- Home
- Editorialiștii
- (28.07.2022, 07:35)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Dilema tuturor conducătorilor ruşi: Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăşi sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?
- Ion Cristoiu: Şi la noi editurile dau peste margini de cărţi despre Putin, multe gen Ce-i în capul lui Putin. N-au apărut cărţile în care ucrainencele să povestească despre cum au fost violate de ruşi. Dar nici mult nu mai este pînă vor apărea. Pariez că nu vor avea succes. Sau mai bine zis nu vor avea succesul cărţilor despre Putin.
- Ion Cristoiu: Dintre multele cărţi despre Rusia, scoase de francezi, cumpăr: Dictionnaire insolite de la Russie de Catherine Alexeiev. Marie-Pierre Rey, La Russie face à l'Europe: D'Ivan le Terrible à Vladimir Poutine, Flammarion, collection Champs Histoire, apărută în 10 februarie 2016
- Ion Cristoiu: Cartea abordează una dintre marile teme ale Istoriei Rusiei: Relaţia cu Occidentul. Volumul a apărut în februarie 2016. Mai putea să apară în martie 2022, cînd nu se poate scrie despre Rusia decît în termenii demonizării?
Urmărește
6441 afișări
Ion Cristoiu: Dilema tuturor conducătorilor ruşi: Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăşi sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?
Am ajuns din nou la Kyralina, Librairie française, Bucarest, cum scrie pe punga de hîrtie oferită la cassă, dacă ceri, dar mai ales dacă cumperi. Pe peretele din stînga, cum intri, dai de cărţi de istorie şi biografii, memorii.
Nu mă surprinde că multe cărţi sînt despre Rusia şi cele mai multe despre Putin. Editurile franceze urmează cu abnegaţie moda vremii. A fost un timp cînd librăriile gemeau de cărţi despre Cuba. Le-au urmat cărţi despre Iran, toate scrise de tipe care pretindeau că abia au scăpat din iadul islamic. Le concurau afgane oprimate ca femei de către talibani. Şi iraniencele şi afganele locuiau bine mersi la Paris, puse pe cîştig din jeluirea suferinţelor îndurate. A venit rîndul femeilor exploatate de ISIS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Acum la modă e Rusia.
Culmea, nu Ucraina, ci Rusia. Şi la noi editurile dau peste margini de cărţi despre Putin, multe gen Ce-i în capul lui Putin. N-au apărut cărţile în care ucrainencele să povestească despre cum au fost violate de ruşi. Dar nici mult nu mai este pînă vor apărea. Pariez că nu vor avea succes. Sau mai bine zis nu vor avea succesul cărţilor despre Putin.
Dintre multele cărţi despre Rusia, scoase de francezi, desigur, nu de români, editurile noastre tremură de frică să nu fie acuzate de putinism, cuvînt care, la Găgeşti Deal, e văzut ca desemnînd un ins care adoră putinile, cumpăr:
Dictionnaire insolite de la Russie de Catherine Alexeiev.
Marie-Pierre Rey, La Russie face à l'Europe: D'Ivan le Terrible à Vladimir Poutine, Flammarion, collection Champs Histoire, apărută în 10 februarie 2016, ediţie adăugită a cărţii Dilemme russe din 2002.
Pe coperta din spate, citesc textul de prezentare:
„Este Rusia europeană? Ce înseamnă să fii rus? Din secolul al XVI-lea, Rusia a menţinut o legătură complexă şi ambiguă cu Europa de Vest.
În fruntea unui veritabil continent-stat, care se întinde din Europa pînă în Asia, ţarii Rusiei, apoi conducătorii sovietici, nu au încetat să se întrebe despre identitatea ţării lor şi a relaţiilor care urmează să fie stabilite cu Europa, rînd pe rînd percepută ca un model de modernitate şi eficacitate sau ca o sursă de pericol şi subversiune. De la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin, factorii de decizie ruşi se confruntă cu această dilemă:
Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăşi sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?
Cu un stilou alert, bazîndu-se pe un întreg vast documentar, Marie-Pierre Rey explorează chinurile identităţii ruse, la răscrucea istoriei relaţiilor internaţionale şi istoria reprezentărilor.”
Urmează fişa biobliografică a autorului:
„Marie-Pierre Rey, normalienne, profesor de istorie a Rusiei la Universitatea Paris-I Panthéon-Sorbonne, este autorul biografiei de referinţă a lui «Alexandru I», tradusă în rusă şi engleză. Ea este de asemenea, autoarea cărţii «L'effroyable tragédie: une nouvelle histoire de la campagne de Russie» (Înfricoşătoarea tragedie: O nouă istorie a campaniei în Rusia), (Champs, 214), încoronată cu premiul Fundaţiei Napoleon, şi 1814, un tsar à Paris: 1814. Alexandre I-er et la Chute de Napoléon (1814 Un Ţar la Paris. 1814: Alexandru I şi căderea lui Napoleon), Champs, 2015.”
Şi fără această prezentare aş fi cumpărat cartea. Ea abordează una dintre marile teme ale Istoriei Rusiei: Relaţia cu Occidentul. Volumul a apărut în februarie 2016. Mai putea să apară în martie 2022, cînd nu se poate scrie despre Rusia decît în termenii demonizării? Admiţînd că ar fi publicat o ediţie revizuită şi adăugită, ar mai fi avut autorul calmul istoricului obiectiv sau s-ar fi transformat într-un propagandist bolşevic?
Am serioase îndoieli.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe