- Home
- Editorialiștii
- (20.05.2023, 07:49)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cum îşi măresc Învingătorii Victoria
- Ion Cristoiu: Genială observaţie a lui Nae Ionescu despre marea problemă a alipirii Transilvaniei la Regat: „Pentru aproape toate statele mărite pe socoteala fostei monarhii austro-ungare, dificultatea cea mai însemnată decurge din faptul că organizarea administrativă a acestor ţări e inferioară celei asigurate de sistemul funcţionăresc al Vienei".
- Ion Cristoiu: Printre trucurile folosite de Vasilli Axionov în capodopera sa Une saga moscovite se numără şi inserţia citatelor din jurnale. Ea încheie un capitol deschis, de regulă, cu o parabolă despre un animal, o pasăre, însufleţite artistic.
- Ion Cristoiu: Ceremoniile dedicate înfrîngerii lui Mithridates stau sub semnul unei legi eterne a puterii: Nevoia învingătorului de a supralicita forţa învinsului pentru ca fapta sa să pară şi mai mare.
Urmărește
654 afișări
Ion Cristoiu: Cum îşi măresc Învingătorii Victoria
Două cărţi. Am primit prin Amazon două dintre cărţile comandate în cadrul noii şi trecătoarei mele campanii Totul despre Tiberiu: Tibère, le second César, de Catherine Salles (editura Robert Lafont, 1985), şi tot de Catherine Salles, Les grands sites archéologiques de Rome (editure Archéologie Nouvelle, 2013). Căutînd cum se scrie exact titlul primei cărţi, pentru a-l copia, deoarece mi-e lene să mă mut pe tastatura franceză, cu accentele sale complicate tipografic, am mai dat de o altă carte în legătură cu Tiberius: Voyage chez les empereurs romains: Ier siècle av. J.-C. – IVe siècle apr. J.-C. de Catherine Salles în colaborare cu Jean-Claude Golvin, pe care evident o comand de pe Amazon.it, nu înainte de a vedea ce alte cărţi m-ar interesa pe acest subiect. Deschid cartea lui Salles (Tibère la second César) la primele pagini. Îmi sare în ochi Motto-ul, luat din Paul Valery. Nu ştiam că poetul a fost un admirator al lui Tiberius. Citez:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
„Tiberius mă inspiră, Tiberius rezonabilul, înţeleptul ajuns la dispreţ, şi care, din dezgust, strică atotoputernicia, risipeşte puterea şi oamenii, împinge înţelepciunea în cruzime, şi reflecţia în fantezie. Singurul Împărat care a ştiut să-i dispreţuiască pe istorici. Şi singurul care a îndeplinit acest lucru dificil: de a fi al doilea Cesar.”
Exemplarul primit prin Amazon a aparţinut unui proprietar particular. Numai astfel se explică scrisul cu creionul sub titlul din interior: „42 av Je-37 ap empereur 14-37”. Cu acelaşi creion sînt făcute mai multe sublinieri. Interesat de Capri, caut în carte capitolul dedicat izolării lui Tiberiu pe insulă. Nu e un capitol, e un intertitlu: Tiberiu părăseşte Roma. Despre Capri, intertitlul sună astfel: Tiberiu părăseşte Roma. Cartea despre Roma are subtitlul Promenade dans la ville antique, din seria Archéologie Vivante. Din simpla răsfoire îmi dau seama că e un ghid al Romei antice scris însă de un mare specialist în Roma antică.
*
Genială observaţie a lui Nae Ionescu despre marea problemă a alipirii Transilvaniei la Regat:
„Pentru aproape toate statele mărite pe socoteala fostei monarhii austro-ungare, dificultatea cea mai însemnată decurge din faptul că organizarea administrativă a acestor ţări e inferioară celei asigurate de sistemul funcţionăresc al Vienei. Nemulţumirile popoarelor din vechea monarhie erau mai mult de ordin naţional şi mai puţin de ordin administrativ. Dacă însă, în noua configuraţie a Europei, aceste nemulţumiri au dispărut, nu e mai puţin adevărat că ele au fost înlocuite cu altele. Vienei, centru cu intuiţie administrativă, dar fără instituţie spirituală, i s-au substituit Belgradul sau Bucureştii.” (Nae Ionescu, În Iugoslavia – şi la noi, Cuvîntul, 9 august 1928).
*
Referiri la Dej. Printre trucurile folosite de Vasilli Axionov în capodopera sa Une saga moscovite se numără şi inserţia citatelor din jurnale. Ea încheie un capitol deschis, de regulă, cu o parabolă despre un animal, o pasăre, însufleţite artistic. La un moment dat, paginile din presa sovietică, a democraţiilor populare şi a lumii în general, fac referiri şi la Gheorghiu Dej. Citez aşa cum se vede în varianta franceză, astfel că mi-e greu să spun dacă stîlcirile sînt opera scriitorului sau a traducătorului din franceză:
„Stima şi technica:
Tov. Gheorghiu-Dej apelează la demascarea definitivă a bandei Foris -Patroşeanu, agenţi ai spionajului Americii şi ai Belgradului.”
Despre România mai găsesc o referire în jelania unui membru al Grupului Dostoieveski, arestat în urma unei provocări regizate de o tipă agent al NKVD:
„După părerea Verei, totul provenea din greşeala acelui evreu român, Ilya Werner.”
*
Pentru Tacitus, analistul politic al tuturor timpurilor. Ceremoniile dedicate înfrîngerii lui Mithridates stau sub semnul unei legi eterne a puterii:
Nevoia învingătorului de a supralicita forţa învinsului pentru ca fapta sa să pară şi mai mare:
„Chiar şi la Roma numele lui era cunoscut, iar împăratul, căutînd să-şi scoată în relief propria-şi slavă, o mări pe a învinsului.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe