PREZENTUL FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea. Cîţu a fost protejat de serviciile secrete, care tac în legătură cu el. E omul lor?

Există trei persoane care, toate, susţin (fiecare, mai discret, ori mai vocal, după cum îi dictează interesul de moment) că Florin Cîţu e ”al lor”. Ei ”l-au făcut”! Cei trei ”naşi” sînt, în ordine cronologică, Alina Gorghiu, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis. Despre al patrulea, de fapt cel mai apropiat prieten şi sfătuitor de taină al lui Cîţu, de ani de zile şi în toate împrejurările, nu s-a vorbit prea mult. Numele lui e Lucian Isar şi e de profesie ”bancher”. Prin el, Cîţu e posibil să-şi fi găsit adevăratul protector şi promotor: serviciile secrete.

Urmărește
14935 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea. Cîţu a fost protejat de serviciile secrete, care tac în legătură cu el. E omul lor?

Apariţia  meteorică a lui Cîţu şi legătura cu lumea secretelor, via Gorghiu-Coldea

Înainte de 2016, Florin Vasile Cîţu era un cvasi-necunoscut, dat afară pe uşa din dos de la ING Bank, din funcţia de trezorier, după ce încercase să dea o lovitură speculativă leului. Nici despre această murdărie din trecutul actualului premier nu se mai vorbeşte, deşi arată sugestiv statura morală a unei persoane care acum conduce destinele guvernului României. Aceeaşi persoană care încerca, în urmă cu treisprezece ani, să spolieze ţara financiar, prin prăbuşirea artificială a monedei naţionale, pentru a o specula în scopul îmbogăţirii.

Acţiunea de atunci a fost concertată, fiind realizată de mai mulţi operatori – Cîţu fiind ”tovarăş” în aceasta cu un alt finanţist, pe aceeaşi funcţie, dar la altă bancă, pe nume Lucian Isar. Cei doi prieteni din vremea studiilor au ajuns amîndoi, cînd totul s-a devoalat, şomeri.

După acest demers dezonorant, împiedicat de intervenţia Băncii Naţionale, care a aruncat pe piaţă cantităţi mari de valută, pentru a împiedica deprecierea artificială a leului, Cîţu a stat o vreme în umbră, publicînd opinii în legătură cu mersul pieţei financiare pe blogul său. Cum a ajuns pe listele Partidului Naţional Liberal, se ştie: soţia celui mai bun prieten al său, Lucian Isar, devenise nimeni alta decît Alina Gorghiu, cea care, în acel moment premergător al alegerilor din 2016 (dezastruoase pentru liberali) era preşedinta partidului. Nominalizările pe liste sînt, în ultimă instanţă, în pixul preşedintelui. Aşa că Florin Cîţu s-a trezit, peste noapte, din blogger şomer, pe o poziţie eligibilă de senator. Şi a ajuns senator, deşi liberalii au pierdut alegerile, iar Alina Gorghiu a demisionat din funcţie, ca urmare a eşecului.

Dar senatoarea Gorghiu a rămas o forţă ”din umbră” în partid. Ea fusese susţinută iniţial în ascensiune de Teodor Atanasiu, care i-a dat mai multe contracte de reprezentare a AVAS tinerei avocate, deşi aceasta era angajată la agenţia pe care Atanasiu o conducea, pe un post de consilieră (ceea ce l-a şi adus pe Atanasiu ulterior pe mîna DNA-ului). A fost apoi sprijinită în ascensiunea în partid de Marian Petrache şi mai ales de Bogdan Olteanu. Toţi au sfîrşit-o prost, ceea ce e posibil să se petreacă şi cu Lucian Isar, care s-a separat recent de senatoatea Gorghiu. Despre Alina Gorghiu, care ”nu uită şi nu iartă”, s-a afirmat că a fost în permanenţă dirijată în politic de către generalul SRI Florian Coldea.

Coldea îi alimentează Alinei Gorghiu, după cum s-a scris, visurile de a fi prima femeie preşedinte al României. În acest demers, Florin Cîţu, ca prim ministru şi preşedinte de partid e unealta perfectă. Alina Gorghiu, fără să uite că Orban e cel care i-a luat locul în fruntea Partidului Naţional Liberal, e cea care i-a cerut şi a obţinut capul, de la preşedintele Iohannis. Zadarnic Orban, preşedintele (încă) al liberalilor, îi cere acestuia să-şi amintească cît de loial i-a fost el, netezindu-i calea către şefia partidului şi a ţării. Sînt intetrese oculte, legate de lumea secretelor, faţă de care Ludovic Orban nu are decît puterea de a invoca inutil, în sprijinul său, nişte principii precum loialitatea.

Ludovic Orban, ”mînă proastă” la oameni

Orban a reamintit ieri că ascensiunea lui Florin Cîţu i s-a datorat lui. Ludovic Orban a explicat că ”l-am susţinut să fie liderul de grup de la Senat, vicepreşedinte în 2017, ulterior ca ministru de Finanţe şi ulterior ca premier. Florin Cîţu a fost evaluat. Nu au găsit nicio vulnerabilitate la Florin Cîţu”. E posibil ca motivul să fi fost unul direct: ”evaluatorii” din serviciile secrete nu aveau ce să-i fi găsit, dacă era omul lor.

În 2107, Ludovic Orban l-a propus, din senin, pe Cîţu vicepreşedinte economic al PNL, ”pentru că avea un CV care îl recomanda”: ”a fost decizia mea, până la urmă. Eu am făcut pe fiecare domeniu de activitate o evaluare. Avea tangenţă cu zona financiar-bancară, existau argumente profesionale. A avut mesaje pe zona economică, nu era chiar o alegere care să nu aibă argumente în spate”.

Cineva trebuie că i-a făcut, totuşi această sugestie lui Orban, dar acum nu se mai ştie, deşi ar putea fi important. Mai ales dacă sprijinul, sugestiile au venit din aceeaşi zonă, a celor care i-au plătit lui Cîţu costisitoarele studii în America. Exclus ca ”eseele” (după expresia agramată a premierului) pe care acesta le-ar fi scris să-i fi asigurat o bursă într-atît de consistentă încît să-i fi acoperit taxele şcolare şi întreţinerea, başca o maşină, başca bani de petreceri.

Revenind la Orban, acesta a susţinut ieri că l-a promovat pe Cîţu în partid, deşi era un personaj controversat: ”colegi de-ai mei întotdeauna au pus un semn de întrebare în privinţa lui Florin Cîţu, datorită punctului comun cu Lucian Isar (în atacul asupra leului – n.n.), dar de la BNR nu mi s-a confirmat chestiunea lui Florin Cîţu într-un atac speculativ”. E firesc să fie aşa. Banca Naţională nu vorbeşte despre vulnerabilităţile monedei naţionale, ci caută să le camufleze cît mai bine şi să apere leul de repetarea unor asemenea tentative speculative. 

Liberalii, destăinuia Orban, ”au cîrcotit” faţă de apariţia în partid ”de nicăieri” a unui vicepreşedinte ”economic”. Se ştia că Florin Cîţu este prieten cu Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu, iar Alina Gorgiu devenise peste noapte ”oaia neagră” a partidului. Dar Florin Cîţu a fost numit în funcţie pentru că, a subliniat Orban, nu exista nicio informaţie compromiţătoare în trecutul său. Acesta a mai spus că ”serviciile” nu l-au informat, la vremea la care era premier, că Florin Cîţu ar avea anumite antecedente de natură penală, sau vulnerabilităţi. ”Nici domnul Cîţu nu mi-a spus nimic”, a precizat Orban.

N-avea de ce să o facă, dacă se ştia protejat de ele.

Probleme în paradis

Cheia, răspunsul la întrebarea este sau nu Florin Cîţu un ”acoperit”, se află la persoana/grupul care i-a plătit studiile în America, pe de o parte, şi pe de alta la prietenul său, Lucian Isar. Acesta, actualmente reprezentant pentru România la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unde a fost numit de Orban la intervenţia ministrului de finanţe Cîţu, este de profesie economist şi a urmat studii la Colegiui Naţional de Apărare şi la Academia Naţională de Informaţii. Adică reţeta sigură pentru a obţine un ”acoperit”.

Se ştie că, din 2002, serviciile secrete din România sînt şi ”operatori economici”, prin propriile firme ”sub acoperire”. Niciodată nu s-a precizat natura, numărul şi detalii privind operaţiunile acestora, dar e cert că serviciile pun mare bază, cum o punea şi Securitatea lui Ceauşescu, pe activităţile lor ”lucrative”, care le asigură surse financiare extrabugetare. De asemenea, au tot interesul să fie prezente în sfera decizională economico-financiară a ţării, inclusiv pentru prevenirea unor acţiuni care privesc siguranţa naţională a României. Nimic rău în asta. Dar e, totuşi, rău dacă, prin Lucian Isar, actualul premier e parte a acestei lumi.

Numai astfel se poate explica de ce, cunoscîndu-i foarte probabil trecutul, aflat la un click distanţă – prin accesarea dosarelor justiţiei din statul american Iowa – serviciile secrete nu l-au informat pe premierul Orban, poate nici pe preşedinte, despre ”vulnerabilităţile” lui Florin Vasile Cîţu: dacă eşti rocker, nu e o problemă; dacă ai şi vocaţia sticlei, da.

În prezent, Florin Cîţu, pe care Ludovic Orban l-a sprijinit şi l-a cauţionat, e rivalul său la conducerea partidului: ”sînt literalmente profund afectat de ceea ce se întâmplă. M-am trezit brusc pe 30 mai că Florin Cîţu candidează. Noi am avut o înţelegere, de sprijin reciproc. Din momentul respectiv, s-a născut o competiţie în partid. Eu am încercat să rămân echilibrat, mi-am axat campania prezentând ceea ce vreau să fac eu, ce obiective şi literalmente am fost pus în situaţia de a face faţă unei dispute dure. Aveam o înţelegere pe care a încălcat-o”, a spus preşedintele PNL.

Înţelegerea dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu era, după cum a destăinut fostul premier, ca el să-l pună guvernator al Băncii Naţionale pe Cîţu, dar acesta a ales altfel. Dincolo de modul în care se împart asemenea funcţii în stat, ”la mica înţelegere”, greşeala lui Orban a fost că l-a scos, în calculele lui, din ecuaţie pe Lucian Isar – căci, atunci cînd vorbeşti despre Cîţu, trebuie să te gîndeşti la Isar. Şi Cîţu a ţintit mai sus, pentru a-i oferi el prietenului său cadoul mult-visat: scaunul de guvernator al Băncii Naţionale. Acum, însă, toate aceste visuri se află în pericol de a se spulbera. Nu că acest cuplu de finanţişti, Cîţu-Isar şi-ar fi pierdut protecţia din umbră. I-au pierdul propriile slăbiciuni şi lăcomia, ca şi setea de putere.

Lucian Isar are acum propriile probleme. A avut un proces de partaj pe avere cu Alina Gorghiu, prilej cu care a ieşit la iveală cît au strîns cei doi, căsătoriţi în secret în ianuarie 2016: nu mai puţin de 1,5 milioane euro. Alina Gorghiu a declarat pînă şi suma cîştigată, sub formă de ”cadou”, la botezul fiului lor Noah: 102.000 euro.

Isar poate avea probleme şi cu OLAF-ul european, riscînd să ajungă pe mîna Laurei Codruţa Kovesi. Isar, acest personaj controversat din domeniul bancar, adversar declarat al guvernatorului Mugur Isărescu, a ajuns atît de sus prin propteaua politică a soţiei şi probabil nu numai atît: să nu uităm că, la rîndul lui, e şi absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii, şcoala de ofiţeri a SRI-ului. Dar asta nu l-a ferit de necazuri.

La mijlocul lunii aprilie, a parvenit de la Burxelles o ştire potrivit căreia Lucian Isar face obiectul unei anchete interne a BERD, întrucît a făcut ”contracte de consultanţă” bazate pe ”lipsa de loialitate”, folosind informaţii la care a avut acces din interiorul instituţiei, pentru a favoriza proprii clienţi în încheierea unor contracte directe, ceea ce a adus prejudicii băncii, care operează cu bani europeni.

Deocamdată, a pornit ancheta internă a BERD, după ale cărei rezultate, dacă vor confirma acuzaţia, ISAR ajunge pe mîna OLAF şi a Parchetului European. Dacă se ajunge la un dosar european pe care Kovesi i-l face lui Isar, acesta ar putea avea o mare problemă: Alina Gorghiu, soţia lui, a fost una din marile adversare ale Codruţei Kovesi, atît înainte cît şi la numirea ei la Parchetul European. Din ordinul lui Coldea, care are propria lui răfuială cu procurorul european.

Deci, ”probleme în Paradis”. Pe de altă parte, şi prietenul lui Isar, premierul Cîţu are acum necazuri. Dacă vor reuşi să treacă fără daune peste ele, deşi acestea par insurmontabile, cei doi nu o vor face decît prin protecţia din umbră a serviciilor secrete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici