- Home
- Editorialiștii
- (16.11.2024, 08:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
- Ion Cristoiu: Finele lui noiembrie 1943. Drogat să fii tot timpul şi tot îţi dădeai seama că Germania şi, alături de ea, România pierdeau Războiul. Se putea spune cel mult că nu era încă totul pierdut. În nici un caz că Armata Roşie era în derută.
- Ion Cristoiu: Presa din România continua să întreţină iluzia (mortală) a unei Victorii asupra ruşilor. Cam acelaşi fel de iluzie întreţinută azi de presa noastră în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina.
- Ion Cristoiu: Ca dovadă a cît de tare se poate prosti presa la un moment dat redau mai jos articolul „Alte amăgiri pentru Armata Roşie”, apărut în Sentinela din 28 noiembrie 1943.
Urmărește
1849 afișări
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
Finele lui noiembrie 1943. Drogat să fii tot timpul şi tot îţi dădeai seama că Germania şi, alături de ea, România pierdeau Războiul. Se putea spune cel mult că nu era încă totul pierdut. În nici un caz că Armata Roşie era în derută.
Cu toate acestea, presa din România continua să întreţină iluzia (mortală) a unei Victorii asupra ruşilor. Cam acelaşi fel de iluzie întreţinută azi de presa noastră în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Ca dovadă a cît de tare se poate prosti presa la un moment dat redau mai jos articolul „Alte amăgiri pentru Armata Roşie”, apărut în Sentinela din 28 noiembrie 1943.
Înarmată pînă-n dinţi, după decenii de pregătire înverşunată în dosul unor ziduri chinezeşti, Rusia îşi adunase armatele, gata să invadeze Europa. La prima ciocnire cu forţa de granit a Germaniei, gloatele proletare au fost date peste cap şi împinse pînă la Volga, în cea mai fulgerătoare ofensivă din istorie. Nici lozincile fericirii universale, nici un inspirator al lui Lenin şi nici măcar pistolul politrucilor n-au mai putut opri iureşul năpraznic al armatelor europene.
Poporul rus nu se lăsa tîrît la moarte de dragul principiilor colectiviste. Entuziasmul maselor nu se întreţine cu idei generale, nici nu se hrăneşte cu idealuri abstracte.
Răscolind prin amintiri, Stalin a descoperit, la fund de tot, prăfuita idee de patrie. Lupta pentru cucerirea lumii, pregătită de regimul bolşevic, s-a prefăcut pentru interesele momentului într-un război de apărare a „sfintei Roşii”. A ştiut Stalin destul de bine că poporul trebuie amăgit cu simboluri strălucitoare şi cu mituri tari.
Gradele au fost introduse din nou în Armata roşie, cu tot respectul pentru vechea ierarhie ţaristă. Iar de la naftalină s-au scos vechile uniforme de gală, cu nasturi şi epoleţi de aur, cu şnururi şi brandemburguri sclipitoare. De tunica proletară atîrnau acum toate zorzoanele pravoslavnice. Curînd a început să curgă şi decoraţiile.
Trebuiau însă alte nume, cu poleială istorică, cu prestigiu legendar care să răscolească în mujici noul patriotism roşu. Din manualele mucegăite şi de la muzeele anti-burgheze, Stalin scoate şi pune în circulaţie figurile unor generali ţarişti de mare faimă. Un Suvroff, un Kutusoff, un Potemkin şi alţii au devenit naşii unor decoraţii care trebuiau să împodobească pieptul „vitejilor” proletari.
Toate injecţiile astea de entuziasm au fost făcute cu un singur scop: Să pună în faţa poporului rus un ideal mai apropiat şi mai viu – patria rusească – colorat cu amintirile unui trecut, încercînd astfel să înnoade prezentul la vechea tradiţie.
Că succesele militare de azi ale bolşevicilor, cu toată încrederea arătată de Stalin în ultimul său discurs, nu sînt decît zvîcnirile disperate ale unei puteri care se apropie de istovire, o dovedeşte faptul că Armata Roşie are nevoie să primească alte îmboldiri de curaj. Teritoriile reintrate vremelnic în stăpînirea Ruşilor, pîrjolite de război, n-au nici o însemnătate economică. Problema alimentării sovietice este din ce în ce mai îngrijorătoare. Poporul rus este obosit de război, iar Armata Roşie, cu toate succesele ei din ultima vreme, este istovită din cauza pierderilor uriaşe pe care le-a suferit şi le mai suferă încă. Ca să mai poată să toarne niţel entuziasm în sufletele vlăguite ale muncitorilor, Stalin le serveşte o duşcă de îmbărbătare, înfiinţînd două ordine noi: „Gloria” şi „Victoria”.
Ordinul „Gloria”, cu care vor fi decorate gradele inferioare, pentru fapte de bravură bolşevică, atrage după sine plătirea cu bani ca să momească şi mai mult pe soldaţii roşii.
Celălalt ordin, „Victoria”, se conferă numai de Sovietul Suprem Comandanţilor de armate care conduc cu succes operaţiunile de „eliberare”.
Alţi saci cu decoraţii vor curge de-acum încolo spre front, alte stele şi zorzoane vor atîrna de mantăile comisarilor. Pentru noi, toată năvala asta de insigne şi medalii n-are decît o semnificaţie:
Armata roşie se află la un greu impas moral, pe care Stalin crede că-l poate trece semnînd decrete de decorare şi risipind bani...
O armată crescută pînă acum în dispreţul iubirii de patrie, hrănită cu ura celor mai sfinte sentimente omeneşti, nu poate să ajungă la victorie, oricîte raţii duble de votcă vor primi şi oricîte „Glorii” şi „Victorii” în formă de stea vor agăţa la veston.
Noi, Românii, luptăm numai aprinşi de credinţa sfîntă în Cruce şi în mîntuirea neamului.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Ion Cristoiu: Caragiale ia peste picior năravul românilor de a aştepta ca statul să le rezolve totul
Citește și: Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Donald despre Donald
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate