- Home
- Editorialiștii
- (31.05.2022, 13:38)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Motive de indignare pentru stomatologi. Altele decât un rând dintr-un editorial
Nu am crezut nicio clipă că scriind editorialul ”Cine ne apără de medicii care trebuie să meargă la medic?” voi reuşi nedorita performanţă de a crea un val de indignare în rândul medicilor stomatologi. Pentru niciun moment nu am avut intenţia de a-i ofensa pe cei care practică nobila meserie de stomatolog şi la care, mai devreme sau mai târziu, ajunge foarte multă lume.
Urmărește
3298 afișări
Esenţa articolului era reprezentată de cazul medicului infecţionist care a anunţat în mod fals că la spitalul unde lucrează ar fi apărut un caz de variola maimuţei. Informaţia infecţionistului a fost dezminţită de Ministerul Sănătăţii. Din dorinţa de a arăta cât de gravă a fost dezinformarea am subliniat că aceasta a venit de la un infecţionist, adică de la un specialist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Pentru ca tuşa cu care am făcut sublinierea să fie cât mai groasă am scris că informaţia nu ar fi avut atâta greutate dacă aceasta ar fi fost lansată în spaţiul public ”de un stomatolog, de o infirmieră ori de un pacient de profesie zugrav, vecin de pat cu doamna cu varicelă”. Probabil că a fost o formulare nefericită. Tot probabil, stomatologii nu s-ar mai fi simţit ofensaţi dacă i-aş fi pus alături de ortopezi şi de oftalmologi, să zicem.
Compania în care, fără intenţia de a jigni, i-am plasat pe stomatologi a creat un val de nemulţumire pe forumurile de discuţie ale acestora, după cum mi-a spus într-o convorbire telefonică extrem de civilizată Anda Tiron, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Stomatologie. Astăzi, doamna doctor Tiron şi preşedintele PSSITD, dr. Cristian Vlad, au trimis următorul drept la replică:
”Drept la replica privind articolul COMENTARIU Sorin Avram: Cine ne apară de medicii care trebuie să meargă la medic? apărut în data de 24.05.2022 pe website-ul www.mediafax.ro. În urma celor prezentate de domnul Sorin Avram, Patronatul Societăţilor de stomatologie PSSITD s-a autosesizat: <Considerăm că alăturarea unor profesii precum stomatolog şi zugrav este complet neadecvată şi produce prejudicii de imagine întregului corp profesional al medicilor stomatologi din România. Vă reamintim că medicii stomatologi sunt, în definitiv, tot medici, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi restul specialităţilor medicale de pe teritoriul României. Medicii stomatologi urmează cursurile Universităţilor de Medicină şi Farmacie, împreună cu viitorii medici din alte specialităţi medicale, urmează chiar cursuri de medicină în comun cu aceştia, dar şi cursuri de supra-specializare, adică programe de rezidenţiat. La absolvire aceştia obţin dreptul de liberă practică şi au dreptul de a pune pune diagnostice şi de a stabili planuri de tratament, la fel ca şi medicii din celelalte specialităţi medicale. Astfel, formularea <<şi nu de un stomatolog, de o infirmieră ori de un pacient de profesie zugrav>> este neadecvată şi denigratoare pentru medicii stomatologi. Vă stăm la dispoziţie pentru toate detaliile necesare documentărilor ulterioare>”.
Aş fi bucuros ca stomatologii reprezentaţi de doamna Tiron şi de domnul Vlad să fie indignaţi şi de faptul că această onorabilă breaslă nu reuşeşte să modifice legea privind alocările bugetare ale Casei Naţionale de Sănătate. Pentru stomatologie procentul alocat este nesemnificativ. Başca faptul că sumele pe judeţe sunt fixe, iar acestea se împart funcţie de numărul de doritori. Cu cât sunt mai mulţi stomatologi în contract cu Casa, cu atât sumele sunt mai mici. Un medic primar primeşte în medie 3.000 de lei pe lună, bani care nu înseamnă mare lucru în condiţiile în care tratamentele sunt scumpe. La aceşti bani, unii medici nu se complică să încheie înţelegeri cu casele de asigurări de sănătate.
Stomatologii ar trebui să fie indignaţi pentru că statul nu dezvoltă un program naţional de profil, după modelul programelor pentru cardiologie intervenţională şi pentru diabet. În România sunt poate milioane de oameni fără niciun dinte în gură ori doar cu câţiva.
Stomatologii ar trebui să fie nemulţumiţi că din cauza tratamentelor scumpe oamenii nu-şi permit să-i viziteze şi de aceea ajung cu dantura praf. Iar o dantură praf înseamnă, în timp, boli de stomac, de ficat sau de inimă.
Stomatologii ar trebui să-şi exprime nemulţumirea pentru că puţine şcoli mai au cabinete stomatologice şi că problemele cu dantura nu sunt depistate din timp.
Stomatologii ar trebui să fie furioşi fiindcă statul nu-i ajută să-şi doteze cabinetele care costă zeci de mii de euro.
Deci, stomatologii au suficiente motive de indignare, care sunt mult mai serioase decât un rând dintr-un editorial, care nu a avut nicio clipă intenţia de a-i jigni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe