COMENTARIU Sorin Avram: Plagiatorul neprins e chestor cinstit

Urmărește
1264 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Plagiatorul neprins e chestor cinstit

COMENTARIU Sorin Avram: Plagiatorul neprins e chestor cinstit

Decizia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, care a solicitat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) verificarea tuturor celor aproape 800 de teze de doctorat realizate la Şcoala Doctorală a Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” este un cât se poate de corectă şi de binevenită. O spune unul dintre membrii CNATDCU cu care am stat de vorbă.

Există softuri de verificare a lucrărilor, însă acestea nu pot ajunge decât la documentele existente pe internet. Or, dacă cineva plagiază dintr-o carte care nu a fost încărcată, plagiatul nu poate fi identificat. Pe de altă parte, nici lucrările traduse nu pot fi identificate, pentru că softul nu face traducerea automată. Raportul generat de soft arată de unde au fost preluat anumite paragrafe, în cazul în care paragrafele respective au fost copiate cuvânt cu cuvânt, iar în acesta apar toate sursele de unde au fost copiate. Totodată, raportul indică procentul de similitudine al lucrării, după care o comisie trebuie să verifice gardul de similitudine.

Aşadar, tezele copiate din lucrări care nu au fost traduse în limba română, care au fost publicate în urmă cu mulţi ani de zile şi, deci, nu se găsesc nicăieri pe internet ori care au fost tipărite la edituri mici într-un număr insignifiant nu pot fi depistate cu ajutorul unui soft. Apoi, vorbim despre 800 de teze care au câte 300-400 de pagini şi cine să stea să le verifice? Cei câţiva angajaţi ai CNATDCU care fac muncă de secretariat ori membrii acestui organism care se întâlnesc din an în Paşte şi care primesc câte 300 de lei pentru o şedinţă? Sau verificarea să fie făcută de cei câţiva angajaţi ai Ministerului Educaţiei care plimbă hârtiile care au legătură cu lucrările de doctorat?

Verificarea a 800 de lucrări de doctorat cu sute pagini fiecare ar însemna o muncă migăloasă de ani de zile pe care ar trebui să o depună susţinut zeci de oameni specializaţi în aşa ceva.

Totuşi, ministrul Anisie ar putea primi o mână de ajutor chiar de la cine aceasta s-ar aştepta mai puţin: de la plagiatorii dovediţi. De la plagiatorii cu patalama de doctor de la ”Alexandru Ioan Cuza” şi care, de ciudă că au fost prinşi, vor începe să-i pârască pe cei despre care ştiu că au plagiat şi ei. De ce ei să rămână fără diploma de doctor, iar plagiatorul neprins să rămână chestor cinstit?

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici