- Home
- Editorialiștii
- (26.02.2021, 18:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu | Familia regală haşemită visează la un nou Orient Mijlociu, pe modelul... Uniunii Europene
Urmărește
2223 afișări
FOTO: Prinţul El Hassan bin Talal / Sursa: Facebook
Cu acceptul nepotului său, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, prinţul El Hassan bin Talal (foto) a adresat o scrisoare deschisă poporului israelian, pe care a publicat-o în cotidianul Yedioth Ahronoth.
Ce spune, între altele, prinţul iordanian:
"A venit vremea să privim regiunea noastră - de la Marrakech la Bangladesh - dintr-o perspectivă largă, care să cuprindă tot Orientul Mijlociu. Acesta include Israelul, dacă şi când va deveni o parte integrantă din acest spaţiu caracterizat de onoare şi solidaritate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Pandemia Corona e probabil cel mai mare examen al solidarităţii şi compasiunii pe care l-a cunoscut omenirea până acum. Colaborarea tuturor părţilor afectate este esenţială pentru însănătoşirea întregii regiuni. Nu suntem singuri în acest context. Ideea fundamentală e că nici o ţară din Orientul Mijlociu nu va reuşi să-şi rezolve problemele singură. Trebuie să conlucrăm pentru a promova dezideratele noastre comune. Alternativa ar fi o realitate în care statele concurează pentru maximizarea cerinţei interne şi exploatarea nelimitată a resurselor. Aceasta ar fi o tragedie, care ar leza toate ţările.
Colaborarea în domeniul apei potabile, resursă foarte limitată, ar fi un bun început. Am putea să ne inspirăm din Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului din Europa sau din Uniunea Statelor Asiei de Sud-Est.
Regiunea noastră se evidenţiază printr-o îmbinare de petrol şi resurse umane, care ar putea ajuta în construirea unor companii pluraliste şi moderne, în scopul promovării unor reforme politice şi economice şi pentru micşorarea inegalităţii. Trebuie să promovăm şi să întărim stabilitatea în regiune, inclusiv Statul Palestinian, care să convieţuiască alături de Israel pe baza unui acord bilateral, care să exprime o afinitate politică şi statală şi o colaborare economică strânsă. Un astfel de acord va trebui să cuprindă împărţirea Ierusalimului, pe baza unui acord care să respecte religiile abrahamice (islamul şi iudaismul), să asigure securitatea şi integritatea Moscheei Al Aqsa şi instalarea conducerii paelestiniene în Ierusalim - capitala Statului Israel şi a Statului Palestina. Multilateralul va întregi bilateralul.
Israelul şi Statele Arabe care sunt dispuse pot începe deja demersul. Alte ţări din regiune, inclusiv Turcia şi Iranul, se pot alătura ulterior.
A venit vremea unui nou început".
Prima întrebare ar fi: de ce prinţul de la Amman s-a adresat direct poporului israelian, peste capetele liderilor săi?
Agitarea problemei palestiniene şi soluţia a două state, cu divizarea Ierusalimului, nu pare a fi în acest moment o prioritate pentru marii vecini din Arabia Saudită şi Emirate, care au avansat temeinic în restabilirea relaţiilor cu Israelul. (Invocarea Iranului nu înseamnă decât a introduce în discuţie motivul însuşi al minării acesteia).
Apa - da, rămâne o problemă şi poate chiar de acolo s-ar putea naşte speranţa unei conlucrări.
În fine, e straniu, ba chiar de-a dreptul neliniştitor faptul că, vorbind despre religiile abrahamice, prinţul "uită" să pomenească tocmai creştinismul.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia