuri în alte locaţii - case de cultură sau parcuri. Foarte bine, numai că se pune problema asigurării elevilor şi a cadrelor didactice. Activităţile oricărui elev sau cadru didactic sunt asigurate în cadrul clădirii şcolii - fracturi, căzături etc. Nu există nici o formă de asigurare pentru un elev sau un profesor care ar dezvolta o problemă medicală într-o casă de cultură, de exemplu. Excursiile şcolare au asigurare separată, dar învăţământul într-un parc e altceva, trebuie reglementat înainte de a fi aplicat.
4. Cine va sta acasă cu copiii, în zilele când nu vor fi la şcoală ?
5. Cam un milion de elevi din Israel nu au acces la computer sau internet. O parte dintre aceştia sunt în familiile de ultrareligioşi, care interzic internetul. O altă parte n-au bani nici de computer, nici de internet. În fine, unii au acces limitat la computere/tablete, fiindcă sunt mai mulţi fraţi pe un singur computer, poate chiar şi un părinte sau doi care lucrează de acasă. Trebuie adăugat că, în general, învăţământul online a fost un eşec în lunile martie-mai. Nimic n-a mers, de regulă din motive de software (ministerul n-a dezvoltat platforme şi programe performante).
6. Învăţământul elevilor cu necesităţi speciale nu are nici o rezolvare, deci e mai mult ca sigur că elevii vor rămâne acasă.
7. Strategul şef al luptei anticorona, dr. Gamzu, va cere azi decidenţilor politici, pentru a patra oară, demararea programului „Semaforul”. Conform acestuia, oraşele roşii nu vor putea deschide anul şcolar sau vor trebui să-l închidă (ieşivot sau alte forme de învăţământ ale religioşilor, dar şi şcolile din zonele locuite de arabi).
8. Mulţi părinţi nu-şi vor trimite copiii la şcoală, fiindcă nu au încredere în sistem şi nu vor să-şi asume riscuri privind sănătatea copiilor sau propria sănătate. Contaminarea copiilor cu noul coronavirus nu s-a dovedit a fi, de regulă, o problemă, majoritatea sunt asimptomatici. Dar mersul la şcoală măreşte riscul de contaminare, iar copiii vor transmite virusul în familie, îmbolnăvindu-şi părinţi ori bunici. Un părinte salariat poate beneficia, în cazul acesta, de concediu medical, dar un părinte liber-profesionist sau antreprenor - nu.
În plus, de astăzi laboranţii intră în grevă. Vor face doar analize de urgenţă, numai pentru camere de gardă, săli de operaţii şi săli de naştere. Corona nu va fi o urgenţă. Se vor prelucra testele, dar nu se vor da decât eventual rezultatele pozitive.
Cu laboranţii în grevă nu se va mai putea afla în timp util cum influenţează coronastatisticile deschiderea anului şcolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe