COMENTARIU Valeriu Şuhan: Spital mobil conceput şi produs exclusiv în România. E cineva interesat?

O companie românească a dezvoltat un model de spital modular mult mai ieftin decât pot cumpăra autorităţile din străinătate. Problema e că, deocamdată, comenzile lipsesc cu desăvârşire.

Urmărește
617 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Spital mobil conceput şi produs exclusiv în România. E cineva interesat?

Spital mobil conceput şi produs exclusiv în România. E cineva interesat?

Mihai Hlihor a avut amabilitatea să ne ofere din timpul lui şi să ne povestească câte ceva din epopeea modulelor pe care compania sa le-a conceput pentru a oferi o modalitate de a fi eficienţi în lupta împotriva coronavirului SARS-CoV-2.
Conceptul lui Mihai Hlihor este relativ simplu. El se bazează pe necesitatea izolării celor infectaţi şi pe asigurarea controlului accesului în spaţiile controlate. Controlul se referă la măsurile de igienizare şi dezinfecţie, în spaţii special destinate, aferente fiecărui modul, diferite, la intrare respectiv, ieşire. Fiecare modul are până la opt paturi şi grup sanitar. E construit din structuri de aluminiu care se montează extrem de rapid.
Toate componentele sale sunt interschimbabile şi asigură maximă operativitate de modificare a configuraţiei. Standardele sale sunt de categorie superioară, îndeplinind inclusiv cerinţele tehnice militare.
Una peste alta, iată o „sculă” care arată că avem şi noi minte. Multă chiar !
Ca să-şi facă produsul cât mai cunoscut, Mihai Hlihor s-a adresat către peste 400 de entităţi din ţară, ministere, primării, consilii judeţene etc. I-au răspuns patru dintre acestea, Primăria generală a Mun. Bucureşti, Primăria Piteşti, Primăria Bacău şi Prefectura Neamţ. Atât !
E într-adevăr foarte trist şi frustrant să vezi că idei extraordinare gândite şi puse în practică de către conaţionali, sunt tratate cu atâta reticenţă de către diriguitori. Mă întreb de unde această neîncredere în propriile forţe, tocmai din partea celor al căror principal job, mai ales acum, e să ne inspire încredere în noi înşine.
Cu atât mai mult, cu cât au la îndemână un produs bun şi ieftin, conceput şi produs integral in România.
Nu poate fi vorba de altceva decât de educaţie, de filozofia de viaţă. Mă rog, ”filozofie” e mult spus. E vorba mai degrabă de felul în care mulţi dintre noi s-au obişnuit să trăiască. Într-un dispreţ total faţă de sinele naţional.
Nu-i nimic, compania în cauză se pregăteşte să vândă în ţările învecinate nouă. Tot e bine, contribuie la diminuarea deficitului balanţei comerciale a României. Adică a ţării care nu o bagă în seamă. Ce de paradoxuri concentrăm în spaţiul ăsta al nostru...
Cât priveşte preţul, acesta este de multe ori mai mic decât ceea ce se vehiculează în piaţă că s-ar aloca pentru un asemenea spital.
Aici, s-ar putea să constatăm că imaginaţia, creativitatea ca şi stima de sine, au căpătat o reală consistenţă. Pe măsura viselor de ”împlinire” materială.
Alocările respective reprezintă, însă, un subiect viitor, pentru că vrem să ne documentăm cu temei. Ca să n-avem vorbe...

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici