- Home
- Editorialiștii
- (27.08.2021, 12:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea: Vîlceanu, primul ministru de finanţe din istorie, care trăieşte fericirea de a fi dator
N-am crezut că voi trăi să citesc o prostie mai mare, decît aceea comisă de noul ministru de finanţe, Vîlceanu. Şi nu mă refer la cea cu salariul minim pe economie. La alta. Vîlceanu e fericit. A împrumutat România, din nou, la bănci cu ”dobîndă negativă” şi spune: ”pentru români, înseamnă că nu lăsăm povara plăţii dobînzii acestui împrumut pe umerii lor". Dar datoria, pe umerii cui rămîne?
Urmărește
37122 afișări
COMENTARIU Marius Oprea: Vîlceanu, primul ministru de finanţe din istorie, care trăieşte fericirea de a fi dator
Mare succes mare, în debutul mandatului de ministru al finanţelor a omului lui Florin Cîţu, ministrul Dan Vîlceanu, cel care nu are habar de salariul minim al românului, dar a primit ”în plic” de la predecesorul şi susţinătorul lui lista cu adrese ale băncilor, unde poate bate la uşă, spre a împrumuta ţara.
O întrebare logică se pune: dacă avem creştere economică, mult-trîmbiţată de primul ministru, de ce să ne mai îndatorăm în continuare? Răspunsul e, pentru că trebuie să plătim ratele la împrumuturile făcute deja şi ele sînt atît de mari, încît banii nu ajung. Împrumuturile sînt făcute tot de Cîţu, contrar sfaturilor primite anul trecut de la guvernatorul BNR Mugur Isărescu, fapt care a provocat şi represalii la adresa acestuia, de la ”cel mai înalt nivel”, prin scoaterea la lumină a unui aşa-zis ”dosar de informator”. Apoi, trebuiesc plătite salarii şi pensii, iar banii tot nu ajung. Banii nu ajung niciodată, nimănui, asta e de cînd lumea şi pămîntul. Dar, să te îndatorezi pentru a plăti datorii, e cea mai păguboasă afacere, iarăşi o ştie tot românul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Marea problemă creată de acest guvern, ca şi de Cîţu ca ministru de finanţe în guvernul anterior e că el n-a ştiut altceva, decît să îndatoreze ţara, pentru a acoperi găurile din buget. Abia acum s-au trezit, cu e-facturarea şi alte proiecte de reformare a ANAF-ului, pentru a îmbunătăţi colectarea taxelor la bugetul de stat. Şi, de fapt, problema e una de fond: să colectezi, ce? Dacă economia ţării e atît de şubrezită, şi majoritatea taxelor la buget provin din consum şi din impozitele pe salarii?
Vîlceanu nu face excepţie, de la această politică a cîrpelii. Problema e că am ajuns la un grad de îndatorare nepermis de mare, care aduce România în situaţia de a ajunge curînd la ”închisoarea datornicilor”. Cînd rata împrumutului a depăşit deja cu peste 10 procente jumătate din produsul intern brut, logica spune că trebuie să spui ”stop”. Fără nicio logică, Dan Vîlceanu mai împrumută 176,25 milioane de euro şi se declară fericit că ”dobînda e negativă”, de parcă împrumutul în sine nici nu ar conta.
Dar contează. La 1 iunie acest an, prestigioasa agenţie Moody’s arăta că datoria externă a României a crescut la 62% din PIB numai în 2020, majorînd rata vulnerabilităţii externe a ţării. Nu l-am auzit pe finanţistul Cîţu scoţînd o vorbă, despre asta. Dimpotrivă. Sarabanda împrumuturilor externe a continuat, cu o şi mai mare vigoare, după ce acest personaj care ne amanetează cu seninătate viitorul, pentru a-şi clădi el o carieră politică, asigurată pe împrumuturile la bănci în numele României, a accelerat ritmul îndatorării ţării în 2021, după ce a preluat frîiele guvernului.
Moody’s arăta că datoria externă a României, care ”a sărit” cu 12 procente într-un an, de la mai puţin de 50% în 2019, aduce România în aeeaşi poziţie ca a unor mari datornici, precum ţări ca Armenia şi India. Acum, probabil că sîntem şi mai rău. În 2021, datoria externă a României a crescut cu peste 2 miliarde de euro, în primul semestru. Un miliard de euro s-a mai adăugat în luna iulie. Pe ce s-au dus banii, Florin Cîţu n-a scos o vorbă.
Pentru că n-are ce spune. Pentru Cîţu, ca şi pentru omul său de casă, partenerul Vîlceanu, cu care împărtăşeşte pasiunea comună pentru muzica rock şi altele, contează să aibă buzunarele ”bugetului” pline, pentru a alimenta şi consolida puterea unui guvern care e ”creatorul” unei ”creşteri economice” dealtfel deloc spectaculoase, în raport cu alte state ale Uniunii Europene – atîta vreme cît e o ”creştere” incapabilă să oprească ritmul îndatorării externe a ţării, pînă la punctul în care datoria va deveni imposibil de plătit. Şi ”ţara”, aici, nu e o entitate amorfă, ţara e fiecare din noi, fiecare român plătitor de taxe.
Nu România, nu Cîţu, nu Vîlceanu se împrumută, cu inconştienţă, la bănci străine. Noi, fiecare român în parte, devenim pe zi ce trece mai îndatorat, de către ei, cei doi playboy-rock, cu un viitor din ce în ce mai incert, pur şi simplu amanetat. În luna august, am aflat cu ocazia acestui nou împrumut care l-a făcut fericit pe Vîlceanu, Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei. Le-a şi reuşit, ne-a anunţat zîmbind noul ministru al finanţelor.
E singurul fericit pentru că se află în această situaţie. Dan Vîlceanu e inconştient şi la fel de arogant ca predecesorul său Cîţu, cînd ne anunţă bucuros că ne-a mai vîndut o felie de viitor.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe