- Home
- Editorialiștii
- (31.07.2022, 08:13)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cum a învăţat Nicolae Titulescu englezeşte
- Ion Cristoiu: La un moment dat l-am întrebat pe Ion Iliescu cînd a învăţat englezeşte. Domnia sa a părut niţel supărat, pipăind în chestionarea mea o intenţie ironică. Asta şi pentru că mulţi jurnalişti l-au luat peste picior pentru calitatea englezei pe care o vorbeşte.
- Ion Cristoiu: A.F. Frangulis, jurist şi diplomat grec, reprezentant al Greciei la Societatea Naţiunilor, ne dezvăluie cum a învăţat englezeşte N. Titulescu: „Cînd a fost numit ministru la Londra, nu vorbea englezeşte, dar străduindu-se să înveţe în fiecare zi cîte o sută de cuvinte, a reuşit destul de repede să vorbească curent englezeşte. . Îi plăcea să amintească următoarea expresie pe care Eduard VII o spunea uneori despre aghiotanţii săi: «Dvs. vorbiţi cu curaj limbi străine»”.
- Ion Cristoiu: De reţinut ca sintagmă cele spuse de nefericitul Eduard al VII-lea, înlăturat de la putere de maică-sa, regina Victoria: „Dvs. vorbiţi cu curaj limbi străine” o spunea unuia din aghiotanţii săi. Noi i-o putem spune însă lui Ion Iliescu.
Urmărește
1365 afișări
1. Nu odată m-am întrebat de ce pentru publicistica din România interbelică, spectacolele de teatru deveneau surse de capodopere ale pamfletului. Cred că în anii respectivi se punea mare preţ de către actori, regizori şi directori de teatru pe cronica teatrală. Sînt convins că actriţele leşinau numai la gîndul că vor scrie despre ele cutare cronicar teatral faimos pentru răutatea penei sale. Cînd am studiat perioada 1944 - 1947 ca prefaţă la perioada proletcultistă, m-am ocupat şi de cronicile teatrale sîngeroase ale lui Mircea Damian. Ion Vinea, un alt publicist de mare talent, face din cronica teatrală izvorul unor capodopere ale pamfletului. Iată cronica la un spectacol cu Lulu:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Teatrul Naţional: Lulu, 3 acte, de Hortensia Papadat-Bengescu şi Eugen Lovinescu.
D-l Lovinescu reîncepe, de data asta în teatru. E un debut juvenil, o iniţiere tremurîndă, un fior de pubertate în primăvara de mucava din culise, după ce mirele poligam şi uituc şi-a serbat nunta de argint, douăzeci şi cinci de ani de trai sterp cu Literatura. Pegasul de reformă pe care avîntul său se clăteşte a întîmpinat montura de aceeaşi esenţă poetică a d-nei Bengescu, şi cele două Rosinante s-au unit din buiestru pentru a da naştere cîrlancei scalîmbe denumită Lulu şi expusă trei ceasuri pe scena Naţionalului, spre marea mizerie a publicului din sală. Acest suistic cuplaj, a două facultăţi creatrice, a costat statul, deopotrivă grijuliu cînd e vorba de îmbunătăţirea literaturei şi a remontei, aproape o jumătate de milion. Hipismul dramatic al autorilor a pretins tratament de paradă şi găteli de palefroi pentru o corcitură anemică şi afectată de morvă congenitală. Crudă şi neiertătoare boleşniţă. Lulu moare reglementar, în trei seri, cu toate baloanele de oxigen cari i se vor administra în matineurile de joi, sîmbătă şi duminică, şi în spectacolul forţat de duminică seara.” (Ion Vinea, „LULU” de Hortensia Papadat-Bengescu şi Eugen Lovinescu, în Facla, 15 decembrie 1923)
2. D-ale noilor ţari. Agenţia de Ştiri, Informaţii şi Comentarii „Rusia la zi”, se ocupă într-o depeşă de discursul pe care Puterea îl va ţine în faţa Parlamentului rus. Prilej pentru Agenţie de a dezvălui amănunte despre măsurile luate de consilierii fostului lider rus, Boris Elţîn, pentru ca beat venind pe aeroportul democraţiei să nu facă vreo poznă. În eventualitatea că-l lovea oboseala, Elţîn avea la dispoziţie şi o formă scurtă a discursului, astfel concepută încît s-o poată da gata şi un ins mahmur.
Dacă se hotăra pentru varianta lungă, fostul preşedinte beneficia de numeroase trucuri prin care consilierii îl ajutau să treacă cu brio examenul lecturii în stare de beţie. Astfel, finalul textului era marcat de o linie roşie groasă, menită a-l avertiza pe orator că discursul s-a terminat şi că nu mai are rost s-o ia de la început. Pentru momentele solemne, linia era înlocuită cu stema Rusiei.
Să mai spună cineva că Gogol, Ilf şi Petrov, Bulgakov, geniile satirei ruseşti, au născocit ceva!
3. La un moment dat l-am întrebat pe Ion Iliescu cînd a învăţat englezeşte. Domnia sa a părut niţel supărat, pipăind în chestionarea mea o intenţie ironică. Asta şi pentru că mulţi jurnalişti l-au luat peste picior pentru calitatea englezei pe care o vorbeşte. Eu însă eram de bună credinţă. De vreo cîţiva ani mă chinui să învăţ engleza, limba ce pare a fi ostilă unei logodne cu persoana mea. A.F. Frangulis, jurist şi diplomat grec, reprezentant al Greciei la Societatea Naţiunilor, ne dezvăluie cum a învăţat englezeşte N. Titulescu:
„Cînd a fost numit ministru la Londra, nu vorbea englezeşte, dar străduindu-se să înveţe în fiecare zi cîte o sută de cuvinte, a reuşit destul de repede să vorbească curent englezeşte. Îi plăcea să amintească următoarea expresie pe care Eduard VII o spunea uneori despre aghiotanţii săi: «Dvs. vorbiţi cu curaj limbi străine»”.
De reţinut ca sintagmă cele spuse de nefericitul Eduard al VII-lea, înlăturat de la putere de maică-sa, regina Victoria: „Dvs. vorbiţi cu curaj limbi străine” o spunea unuia din aghiotanţii săi. Noi i-o putem spune însă lui Ion Iliescu.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36