- Home
- Editorialiștii
- (24.10.2021, 12:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea. Pelerinii şi-au cîştigat dreptul la sfinţi
După aproape doi ani în care Biserica a fost tratată ca ”focar de infecţie Covid”, autorităţile par să fi înţeles că sănătatea sufetului o înrîureşte covîrşitor pe cea a trupului. Nu numai Dumnezeu a fost cel care le-a luminat mintea, dar şi faptul, evident chiar şi pentru specialişti, că nimeni n-a fost dovedit a se fi îmbolnăvit de la mersul la biserică, sau de la linguriţa de împărtăşanie. Nicio biserică n-a fost declarată de INSP ”focar de infecţie”, aşa cum le-au socotit unii politicieni, sau susţinători ai lor.
Urmărește
8809 afișări
Am asistat, de la începuturile pandemiei de Covid şi pînă nu de multă vreme încoace, la o serie de derapaje comportamentale ale autorităţilor, ale unor factori politici ”progresişti” şi chiar ale unor jurnalişti, la adresa Bisericii. Ele au început cu lipsirea scandaloasă a morţilor de Covid de asistenţa religioasă, care a fost posibilă din cauza măsurilor excesive, impuse la începuturile pandemiei. În epoca uitată şi jenantă a ”izoletelor”. Am trăit timpuri cînd morţii erau îngropaţi goi, în saci de plastic, singurul lor acoperămînt fiind lemnul sicriului, am asistat la vînătoarea ”împărtăşaniei cu aceeaşi linguriţă” şi am urmărit slujbe ţinute de preot şi dascăl în biserica goală şi zăvorîtă, singuri printre sfinţii pomeniţi. Biserica şi credinţa au fost greu încercate, dar au ieşit, ca întodeauna, biruitoare. E un semn, al perceperii ei corecte, drept stîlp al neamului.
Inclusiv ”raportarea Bisericii la vaccinare” a fost un subiect intens mediatizat. S-a vaccinat, sau nu Patriarhul? a fost un subiect intens dezbătut, de parcă decizia Preafericitului Daniel, de a păstra caracterul intim al actului medical, a fost un act de lezmaejstate, pe cînd preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu se lăsau ”înţepaţi”, la ore de maximă audienţă, cu televiziune înghesuite în centrul de vaccinare, ca pe stadion. Că Patriarhul n-a făcut şi el din vaccinare un act mediatizat, aşa cum au făcut-o politicienii de la vîrful ţării, încercînd să se ofere ca ”putere a exemplului”, dar cu un efect invers decît cel scontat, a fost cea mai bună alegere pentru turma sa. Din care fac parte atît cei vaccinaţi, cît şi dintre cei ce privesc vaccinarea de-a dreptul ca pe un act diavolesc. Dar şi unii, şi alţii sînt făpturi ale Domnului şi, ca păstor, nu îi poţi alege pe unii în dauna altora, nu poţi trata oile turmei împărţidu-le, pentru că ar fi temeiul risipirii ei.
Înţelepciunea aceasta simplă a avut cîştig de cauză. Inclusiv îndemnul recent al Patriarhului, adresat conducătorilor eparhiilor Bisericii, de a nu se alătura unei părţi sau alta, de a nu ţine partea cuiva anume, cît şi de a se respecta ”cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare”. Acest îndemn vine într-o văpaie a dezbaterii publice, care i-a împărţit, a cîta oară, pe români între ”vacinaţi”, adică cei impuri cumva şi ”antivaccinişti”, români puri şi neatinşi de ”acul diavolesc”. Echilibrul s-a stricat, a cîta oară, în societatea românească, acum din acest motiv.
După Revoluţie, nu e pentru prima oară. ”Omul nou” al comunismului, ajuns la maturitate în anii tranziţiei, a născut un tip special de intoleranţă agresivă. Pe care am văzut-o, de după prima mineriadă încoace, manifestîndu-se ”plenar”, în toate ocaziile ivite. Şi, din păcate, n-au fost puţine. Inclusiv din acest motiv, în România pluralismul politic nu dă naştere la dezbatere, ci la o hărţuială continuă, pînă la distrugerea totală a inamicului, proclamată şi dorită. Exemplele vin chiar de la preşedintele Iohannis, care şi-a promis sieşi şi le-a promis susţinătorilor distrugerea ”ciumei roşii” – cu care s-a împăcat acum, de nevoie.
Spre deosebire de această scenă tumultoasă, Biserica n-a declarat război nimănui, n-a răspuns nicicum la atacurile şi umilinţele la care a fost supusă. Sfinţii ei mucenici au stat închişi în racle, rugîndu-se pentru credincioşii lor, socotiţi de alţii dintre semeni ”pupători de oase”. Şi iată că rugăciunile lor au fost ascultate. Între aceşti rugători s-a aflat şi Sfîntul Dimitrie, ocrotitorul Bucureştiului, spre care pelerinii se îndreaptă în aceste zile, ori Icoana Maicii de la Nicula, la care se închină ardelenii, Sfînta Parascheva a moldovenilor şi Sfîntul Apostol Andrei, creştinătorul românilor. Prin rugăciunile sfinţilor, şi-au cîştigat oamenii dreptul de a fi pelerini la moaştele lor.
Ar fi o trufie să gîndim altfel. Dar ca orice minune, şi aceasta poate fi stricată tot de oameni şi tot din trufie – trufia de a face paradă de credinţa lor, neaplecaţi spre rugăciune, ci spre fotografia ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia