- Home
- Editorialiștii
- (04.06.2020, 09:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Sexul îngerilor
Urmărește
1652 afișări
Sexul îngerilor
Una dintre dezbaterile actuale, este aceea referitoare la noua lege a protecţiei copilului, care consacră obligaţia educaţiei sexuale în şcoală.
Legea a părut acum 16 ani! Cu două luni în urmă, a suferit nişte modificări. Între timp, nu s-a întâmplat nimic, aşa că dezbaterea asta mi se pare un pic aiurea, iar dacă greşesc, rămâne clar faptul că e indubitabil, defazată. Asta, ca să fiu elegant.
Oricum, pentru că subiectul a stârnit un interes major şi apar tot felul de opinii, îmi permit să comentez din perspectiva propriei experienţe de viaţă şi a conştiinţei de părinte şi cetăţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Povestea cu sexul îngerilor este legată de Constantinopole înainte de a cădea în mâna turcilor, mă rog, a otomanilor. Cu pericolul dispariţiei ”ante portas”, asta era preocuparea învăţaţilor teologi ai cetăţii. Adică, modelul ”ţara arde şi baba se piaptănă”.
Acum, noi avem o dezbatere pe tema educaţiei sexuale la copii. Mi-a venit în minte parabola de mai sus, gândindu-mă că pentru noi, personificarea îngerilor este în copiii noştri.
Inocenţa, curăţenia lor sufletească, frumuseţea vieţii care pulsează în noi prin ei, odată ce Dumnezeu ne-a făcut fericirea de a ni-i trimite, reprezintă pentru orice om normal, împlinirea supremă. Succesele lor ne luminează viaţa.
Ca urmare, preocuparea de a le asigura ceea ce le trebuie pentru a performa, este maximă, este un ”topic” quasi-permanent.
La un moment dat, intervine un nou actor în viaţa copiilor noştri, şcoala. Părinţii interacţionează cu şcoala copiilor într-un mod diferit, funcţie de propria educaţie, dar şi de condiţia vieţii lor curente.
Unii văd în şcoală suplinitorul propriei persoane în calitate de părinte, alţii consideră şcoala ca fiind un aliat, extern dar important.
Aceştia sunt în general, cei care se manifestă cu maximă responsabilitate faţă de proprii copii, sunt cei care se implică nelimitat pentru a-i creşte sănătoşi la minte şi la trup. Mens sana in corpore sano...
Bineînţeles că am căutat şi am citit legea aceea şi modificările ce i-au fost aduse, pentru ca să nu vorbesc aiurea. E vorba de Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, modificată ultima dată în Aprilie 2020, prin Legea 45/2020.
Lectura ei cu privire la ceea ce ne interesează acum, ”educaţia sexuală pentru copii”, nu mi-a adus nimic în plus sub aspectul cunoaşterii fondului problemei. Nici a formei.
Nu scrie nicăieri în legea asta ce înseamnă educaţia sexuală pentru copii.
Am mai răscolit ”netul” ca să văd ce zic specialiştii în domeniu şi în ciuda părerilor împărţite, am constatat un numitor comun. De fapt, două. Unul, este că sub aspectul conţinutului nu se ştie nici acum, deşi legea e din 2004, în ce constă el în mod concret şi doi, că nu avem resursa umană calificată pentru a face o astfel de educaţie copiilor. Adică, suntem ca-n gară ! Si nu de ieri, de azi, de 16 ani !
Nu ştim nimic nici în legătură cu vârsta de la care o astfel de curriculă ar putea fi implementată.
Foarte multă lume însă, comentează. Ba pro, ba contra. În legătură cu ce ?
Până la urmă, e trist să te poziţionezi, indiferent cum, faţă de o chestiune fără fond. De fapt, nici formă nu are !
Eu, cred că acea curriculă ar trebui să se circumscrie unei teme majore, prevenţia. Aşa, din prima, îmi vin în minte prevenţia prin igienă specifică, profilaxia medicală a unor boli, prevenirea comportamentului agresiv ori permisiv, consimţământ şi lipsa lui, consecinţe sub toate aspectele.
E clar că unii părinţi, din motive variate, nu sunt pregătiţi ori chiar nu au cunoştinţele necesare pentru a le vorbi copiilor despre toate astea.
Ca urmare, dacă ceea ce se urmăreşte este prevenţia sub toate faţetele pe care le implică domeniul, incontestabil că autoritatea publică, şcoala în principal, are un rol pozitiv. Ba chiar, s-ar constitui într-o obligaţie, pentru că societatea ar avea de câştigat.
Cum spuneam, părerile sunt împărţite iar după modelul contemporan consacrat deja, nuanţele sunt excluse. Fiecare e convins că părerea lui trebuie să prevaleze.
Am remarcat însă, foarte multă naivitate, lipsă de cunoaştere, dar foarte multă ”fermitate”.
Aud foarte puţine opinii ale unor specialişti cu adevărat. Promit că am să le mai caut.
Până atunci, mă preocupă inocenţa copiilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU Marius Oprea: La sfîrşitul pandemiei Covid-19, laboratoarele PSD produc ”Virusul Trianon”
Citește și: COMENTARIU Valeriu Şuhan: Amurgul zeilor?!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe