COMENTARIU Valeriu Şuhan: Mulţi văd, puţini pricepe...

Urmărește
3074 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Mulţi văd, puţini pricepe...

COMENTARIU Valeriu Şuhan: Mulţi văd, puţini pricepe...

...cam asta a fost ”deviza” guvernanţilor atunci când au conceput OUG 34/2020 prin care au stabilit sancţiunile contravenţionale, amenzile adică, pentru încălcarea măsurilor stabilite sub stare de urgenţă.

Faptul că în legătură cu această ordonanţă, Curtea Constituţională a României a constatat că este în întregime neconstituţională, dă măsura corectă a capacităţii guvernului de a înţelege şi a respecta democraţia.

Ceea ce a rezultat şi cu care ne confruntăm din păcate, este o teribilă bulibăşeală, în contradicţie flagrantă cu declaraţiile năucitoare ale oficialilor, că ”totu’ e bine şi la vară cald”.

Sigur, în opinia aceloraşi oficiali, de vină este Curtea Constituţională. Tot e ”la modă” ! Doar ştim cu toţii că CCR i-a nemulţumit pe cei de la putere şi corul de susţinători, referitor la decizia CEDO în cazul Kovesi vs România.

Nu contează că această decizie se referă doar la admisibilitatea cauzei şi că abia deacum încolo începe procesul în sine. După cum am stabilit, mulţi văd, puţini pricepe.

Adevărul însă, e că modalitatea tehnică în care s-au ”gândit” guvernanţii să elaboreze normele sancţionatorii, este ”pe lângă”, iar Curtea nu a putut să facă altceva decât să constate treaba asta.

”Gurile de canal” din Bucureşti, adică zvonul atât de propriu bucureşteanului, spun că toată supărarea pe CCR a Preşedintelui şi a Prim-ministrului referitor la cazul Kovesi, vine tocmai din aceea că ar fi cunoscut despre decizia Curţii, care echivalează într-un anume fel, cu invalidarea măsurilor de politică internă în
gestionarea crizei epidemice.

Practic, Curtea a demonstrat chiar şi indirect, că cei de la butoane au cam dat cu... Adică, au compromis fasolea, dacă mă-nţelegeţi. Măsurile cu care se laudă că ar fi gestionat bine criza epidemică, sunt devoalate ca fiind nişte aiureli depline. Faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au înfierat încălcarea flagrantă a Constituţiei prin aceea că ordonanţa a restrâns drepturi şi libertăţi fundamentale, ceea ce este în mod explicit interzis, e ca şi cum le-ar fi spus guvernanţilor că sunt
nişte loaze. Dacă ar fi să mai adăugăm, aşa ipotetic, că decizia Curţii Constituţionale a împiedicat planurile de viitor ale ”conducerii de partid şi de stat”, în ceea ce priveşte
continuarea măsurilor restrictive, chestiune care s-a întrevăzut din discursul anterior atât al Preşedintelui cât şi al Prim-ministrului, atunci am putea avea tabloul complet al pornirii viscerale a amândurora împotriva CCR.

Strict la obiect, Curtea a constatat în ceea ce priveşte prevederile art. 28 din OUG 1/1999 prin care au fost stabilite amenzile, că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar în ceea ce priveşte OUG 34/2020 aceasta este
neconstituţională în întregime, pentru că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale nu se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată de Parlament.

Elementar ! Nu şi pentru cei care ne conduc. Ghinion, cum ar veni... Ce-i de făcut, ar zice admiratorii lui Lenin. Se ştiu ei care. Păi norocul a venit, cum altfel, tot de la politicieni. Ăilalţi, ca să zic aşa. Ei bine, soluţia ”norocoasă” constă în propunerea opoziţiei de amnistie fiscală privind pe cei sancţionaţi potrivit ordonanţei de urgenţă respective.

Nu ştiu cât de mult au urmărit ei binele public, dar e cert că aceasta e soluţia potrivită în contextul dat. Gândiţi-vă numai la aglomerarea inutilă a instanţelor şi la timpul pierdut de
justiţiabili.

Personal, de principiu, aş agrea clemenţa însă în condiţii mai nuanţate, dar având în vedre contextul, cred că asta ar fi cea mai potrivită soluţie. Binecunoscutul ONG, APADOR-CH este şi el pe aceleaşi coordonate şi declară explicit că ”în faţa unei astfel de gafe a autorităţilor, amnistia fiscală pentru cei
amendaţi pentru nerespectarea măsurilor stabilite în stare de urgenţă, pare a fi singura măsură rezonabilă.”

Una dintre legile lui Murphy care îmi place mie cel mai mult, zice aşa: ”Eroarea din enunţ se va regăsi în concluzie.”

QED – Ceea ce era de demonstrat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici