- Home
- Editorialiștii
- (19.09.2021, 11:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea: Noul sport al bugetarilor: golful. Terenul unde a fost ieri Iohannis a fost amenajat pe banii statului
Klaus Iohannis are numai veşti bune pentru noi, românii. După ce a participat la o partidă de golf, sportul bogaţilor, a hotărît că e un sport numai bun şi accesibil pentru noi toţi. Şi deşi nu prea era un auditoriu numeros acolo, pentru că puţini au bani să-şi cumpere crose, a cuvîntat: ”Vă felicit pe toţi care aţi jucat astăzi golf”.
Urmărește
8890 afișări
S-a întîmplat ieri, la Pianu, în judeţul Alba, unde încă din anul 2006 s-a derulat o investiţie cel puţin stranie, pentru statul român: cheltuirea unor sume considerabile, pentru amenajarea zonei în care se află terenul de golf ”Paul Tomiţă”, un teren de golf de 50 de hectare, la care se adaugă alte 20, cu spaţii adiacente. Prin Hotărîrea de Guvern 577, de acum 15 ani, s-au alocat de la bugetul statului 961.000 lei pentru asfaltarea drumului pînă la terenul de golf. Alte miliarde au fost băgate în alimentarea cu energie electrică, iar Consiliul Judeţean Alba a contribuit cu bani la amenajarea unui heliport, dar şi cu sume considerabile, anual, pentru diverse amenajări. Astfel încît judeţul Alba se poate mîndri că la Pianu de Jos se află singurul teren de golf din România, la standardul necesar desfăşurării unor competiţii de nivel naţional. Cîte competiţii s-au desfăşurat, nu ştiu. Golful nu e un sport pentru oricine.
Dar pentru preşedintele Iohannis, cu siguranţă este. Ieri a participat la o partidă de golf la Pianu şi s-a plimbat apoi şi cu noul Duster, produs de Dacia şi adus acolo, la evenimentul creat de firmă, pentru ca maşina să fie probată de mîna sigură a preşedintelui. E mai sigur pe un teren de golf, cu atît mai mult cu cît s-a scris în presă că noul Duster a cam picat la testele de siguranţă europene.
Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc, ci despre faptul că e greu de înţeles, cîteodată, cum funcţionează România. Cum, adică, de la bugetul de stat şi bugetul unui Consiliu Judeţean, tot de la stat, adică, se alocă mari sume de bani, iar din rezerva de terenuri a unei primării se concesionează loturi de teren, pentru construirea unui teren de golf. Ar fi, cum s-ar spune, un fel de ”golf de stat”. Investiţie prin care golful ar fi devenit un sport pentru toţi românii.
Nu este însă chiar aşa. Cea mai ieftină cameră, pentru o noapte în hotelul terenului de golf e cît o cameră la mare, în plin sezon estival. Şi asta, lăsînd la o parte celalte cheltuieli, deloc mici, aferente unei partide de golf. Un set de crose mai ieftine, de începători, costă de la 5.000 de lei în sus, dar crosele ”profesionale” încep de la 6.500 bucata. Deci, în mod clar, nu e un sport pentru bugetari obişnuiţi. Doar terenul e cu bani de la buget.
Terenul de golf de la Pianu a luat naştere, dacă e să-l ascultăm pe preşedintele Iohannis în discursul de ieri, ”la intersecţia dintre sport şi industrie”. ”Mă bucur să întîlnesc aici atîţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic, care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vîrstă şi încurajez pe cît mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii”, a mai spus preşedintele. Ca şi cum ne-am putea duce la golf, la Pianu în judeţul Alba, în excursie cu sindicatul.
Apoi preşedintele l-a salutat pe preşedintele clubului de golf: ”întotdeauna am fost de părere că performanţa sportivă inspiră şi ne motivează să fim mai buni. Vreau să îl felicit pe preşedintele Clubului, pentru calitatea deosebită a acestei baze sportive. Faceţi o treabă foarte bună, domnule Werner Keul, şi sînt convins că veţi continua cu aceeaşi pasiune!”. Preşedintele Keul e un bun şi vechi prieten al preşedintelui Iohannis. Ambii fac treabă bună, de fapt. La golf.
Preşedintele Keul, după cum au scris ziariştii de la Anchete on-line, a fost ani de zile ”poarta de deschidere a afacerilor în Sibiu”, cîtă vreme Iohannis a fost primar al oraşului: ”orice întreprinzător care ar dori să investească în Sibiu trebuie să-i dea un telefon lui Keul, pentru a putea rezolva problema. El era cel care intermedia încheierea unei afaceri, afaceri în numele administraţiei locale, deşi nu deţinea nici măcar o funcţie publică”. Preşedintele Keul a reuşit odinioară chiar să mute cu cîteva zeci de metri spre Şelimbăr tabla de intrare în Sibiu, iar terenul aferent să-l facă să intre în proprietatea oraşului, spre a evita construirea unui pasaj subteran de acces la un supermarket, de a cărui construcţie se ocupase firma sa.
Înconjurat de prieteni, probabil că preşedintele Iohannis s-a simţit bine la golf. A încheiat tot cu felicitări: ”încă o dată, vă felicit pe toţi, doamne şi domni care aţi jucat astăzi golf! Îi felicit în mod expres pe cei care au cîştigat şi sper ca data viitoare să fim şi mai mulţi". Clienţii de lux ai hotelului din apropiere şi jucătorii au aplaudat, încîntaţi, iar cîţiva dintre copiii localnicilor din Pianu, singurii care se pot lăuda că mai fac cîte un ban de pe urma terenului de golf, pentru amenajarea căruia s-au cheltuit miliarde de lei din bani publici, au aplaudat şi ei. Ca de obicei la fiecare competiţie, copiii din Pianu s-au învîrtit de cîte un bacşiş, de sandwich-uri şi de sucuri gratis, cărînd trusele de golf ale bogaţilor ”bugetari”, care au venit la golf, cu ”sindicatul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe