- Home
- Editorialiștii
- (15.10.2020, 18:44)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Liviu Mihaiu: Cu USReul la psihiatru
- "Fără personalităţi şi voci critice în posturi publice!” - se pare că este noua filosofie (sau nu?!) a celui mai nou partid din politica românească: USRPLUS.
- Atitudine: Carotarea programatică a oricărui candidat cu personalitate care ar putea reprezenta un eventual pericol la adresa dominaţiei Barna-Ghinea. Albul şi negrul slugărniciei faţă de lideri se insinuează din nou ca metodă de selecţie a cadrelor
- Nu e, aşadar, o clasică luptă de idei sau de putere, gen Kameniev, Zinoviev& Trotki versus Lenin& Stalin, câştigată de bolşevici. La USR e mult mai grav: s-a instuţionalizat pur şi simplu o politică de epurare dusă în mod premeditat şi subteran
Urmărește
4464 afișări
COMENTARIU Liviu Mihaiu: Cu USReul la psihiatru
"Fără personalităţi şi voci critice în posturi publice!” - se pare că este noua filosofie (sau nu?!) a celui mai nou partid din politica românească: USRPLUS.
Acest partid reprezenta o speranţă a unui altfel de politică, aia civilă, care lipsea din galantarul politicianismului "old school". Se spera de la el ca exigenţele morale clamate să se regăsească şi în dinamica interioară a partidului. Iar aducerea unor oameni noi, care să se priceapă şi la altceva decât la furat, nepotisme şi mânăreli politice, să fie un mod de bune practici în politica românească. Justiţie, meritocraţie, tot tacâmul din zona unei necesare reforme a clasei politice, adică fix ce nu ne prea mai aşteptam de la partidele istorice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Am zis şi sperat că, gata, de-aici începe noul ciclu politic antifaustic. Se pare însă că nu-i chiar aşa de simplu... După care au urmat cronologic următoarele fapte şi atitudini, care, în opinia mea, descriu patologia acestei “brave lumi noi”.
Fapte
1. Uzurparea fondatorului partidului, Nicuşor Dan, şi-apoi lupta subterană ca el să nu ajungă candidat la primăria generală a Capitalei, ci candidatul PLUS, Vlad Voiculescu. Fără PNL, Nicuşor Dan nu ajungea primar. Şi nici Vlad Voiculescu viceprimar.
2. Proiectele de legi propuse de către acest partid au fost mai toate de natură interdicţionistă şi punitivă: fără penali, fără decibeli, fără iarbă, fără religie, fără celelalte partide.. Mentalul acestor “emo" politicieni are o manieră etică îndoielnică şi deloc “nouă” sau color.
3. Plecarea sau mazilirea, de-alungul a câţiva ani, a câtorva sute de oameni de valoare, personalitate, idei şi cu potenţial de a deveni puternice şi onorabile figuri de partid. Au fost păstraţi doar cei care nu aveau critici faţă de politica cuplului Barna-Ghinea. Sunt cel puţin şapte filiale de partid USR în care liderii cu rezultate au fost decapitaţi prin metoda “autobuzul"
4. Alegeri locale. Cel mai activ consilier pe probleme de Mediu din CGPMB, Octavian Berceanu, pus pe locul 27. Neeligibil. Nu e singurul caz. Sunt zeci de astfel de înlăturaţi. S-a apelat la candidaţi cu şanse mici pentru a înlătura pe cei cu şanse mai mari în bătălia pentru Primării. Vezi cazul Ana Ciceală. Vezi cazul Corbeanca. Vezi cazul Buftea. Vezi cazul Deva. Vezi cazul Slatina. Fritz şi Coliban sunt excepţii.
Atitudine
1. Dispreţ faţă de toţi ceilalţi jucători politici. Drept pentru care toţi viitorii aliaţi politici îi urăsc: PSD, PNL,PMP, UDMR.
2. Dispreţ faţă de presa critică la adresa USR sau faţă de presa conservatoare, ceea ce le va face viaţa un calvar în următoarea campanie electorală
3. Carotarea programatică a oricărui candidat cu personalitate care ar putea reprezenta un eventual pericol la adresa dominaţiei Barna-Ghinea. Albul şi negrul slugărniciei faţă de lideri se insinuează din nou ca metodă de selecţie a cadrelor.
„Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertăţile fundamentale şi luptăm pentru o justiţie independentă. Se întâmplă tot mai des în viaţa internă a USR excluderi şi suspendări abuzive, intervenţii chiar în procesul de alegeri interne pentru funcţiile de conducere la nivel de filiale locale sau judeţene, inclusiv la comisii de arbitraj care ar trebui să fie independente. Din decembrie până în prezent au fost excluşi sau suspendaţi de Biroul Naţional nu mai puţin de 35 colegi, majoritatea cu funcţii de conducere în USR şi cu “vina” că au contestat acţiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentinţele politice au venit rapid şi implacabil”, susţineau semnatarii scrisorii deschise.
"E o încercare de preluare totală a puterii de către gruparea lui Dan Barna, pentru ca Nicusor Dan si gruparea sa să nu poata prelua cumva partidul, mai ales dupa victoria de la locale a acestuia din urmă. Oamenii care erau într-un fel sau altul consideraţi mai apropiaţi de Nicusor Dan au fost îndepărtaţi de către gruparea Dan Barna de pe liste, de pe poziţii eligibile.”
“Acest întreg scandal va afecta USR-PLUS pentru că erau foarte mulţi oameni care declarau că votează cu acest partid pentru că ar reprezenta ceva nou în politică. Au realizat acum că nu reprezintă acel ceva nou şi că, în principal, în momentul în care începi să faci politică la nivel înalt trebuie să faci astfel de jocuri de culise pentru a supravieţui. Nu e surpriză. Doar persoanele naive credeau că în politică poţi lucra fără. Nu se poate. Cred că foarte multi dintre ei plecaseră deja către PNL, atraşi de presedintele Iohannis la alegerile prezidenţiale, dintre cei care au votat USR la alegerile europarlamentare, si lucrul acesta s-a văzut în scorul obţinut la locale şi probabil lucrul acesta va fi valabil şi la alegerile parlamentare. PNL şi USR-PLUS se bat pe acelaşi electorat, nu au reuşit să rupă din electoratul PSD si nici vice-versa nu se va întâmpla", a declarat sociologul Vladimir Ionaş.
Nu e, aşadar, o clasică luptă de idei sau de putere, gen Kameniev, Zinoviev& Trotki versus Lenin& Stalin, câştigată de bolşevici. La USR e mult mai grav: s-a instuţionalizat pur şi simplu o politică de epurare dusă în mod premeditat şi subteran de către nişte băieţi care se pretind mai curaţi decât lacrima tuturor celorlalţi jucători din staulul politicii româneşti. Şi care, se pare, că injură ca nişte birjari când nu este totul ca ei.
Sociologul Mircea Kivu crede că, dacă pe locul marilor rămaşi neeligibili, Vlad Alexandrescu, Florina Presadă, Mihai Goţiu, Vlad Teohari sau Ungureanu au ajuns “întâmplător" oameni de la PLUS, atunci ,de fapt, este o încercare ca acest partid să intre mai repede şi mai lesne în posesia fostului premier şi comisar european, cel care i-a făcut miniştri pe actualii conducători ai USR, Dan Barna şi Cristian Ghinea. Care vor ministere foarte influente în viitorul guvern PNL-USR.
Numai că rebeliunea din interiorul USRPLUS a început deja în pragul unei fuziuni care, nu-i aşa, ar fi trebuit să-i facă o Echipă. Iar campania electorală din noiembrie o va pune recurent pe tapetul luptelor pentru influenţa politică din "România bunului simţ”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Sunetul deznădejdii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe