Ion Cristoiu: Miniştrii USRPLUS denunţă greaua moştenire lăsată de miniştrii PNL. Care PNL e partener de Guvernare cu USRPLUS

  • Ion Cristoiu: Prin investirea noului Guvern, mai mulţi ministere au fost date celor de la USRPLUS. Ministere care au aparţinut timp de un an PNL. Prin urmare, miniştrii USRPLUS, deşi aparţinînd unei formaţiuni cu pretenţia de a face Altfel de Politică, s-au supus rapid ritualului de veche politică, tipic trecerii de la un ministru la altul
  • Ion Cristoiu: Miniştrii USRPLUS, liderii acestei formaţiuni, Dacian Cioloş şi Dan Barna, proclamă mandatul de miniştri şi de Guvernare ca unul revoluţionar faţă de mandatul PNL de un an.
  • Ion Cristoiu: O parte a Guvernului – cea întruchipată de membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna – denunţă felul în care PNL a administrat ţara.Păi cum să guverneze împreună cele două partide, cînd unul dintre ele proclamă din start că celălalt a guvernat pînă acum catastrofal?
Urmărește
5083 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Miniştrii USRPLUS denunţă greaua moştenire lăsată de miniştrii PNL. Care PNL e partener de Guvernare cu USRPLUS

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul Cîţu are trei capete, iar unul dintre ele, întruchipat de miniştrii USRPLUS, muşcă zdravăn pe cel  întruchipat de miniştrii PNL şi se întreabă cum ar putea guverna împreună cele două partide dacă unul dintre ele reclamă din start că celălalt a guvernat până acum catastrofal.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Au trecut deja mai mult de două săptămîni de la investirea noului Guvern. Autoproclamat de Centru Stînga, Guvernul Florin Cîţu e dat de o Coaliţie de trei partide:

PNL, USPRLUS şi UDMR.

Se poate spune fără a exagera că, după opt ani de Guvernare PSD, România cunoaşte o schimbare de regim clară, de evidenţa celei din 1996, cînd locul PDSR, care se afla la putere de şase ani, a fost luat de o coaliţie de trei formaţiuni: CDR, PD şi UDMR.

De 30 de ani de cînd se petrec în România, schimbări de regim pe cale democratică, primele zile ale instalării noilor miniştri sînt marcate de ieşiri publice ale titularilor avînd drept obiectiv proclamarea despărţirii spectaculoase de ceea ce a lăsat antemergătorul, demnitar al fostului regim. Puţine au fost cazurile postdecembriste în care miniştrii noi să nu arate opiniei publice, prin conferinţă de presă sau prin interviuri, că au primit o moştenire dezastruoasă, dar că ei, fireşte, îi vor face faţă. După momentul cu moştenirea dezastruoasă, urma în chip fatal prezentarea măreţelor planuri de revoluţionare a domeniului luat în primire. Într-un eseu publicat cu ceva timp în urmă, am demonstrat că sloganul clişeu Începe o Eră nouă străbate timpurile româneşti moderne. O variantă de lung succes al acestuia apare în discursul lui Caţavencu din O scrisoare pierdută:

Ieri, Întunericul, azi Lumina.

Tot ca o notă definitorie a schimbărilor de regim poate fi surprinsă graba noilor demnitari de a ieşi în public pentru a dovedi că, o dată cu ei, începe o Nouă eră în domeniul administraţiei. Fireşte un om care vrea într-adevăr să facă ceva în fruntea ministerului primit nu se grăbeşte să cotcodăcească înainte de a lua cunoştinţă cu viaţa şi activitatea ministerului, cu angajaţii. Şi chiar cu alcătuirea clădirii în care se află ministerul. Cum însă în postdecembrism administrarea propriu-zisă a unui domeniu a fost înlocuită cu suflatul în tromboane, mersul motorului, cu claxonatul publicitar, puţini au fost miniştrii care au rezistat tentaţiei de a ieşi în public pentru a arăta românilor că ei nu mai sînt cetăţeni pur şi simplu, ci ditamai miniştrii.

Prin investirea noului Guvern, mai mulţi ministere au fost date celor de la USRPLUS. Ministere care au aparţinut timp de un an PNL. Prin urmare, miniştrii USRPLUS, deşi aparţinînd unei formaţiuni cu pretenţia de a face Altfel de Politică, s-au supus rapid ritualului de veche politică, tipic trecerii de la un ministru la altul. Miniştrilor le putem adăuga ştabii USRPLUS din Parlament. Preşedinta Senatului Anca Dragu, uneori Dragu, alteori Dragu - Paliu, nici n-a apucat să vadă unde e WC-ul în clădire c-a şi ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat o măsură revoluţionară:

Formarea unei Comisii Senatoriale care să analizeze reducerea numărului de parlamentari şi reducerea celor două Camere la una singură.

Preşedintele Comisiei de cultură şi mass-media din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a pornit deja o campanie de schimbare a conducerii TVR şi Radioului Public.

Motivul?

Cele două instituţii nu reflectă bogata activitate a miniştrilor USRPLUS.

Asta deoarece în viziunea USRPLUS, prin nimic deosebită de viziunea bolşevică asupra Presei, Televiziunea publică şi Radioul public nu sînt instituţii ale cetăţenilor, ci ale celor ajunşi la Putere. În consecinţă, în viziunea USRPLUS, TVR şi Radioul public nu numai că n-au voie să critice Puterea, dar mai mult trebuie să relateze de dimineaţă pînă seara pînă la cele mai mici amănunte viaţa şi activitatea ştabilor USRPLUS, de la însăilările lor pe Facebook pînă la pîrţurile de sub plapumă.

De regulă, campania de schimbare a celor două conducerii nu se declanşează imediat la schimbarea regimului.

Nu de alta, dar electoratul s-ar putea întreba dacă asta e prioritatea noii Coaliţii de Guvernare.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a denunţat public Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) moştenit de la Guvernul anterior.

Stelian Ion, ministru Justiţiei, a anunţat că se va apuca de lucru la Legile Justiţiei. Asta deoarece Proiectele moştenite de la antecesor nu-l mulţumesc.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a dezvăluit moştenirea dezastruoasă lăsată de antecesor în domeniul Companiilor de stat.

Toate bune şi frumoase!

Numai că miniştrii care au lăsat celor de la URSPLUS o moştenire dezastruoasă sînt toţi miniştri PNL.

Miniştrii USRPLUS, liderii acestei formaţiuni, Dacian Cioloş şi Dan Barna, proclamă mandatul de miniştri şi de Guvernare ca unul revoluţionar faţă de mandatul PNL de un an.

PNL e însă partener de guvernare cu USRPLUS. Guvernul Florin Cîţu, din care fac parte membrii USRPLUS, e însă un Guvern din care face parte şi PNL.

România asistă la o premieră:

O parte a Guvernului – cea întruchipată de membrii USRPLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna – denunţă felul în care PNL a administrat ţara.

Actualul Guvern e o alcătuire cu trei capete. Unul dintre ele – cel întruchipat de miniştrii USRPLUS, muşcă zdravăn unul dintre capete, cel întruchipat de miniştrii PNL.

 Păi cum să guverneze împreună cele două partide, cînd unul dintre ele proclamă din start că celălalt a guvernat pînă acum catastrofal?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici