- Home
- Editorialiștii
- (14.01.2024, 08:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: "Presa noastră are un caracter local” (Nae Ionescu)
- Ion Cristoiu: Descopăr în publicistica lui Nae Ionescu o tabletă din Cuvîntul, 29 septembrie 1928, – „Politica externă” – ce pare a fi scrisă şi tipărită pentru cititorii de azi.
- Ion Cristoiu: Argumentului măririi şi mărimii i-am putea adăuga azi, pentru a polemiza cu sindromul nostru de ţară mică, argumentele apartenenţei la NATO şi la UE
- Ion Cristoiu: Tot în Nae Ionescu descopăr o învăţătură valabilă mai ales în postdecembrism, cînd duşmăniile politice ating amploarea duşmăniilor personale
Urmărește
123 afișări
Ion Cristoiu: "Presa noastră are un caracter local” (Nae Ionescu)
Nimic nou sub soare. Descopăr în publicistica lui Nae Ionescu o tabletă din Cuvîntul, 29 septembrie 1928, – „Politica externă” – ce pare a fi scrisă şi tipărită pentru cititorii de azi. Cu singura deosebire că argumentului măririi şi mărimii i-am putea adăuga azi, pentru a polemiza cu sindromul nostru de ţară mică, argumentele apartenenţei la NATO şi la UE:
„Presa noastră are o înfăţişare specială. Care o deosebeşte categoric de toată gazetăria lumii. Presa noastră are un caracter local. Ce se petrece între cele patru hotare ale ţării e nu numai precumpănitor, ci şi exclusiv interesant.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Faptul îşi are explicaţia lui. El e în strînsă legătură cu mentalitatea noastră de ţară mică, pe care lărgimea hotarelor nu a influenţat-o încă întru nimic. Căci, oricîtă publicitate s-ar da ridicolei stupizenii constituite de vocabula de parvenit «România Mare» – intrată pînă în actele oficiale –, fapt e că noi încă nu avem, ca stat sau ca cetăţeni, conştiinţa acestei măriri şi mărimi.
Trăim încă într-o mentalitate de sclavi, în cazul cel mai bun, de «clienţi». Am dus-o, din punct de vedere european, de azi pe mîine, la remorca unora sau altora, şi nu putem să realizăm în conştiinţa noastră cetăţenească creşterea pe care am suportat-o.
De vină e şi educaţia noastră retorică şi patriotardă. Noi atîta învăţăm: că sîntem mai deştepţi decît toate neamurile din jurul nostru. Creşterea în demnitatea personală şi naţională, izvorîtă din conştiinţa creaţiei şi a adevăratei clădiri, asta ne lipseşte cu desăvîrşire.
De aceea, mîndria noastră de rasă şi de stat e mai degrabă un fel de fudulie ţigănească, lipsită de siguranţă lăuntrică şi gata să se spulbere la prima măsurare reală cu un adversar bine înţepenit pe picioarele lui.
Aşa fiind, lipsa de interes a opiniei noastre publice pentru problemele de politică externă devine explicabilă. Ce se petrece în Europa, cum se schimbă raporturile între state, cum se transformă structura lăuntrică a marilor unităţi mondiale, acestea sînt lucruri care, după capul nostru de azi, nu ne privesc, pentru că, în «concertul european», noi nu am avea nimic de spus.
Poziţia e fundamental falsă. Sîntem o ţară de întinderea Italiei – şi mai bogată decît ea –; sîntem un popor de 18 milioane şi fapt e că în Europa Centrală – de care se leagă atîtea mari probleme europene – nu numai că nimic nu se poate întîmpla, dar nici nu se întîmplă nimic, fără ştirea şi fără voia noastră. Sîntem, deci, un factor hotărîtor.” (Nae Ionescu, Politica externă, Cuvîntul, 29 septembrie 1928)
*
Observaţie. Tot în Nae Ionescu descopăr o învăţătură valabilă mai ales în postdecembrism, cînd duşmăniile politice ating amploarea duşmăniilor personale:
„Pentru că, oricum, duşmăniile politice sînt un lucru, iar respectul personal, altul.” (Nae Ionescu, Trebuie – nu trebuie... în Cuvîntul, 26 septembrie 1928)
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe