OPINIE Marius Oprea. Calea spre îmbogăţire a ”băieţilor deştepţi” din sănătate începe în anticamera directorului SRI

Urmărește
21086 afișări
Imaginea articolului OPINIE Marius Oprea. Calea spre îmbogăţire a ”băieţilor deştepţi” din sănătate începe în anticamera directorului SRI
Tînărul întreprinzător Andrei Mihai Dracea s-a născut la Moscova înainte de 1989, ceea ce poate da indicii asupra obîrşiei sale şi, potrivit dezvăluirilor deputatului-fugar Cristian Rizea, şi-a făcut studiile tot acolo. Studii care i-au fost de folos – tinde să ajungă un tînăr oligarh în România. 
 
…dar mai întîi drumul spre afacerile din sănătate trece prin gunoi
 
Dacă nu era deputatul Rizea, el însuşi un fost ”acoperit” al SRI-ulu, care fuge de braţul legii după ce a băgat cam adînc mîna în puşculiţa comună, n-am fi auzit de tînărul Dracea. Cristian Rizea, care şi-a făcut cam fără talent ”temele” predate ”via Chişinău” de cei care-l pilotează acum, l-a legat pe Andrei Mihai Dracea de un scandal izbucnit anul trecut, la firma de salubritate Romprest, care a făcut obiectul unei ”preluări ostile” de către Dracea, de la fostul patron Florian Walter. 
 
Cel din urmă a fost dat pe mîna DNA-ului şi a murit, la scurtă vreme, în acea vîltoare a ”lichidării” sale, mai întîi economice. O moarte mult mai puţin spectaculoasă, decît cea a lui Condrea, de la Hexi Pharma. Walter, regele detronat al gunoiului de la Romprest, pe numele său de naştere Buşcă, a fost bişniţar de butelii înainte de 1989 şi a fost arestat după 1990 în Austria, pentru trafic de persoane. Şi-a schimbat numele în 2007: voia să cîştige un contract de salubritate la Baza americană de la Kogălniceanu, şi americanii n-ar fi fost fericiţi cu CV-ul lui Buşcă. 
 
Florian Walter-Buşcă a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de către Bogdan Adimi, administratorul firmei patronului Dracea, care pe atunci era acţionar minoritar al Romprest - şi aşa a început totul. Buşcă devenise neserios, incontrolabil, pierduse bani cu fotbalul şi nu mai prezenta garanţii. Nici CV-ul său nu suna strălucit. Aşa că la ”gunoaie” trebuia schimbată ”dinastia”. 
 
Rizea îl descrie în ”cartea” sa astfel pe Dracea: ”un tip discret cu afaceri în zona medicală, al cărui profil nu justifica absolut deloc implicarea sa într-o firmă cu atîtea probleme penale”, cum era Romprest. Administratorul firmei prin care medicul a devenit acţionar la Romprest, denunţătorul Bogdan Adimi se lăuda prin toate părţile, cum a scris presa, că el este nepotul Laurei Codruţa Kovesi, că e prieten cu Florian Coldea şi că are o droaie de relaţii pe la DNA. Că lucrurile au stat aşa sau nu, rezultatul concret e că patronul său Andrei Mihai Dracea, venit de nicăieri, a ajuns curînd ”tătic” la Romprest şi noul ”rege al gunoaielor”. Nimeni nu ştia de unde a apărut Dracea şi de unde are atîta putere. Lucrurile s-au lămurit curînd: firele duceau atît către fostul director al Serviciului Român de Informaţii, cît şi către Florian Coldea, primul său adjunct. Cum a divulgat Rizea, el ”este de fapt veriga de legătură cu generalii SRI Adrian Ciocîrlan şi Florian Coldea”.
 
Consilierul lui Maior, de la SRI: ”în sănătate, nu există un domeniu în care să nu cunosc…”
 
Andrei Dracea a intrat în lumea selectă a băieţilor subţiri, cu afaceri aflate sub protecţia Serviciului Român de Informaţii, prin două cadre ale instituţiei: Nicolae Sergiu Ciobanu, finul şi fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI şi Victor Matei, profesor la Academia Naţională de Informaţii. Primul, aşa cum se reţine într-un dosar deschis la DNA pe numele lui în septembrie 2017, în legătură cu mai multe matrapazlîcuri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se lăuda unui denunţător cam în termenii următori: „Păi, da’ în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc sau să nu mă mişc, pentru că, de atâţia ani de zile, am avut tot felul de contacte…”. 
 
Legătura lui Dracea cu consilierul lui George Maior a fost una benefică. Prin atot-ştiutorul Nicolae Sergiu Ciobanu, el a intrat în relaţii de afaceri cu Victor Matei, administrator al firmei General Service Grup 98 (unde tatăl său de 89 de ani figura ca patron), dar şi profesor de sociologie la Academia Naţională de Infomaţii a SRI-ului, unde preda ”managementul crizelor”. Andrei Mihai Dracea s-a asociat curînd cu profesorul Matei de la pepiniera de cadre SRI, care i-a fost ”profesor” în obţinerea de contracte cu statul – cel din urmă avea în jur de 50 de asemenea contracte, în valoare de 40 milioane de euro: cu Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, cu Primăria Municipiului Bucureşti, pentru consolidarea şi restaurarea Observatorului Astronomic, cu Metrorex, cu Registrul Auto Român, cu Institutul Parhon, cu Poşta Română, cu RATB, cu Teatrul Metropolis, cu Apa Nova, cu Agenţia Naţionale pentru Locuinţe etc. Şi chiar cu Serviciul Român de Informaţii însuşi, unde Victor Matei preda la Academia Naţională de Informaţii, şcoala de ofiţeri a SRI-ului: în 2016, a ”reabilitat şi modernizat” căminul-garnizoană Maramureş – Olimp al SRI de pe litoral, pentru 20,8 milioane lei. 
 
Cei doi proaspăt asociaţi, Matei şi Dracea, prin firmele lor General Service Grup 98 şi Vavian Trading (cea din urmă ajunsă de curînd în vizorul presei, prin contractele în serie cu statul, în aceste zile ale pandemiei coronavirsului) au obţinut de la Consiliul Judeţean Ilfov al liberalului Marian Petrache contractul de ”reabilitare, modernizare şi echipare” a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, în valoare de aproape 11 milioane şi jumătate de euro. Ca să fie eticheta atribuirii şi mai clară, celor două firme li s-a adăugat în acest contract şi Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea, vărul lui Florian Coldea, firmă deţinătoare şi a contractului de construire şi a spitalului orăşenesc de la Mioveni, în valoare de peste 55 de milioane euro. Consilierul şi finul lui Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu, nu se lăudase degeaba: ” în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc, sau să nu mă mişc”.
 
De la ”regele gunoaielor”, la ”împăratul spitalelor”
 
Cei trei ”cavaleri” ai contractelor cu statul, de la umbra Serviciului Român de Informaţii ilustrează cel mai bine această ”reorientare” despre care vorbeam, spre ”piaţa de sănătate”, a medicamentelor şi a aparaturii medicale, ca sursă de venituri pentru ”băieţii deştepţi” ai serviciilor, a doua ca profit după comerţul cu arme la nivel mondial. Dintre cei trei pomeniţi mai sus, a rămas ”în putere” numai Andrei Mihai Dracea. După arestarea şi scoaterea din joc a lui Nicolae Sergiu Ciobanu, fostul prim-consiler al directorului SRI George Maior, la sfîrşitul anului 2017 în dosarul de la DNA deja pomenit, nici despre profesorul Victor Matei de la Academia Naţională de Informaţii nu s-a mai auzit mare lucru, iar despre Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea s-a scris deja destul de mult, pentru a fi socotită şi ea compromisă. 
 
N-ar fi exclus ca, după modelul de la Romprest, însuşi Dracea să-i fi înlăturat pe cei de mai sus din competiţie, pentru a rămîne singur ”în fruntea bucatelor” în afacerile cu sănătatea noastră. Aşa s-ar explica ascensiunea din ultimii doi ani a firmei Vavian Trading, deţinută de medicul Dracea, despre care nimeni nu ştie ce specialitate medicală are, în afara contractelor din sănătate. Anul trecut a cîştigat 28 de licitaţi, în valoare de aproape 80 milioane de lei. O mare parte din bani a venit fără licitaţie (doar prin concurs de oferte) de la Spitalul de Urgenţă Sfîntul Ioan, din Capitală, de fapt de la directorul medical Florin Geavlete, aflat în strînse relaţii cu ofiţeri SRI, el însuşi avînd, după cum singur arată în CV-ului său, ”studii de securitate”. Probabil a frecventat inculsiv cursurile profesorului Victor Matei, ”constructorul de spitale” de la Academia Naţională de Informaţii.
 
Pe lîngă Vavian Trading, firmă arhicunoscută deja publicului din ultimele dezvăluiri de presă pentru contractele în serie pe care le-a cîştigat cu spitalele în această perioadă a pandemiei, prin încredinţare directă, Andrei Mihai Dracea mai deţine în portofoliul de mărci înregistrate pe numele său nu mai puţin de alte şapte firme. Una dintre acestea, din Bulgaria, Naturpharma, a realizat în 2018 vînzări de aproape 19 milioane dolari. O alta, Cross City SRL din Oiejdea – judeţul Alba, ”operată” de Raul Ciurtin, acţionarul de la Albalact, a cîştigat anul trecut în asociere un contract de 40 de milioane de euro, pentru construirea complexului Leroy-Merlin de pe Bulevardul Pallady din Bucureşti. Şi aşa mai departe, s-ar spune că nimic din ce poate însemna profit nu scapă, nimic nu e străin de atenţia grijulie a celor care, într-un fel sau altul, au legături, sau sînt ei înşişi ”oameni ai sistemului”. Pare că în România toate afacerile profitabile îşi au originea undeva, prin birourile Serviciului Român de Informaţii, sau chiar în anticamera directorului. 
 
Că medicul Dracea este un asemenea ”om din sistem”, după părerea mea nu mai încape îndoială. Cum am spus deja, Vavian Trading a luat pe bandă contracte cu spitale în timpul pandemiei de coronavirus, despre care a scris presa în ultima perioadă, fără licitaţie publică - nu mai puţin de 80. Probabil i-a luat locul lui Ciobanu, devenind ”unul dintre oamenii de casă ai sistemului din Sănătate”, cum a fost descris de Rizea. Iar dovada cea mai clară a legăturii pe care Andrei Mihai Dracea o face între ”afacerile din sănătate” şi SRI este modul în care a obţinut aceste contracte: unul dintre ele a fost adjudecat de firma lui Dracea la un minut după ce un spital a publicat anunţul, la ora 14: 58; contractul a fost perfectat după încă un minut. Un altul, cîştigat în aceeaşi zi, a fost semnat între spitalul beneficiar şi firma lui Dracea, Vavian Trading (singura firmă ofertantă în ambele cazuri), în mai puţin de un minut. Într-o asemenea situaţie, de bază este accesul privilegiat la informaţii. Acces pe care îl poate avea fie un om al Serviciului Român de Informaţii, cu conexiuni în sistemul de achiziţii al tuturor spitalelor, fie o firmă ”protejată” sau ”acoperită” a SRI-ului. 
 
Despre Andrei Mihai Dracea s-a scris că e un ”personaj înconjurat de mister”. Ei bine, nu mai e. Dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va investiga aceste contracte ale lui din ”vremea pandemiei”, vom şti că Vavian Trading nu mai e o ”firmă sub acoperire”, iar doctoral Dracea a fost deconspirat. Culmea e că de ai lui, prin deputatul-fugar Cristian Rizea, dar şi de propria sa lăcomie.   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici