- Home
- Editorialiștii
- (31.08.2021, 15:04)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Românii, ”curentaţi” la buzunare, Cîţu, cu gândul la privatizare
Un specialist de pe piaţa energiei cu care am stat de vorbă mi-a spus că ”toţi furnizorii de energie sunt morţi” şi că aceştia ”vin cu bani de-acasă” pentru a acoperi explozia de preţuri forţată de producătorii de energie electrică din România.
Urmărește
3769 afișări
COMENTARIU Sorin Avram: Românii, ”curentaţi” la buzunare, Cîţu, cu gândul la privatizare
Conform specialistului, dacă până în urmă cu câteva luni furnizorii cumpărau de pe piaţa en gross de energie MWh cu 260 de lei, acum acesta costă între 560 şi 600 de lei. Companiile de stat care produc energie au avut obrăznicia să rezilieze contracte valabile pentru întregul an în curs, chiar dacă au trebuit să plătească penalităţi. Însă, penalităţile sunt mult mai mici decât banii câştigaţi de companii gen Hidroelectrica sau Nuclearelectrica după scumpirea energiei electrice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Premierul Florin Cîţu a avut un discurs apăsat împotriva companiilor de stat care produc energia electrică: ”Un paradox - suntem în România, unde producţia energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Companii de stat, oameni numiţi în funcţii politic, şi totuşi oamenii trebuie să înţeleagă că preţul la factură făcut de companiile de stat a crescut. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut preţurile. (...) Am spus la începutul anului despre reforma companiilor de stat, pentru că această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficienţelor, eu când am vorbit de reforma companiilor de stat am fost foarte clar: ineficienţele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului”.
Cum corect a spus domnul Cîţu, aceste companii de stat sunt conduse de oameni numiţi politic. Dat fiind faptul că vorbim despre nişte posturi foarte bine plătite este puţin probabil ca aceste companii de stat să mai fie la cheremul oamenilor numiţi de fosta guvernare. Cel mai probabil, conducerea companiilor producătoare de energie este asigurată de oamenii actualei Puteri. Oameni care este greu de crezut că iau deciziile importante de capul lor. De aceea se poate specula că producătorii de energie au aruncat preţurile în aer intenţionat, pentru ca Guvernul să aibă motiv să treacă la privatizarea lor.
Pe de altă parte, Florin Cîţu, care este în lumea lui şi în campania electorală internă a lui, a spus că dumnealui nu este de acord cu plafonarea preţurilor şi că scopul său este acela de a creşte independenţa energetică a României: ”Noi avem resursele pentru a avea independenţa energetică a României şi atunci trebuie să creştem capacitatea de producţie, avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare şi îmi asum acest obiectiv de a atinge independenţa energetică a României”. Cum îşi asumă? Cum şi-a asumat şi vaccinarea populaţiei, şi producerea de vaccin în România, şi reformarea sistemului medical şi creşterea investiţiilor în infrastructură?
Soluţia pe termen scurt a premierului este compensarea unei părţi din factura la energie. Cât, pentru cine şi cu ce? Şi când, pentru că iarna bate la uşă cu nerăbdare, iar milioanele de români care abia îşi acoperă cheltuielile traiului zilnic n-au timp să stea după unul care numai gura şi postările de pe Facebook sunt de el.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est