COMENTARIU Sorin Avram: Poporul a cerut, ministrul Rafila a dat, fie numele politrucului Rafila lăudat

La popor a ajuns zvonul că ruşii ar putea da cu bomba nucleară. Totodată, poporul a aflat prin intermediul vecinilor şi al mijloacelor de dezinformare în masă că salvarea poate veni doar de la nişte pastile de iod. Şi cum PSD este alături de popor, ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacţionat imediat, promiţând că va da pastile la tot poporul.

Urmărește
3576 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Poporul a cerut, ministrul Rafila a dat, fie numele politrucului Rafila lăudat

Numai că există pericolul ca unii dintre membrii poporului să ia pastilele imediat ce le primesc, pe principiul ”să fie şi să nu trebuiască”, lucru care le-ar putea face rău. Într-o discuţie pe care am avut-o cu Irina Badrajan, un medic de familie cu o foarte mare experienţă profesională, aceasta mi-a spus că ”la noi, oamenii au judecată proprie în ceea ce priveşte o asemenea măsură. Cu siguranţă că dacă le vei da le vor lua atunci. <Lasă, mai bine să le iau să fie luate>”.

Irina Badrajan este deranjată de atitudinea pe care Ministerul Săntăţii o are faţă de medicii de familie, pe care-i consideră oameni buni la toate, inclusiv să fie simpli distribuitori ai unor medicamente pe care le-ar putea împărţi şi cineva care are doar câteva clase mai mult ca trenul:
„Cu pastilele de iod şi-au dat cu stângul în dreptul. Nu e treaba medicilor de familie să le distribuie. În niciun caz, pentru că-i o chestiune administrativă pe care o poate face şi o persoană care are opt clase, care poată să facă nişte tabele pe calculator sau cum o fi. În alte ţări s-au distribuit prin farmacii, aşadar medicii de familie n-aveau nici o implicare”.

Doamna Badrajan, în opinia căreia în 10 ani jumătate din populaţia României nu va avea medic de familie din cauză că nu vor fi doritori, pentru că medicii de familie sunt consideraţi un fel de rude sărace de la ţară, acuză Ministerul Sănătăţii că nu înţelege rolul medicilor de familie: ”Decidenţii noştri pasează problema la medicii de familii, considerând că stăm degeaba. Asta reflectă, de fapt, o necunoaştere crasă a ceea ce se face în medicina românească, la toate eşaloanele. Habar nu au ce fac medicii de familie în activitatea lor. Activitatea medicilor de familie este mult prea complexă şi mult mai complicată ca să-i mai încarci şi cu o chestiune pur administrativă”.

Medicul Badrajan spune, cu ironie, că pacienţii au ajuns să-i încurce pe medicii de familie: ”Noi am ajuns nişte birocraţi, nişte conţopişti, acolo. Ţinem tot felul de hârtii. Pacientul începe să ne încurce, să ştiţi, nu ştim ce mai vine şi el acolo. Ce treabă are el? Ne-am devalorizat din punct de vedere medical (...). Este foarte nocivă această atitudine”.

Revenind la Alexandru Rafila, acestuia i s-a explicat de către asociaţiile profesionale că nu este normal să fie date la tot poporul pastile de iodură de potasiu acum, numai că argumentele nu le-a primit medicul Rafila, ci ministrul PSD Rafila. Ca medic, Alexandru Rafila ar fi acceptat o dezbatere, însă ca ministru acesta s-a arătat deranjat de discuţiile apărute în legătură cu decizia sa: ”Domnul Rafila, care este mare expert OMS şi mare epidemiolog, judecă exact pe dos de când a devenit ministru al Sănătăţii, fiind om politic. Ce-am putut să facem noi în problema pastilelor de iodură de potasiu a fost să ne opunem categoric. Şi a fost foarte uimit şi foarte jignit că am îndrăznit să ridicăm capul şi i-am explicat, şefii noştri, asociaţiile, medicina de familie, patronate, i-au explicat că nu este bine acest lucru. Şi a fost foarte uimit: <Cum adică, voi primiţi nişte bani pacienţi şi nu acceptaţi să daţi iodura de potasiu?>”.

În opinia medicului de familie Irina Badrajan, ”vor fi luate decizii corecte la Ministerul Sănătăţii doar când la conducere va fi un om desprins de politic. Acum totul este o chestiune de trend politic. Dacă nu se judecă medical, dacă nu se judecă din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei şi se urmează directive politice se întâmplă ceea ce vedem la ora actuală”.

Dacă dăm timpul înapoi ca să îl ascultăm pe reprezentantul OMS şi pe opozantul Alexandru Rafila, observăm ce specialist în medicină au pierdut România şi Mapamondul. Dacă ne uităm acum la Alexandru Rafila, observăm că galeria politrucilor s-a mai îmbogăţit cu un personaj care doar dă ordine şi care este extrem de sensibil la critici. Da, dar ca orice politruc, domnul Rafila este sensibil şi la dorinţele poporului, căruia îi dă pastile câte doreşte. Mai ales că nu dă de la el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici