- Home
- Editorialiștii
- (29.10.2020, 16:35)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Plagiatorul neprins e chestor cinstit
Urmărește
1265 afișări
COMENTARIU Sorin Avram: Plagiatorul neprins e chestor cinstit
Decizia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, care a solicitat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) verificarea tuturor celor aproape 800 de teze de doctorat realizate la Şcoala Doctorală a Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” este un cât se poate de corectă şi de binevenită. O spune unul dintre membrii CNATDCU cu care am stat de vorbă.
Există softuri de verificare a lucrărilor, însă acestea nu pot ajunge decât la documentele existente pe internet. Or, dacă cineva plagiază dintr-o carte care nu a fost încărcată, plagiatul nu poate fi identificat. Pe de altă parte, nici lucrările traduse nu pot fi identificate, pentru că softul nu face traducerea automată. Raportul generat de soft arată de unde au fost preluat anumite paragrafe, în cazul în care paragrafele respective au fost copiate cuvânt cu cuvânt, iar în acesta apar toate sursele de unde au fost copiate. Totodată, raportul indică procentul de similitudine al lucrării, după care o comisie trebuie să verifice gardul de similitudine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Italia cere Uniunii Europene să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
-
Rafale puternice de vânt şi ninsori viscolite în 16 judeţe din România
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
Aşadar, tezele copiate din lucrări care nu au fost traduse în limba română, care au fost publicate în urmă cu mulţi ani de zile şi, deci, nu se găsesc nicăieri pe internet ori care au fost tipărite la edituri mici într-un număr insignifiant nu pot fi depistate cu ajutorul unui soft. Apoi, vorbim despre 800 de teze care au câte 300-400 de pagini şi cine să stea să le verifice? Cei câţiva angajaţi ai CNATDCU care fac muncă de secretariat ori membrii acestui organism care se întâlnesc din an în Paşte şi care primesc câte 300 de lei pentru o şedinţă? Sau verificarea să fie făcută de cei câţiva angajaţi ai Ministerului Educaţiei care plimbă hârtiile care au legătură cu lucrările de doctorat?
Verificarea a 800 de lucrări de doctorat cu sute pagini fiecare ar însemna o muncă migăloasă de ani de zile pe care ar trebui să o depună susţinut zeci de oameni specializaţi în aşa ceva.
Totuşi, ministrul Anisie ar putea primi o mână de ajutor chiar de la cine aceasta s-ar aştepta mai puţin: de la plagiatorii dovediţi. De la plagiatorii cu patalama de doctor de la ”Alexandru Ioan Cuza” şi care, de ciudă că au fost prinşi, vor începe să-i pârască pe cei despre care ştiu că au plagiat şi ei. De ce ei să rămână fără diploma de doctor, iar plagiatorul neprins să rămână chestor cinstit?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe