- Home
- Editorialiștii
- (25.05.2021, 06:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREZENTUL FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea | Medicul Denciu, eroul de la Piatra Neamţ, omagiat de OMS, declarat ”omul anului” de belgieni şi total ignorat de Iohannis
Urmărește
2893 afișări
Ieri, Tedros Ghebreyesus, directorul OMS l-a omagiat pe medicul român care, anul trecut la Piatra Neamţ, s-a aruncat în flăcări pentru a-şi salva pacienţii, într-un moment în care, din scenariu roşu, spitalul la care lucra, intrase în scenariul negru. Ghebreyesus a spus: ”Dr. Cătălin Denciu este un medic român de la Terapie Intensivă. Era de serviciu în noiembrie anul trecut şi avea grijă de pacienţi COVID, când în spitalul său a izbucnit un incendiu. 10 pacienţi au murit şi, în încercarea de a-i salva pe alţii, dr. Denciu a suferit arsuri de gradul 3 pe 40% din suprafaţa corpului. Astăzi îi acordăm un premiu pentru serviciul adus, pentru sacrificiul său şi exemplul oferit. Angajaţii din domeniul sanitar fac gesturi eroice, dar nu sunt supereroi, sunt oameni la fel ca noi, restul”. Iohannis, din noiembrie anul trecut încoace (de cînd s-a întîmplat nenorocirea de la Suceava) nu i-a trimis nici măcar un buchet de flori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Momentul s-a petrecut în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătăţii, când compatriotul nostru a fost dat exemplu pentru devotamentul cu care a salvat vieţi, chiar dacă şi-a pus-o pe a lui în pericol. Cătălin Denciu a mai fost onorat şi în Belgia, ţara care l-a îngrijit – în România, ţara sa natală, ”îngrijirile” i-ar fi provocat moartea, cum s-a întîmplat cu victimele de la Colectiv. În decembrie anul trecut, Cătălin Denciu a fost declarat „Eroul anului 2020” de către postul public de televiziune din Belgia, ţară în care a fost transferat după incendiu şi în care era la acel moment tratat.
N-au fost în stare nici să-i trimită la timp dosarul medical
Ţării noastre nu i-a păsat prea mult de medicul-erou. Cum nu i-a păsat nici de medicii martiri, care au ”căzut la datorie”, morţi de COVID-19, alături de pacienţii lor. Au fost şi ei îngropaţi goi, în saci de plastic, puşi în coşciuge şi coşciugele repede în pămînt, abia de au putut plînge cîţiva urmaşi la căpătîiul lor – de parcă statul ştergea astfel urmele unei crime. Într-un fel, aşa au şi stat lucrurile.
Statul a încercat să muşamalizeze crima de a fi ţinut în stare de comă, de ani buni, întregul sistem medical din România, care n-a mai putut reacţiona decît aşa cum a făcut-o, confruntîndu-se cu o pandemie: ezitant, cu multe greşeli, cu excese de tot felul şi aceleaşi neglijenţe, datorate unor ”Doreli” unşi manageri exclusiv pe baza carnetului de partid. Pandemia a arătat cît de ”praf” e sistemul sanitar din România. Sistem care n-a fost în stare nici să producă la timp dosarul medical al lui Cătălin Denciu.
Pe 15 noiembrie 2020, cazul medicului român care a intrat în foc pentru a-şi salva pacienţii a stârnit emoţie în rândul personalului Spitalului Militar „Regina Astrid” de la Bruxelles. Specialiştii de la centrul pentru arsuri grave spuneau că acest caz le amintea de Colectiv, de cazurile tratate la ei cu acel tragic prilej. Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, în cadrul căruia funcţionează unul dintre cele mai renumite centre pentru mari arşi din Europa, era pregătit să-l primească pe medicul român Cătălin Denciu, rănit grav în incendiul care s-a produs la secţia ATI de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Toată clinica aştepta pacientul din România. Inclusiv recepţionera ştia de cazul medicului român care a sărit în foc să-şi salveze pacienţii.
Medicul de gardă a precizat că se luaseră toate măsurile necesare pentru primirea pacientului, s-a pregătit un pat şi că primul pas va fi evaluarea sa. Medicul român avea arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, după ce a încercat să salveze din flăcări pacienţi care erau internaţi în stare critică, cu COVID-19. Doctorul belgian a explicat apoi că nu poate oferi mai multe detalii, pentru că sunt informaţii cu caracter privat, iar spitalul este militar, cu reguli stricte de comunicare. Belgienii s-au plîns totuşi că nu au primit din timp dosarul pacientului Cătălin Denciu. ”Nu este foarte profesional, asta vă pot spune cu siguranţă”, au precizat sursele.
Plimbat mai întîi între spitale, în România
Cum a fost plimbat dosarul, a fost plimbat şi pacientul. Medicul Cătălin Denciu a ajuns în Belgia la bordul unui avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, cu asistenţă medicală specializată asigurată de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti. Aeronava a decolat de la Otopeni duminică dimineaţă, la ora 7.30. În cursul nopţii de sâmbătă, medicul fusese transportat de la Piatra Neamţ la aeroportul Iaşi de o unitate SMURD, iar de aici a fost preluat cu o aeronavă militară şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Abia apoi a decolat către Belgia.
”Belgia este şansa lui la viaţă, la noi nu cred că ar fi supravieţuit″, spunea în acele împrejurări, cu încredere, Alina Denciu, soţia medicului erou de la Piatra Neamţ. După ce a scos pacienţii din flăcări, Cătălin Denciu se afla, în primele zile după ce a ajuns în Belgia, în stare gravă, dar stabilă, la spitalul din Bruxelles. Avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului şi avea nevoie de dializă. Colegii de la spital şi pacienţii care l-au cunoscut se roagă pentru el. Alina, soţia doctorului Denciu povestea că, în timpul incendiului ″El m-a sunat, el era de gardă, eu cu copiii. Atât mi-a zis, eu am arsuri, dar nu sunt foarte grav. Probabil în toată nebunia aia, el nu a simţit gravitatea leziunilor. Am stat de vorbă cu el până în momentul în care a fost preluat de ambulanţă. Toată lumea încerca să-l toaleteze, să prindă o linie venoasă, să-l echilibreze, este un şoc enorm″.
Tratamentul în Belgia a fost lung, dureros, greu, dar a dat rezultate. După o perioadă de timp, doctorul Denciu a povestit că a stat timp de trei săptămâni în comă artificială din cauza gravităţii arsurilor sale. Apoi a făcut multă fizioterapie, să înveţe din nou să-şi mişte braţele, cele mai afectate (cu ele scosese pacienţii pe care i-a salvat din secţia în flăcări). „Îmi amintesc că m-am trezit cu o anxietate profundă. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reuşit treptat să mă mişc şi să merg din nou. Astăzi pot deja să fac bicicletă. Ridurile braţelor mele sunt încă dificile, aşa că urmez o mulţime de şedinţe cu kinetoterapeuţii, pentru a învăţa să-mi mişc coatele din nou.
Din nou acasă: un erou uitat
În sfîrşit, pe 6 mai, Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamţ s-a întors acasă. La aeroport, niciun protocol: nu l-a întîmpinat nimeni din partea autorităţilor, măcar cu un buchet de flori. S-o fi reţinut din fişa pacientului că de-acum ”poate să meargă şi să mănânce singur” şi că ”recuperarea lui este aproape completă”.
Belgienii i-au salvat viaţa, i-au dăruit una nouă, ţinând cont de starea în care a ajuns la ei. În România nu se ştie dacă ar fi supravieţuit. Aşa, Cătălin a putut veni acasă, la Piatra Neamţ, pentru a sărbători Paştele. A ciocnit creştineşte un ou, a stat la masă cu familia lui după atâtea luni de suferinţă. Şi el şi soţia, care după o vreme l-a urmat în Belgia ”erau epuizaţi după atâta efort şi suferinţă. Şi încă lupta nu e încheiată, chiar dacă recuperarea este una extraordinară”, au declarat presei pe atunci surse din apropierea familiei lui Cătălin Denciu.
Medicul sucevean a sărit în foc să-şi salveze pacienţii. El simte, e uman, ştie ce este suferinţa. Pe 2 decembrie 2020, Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România posta pe pagina ei de facebook o întrebare rămasă şi fără răspuns, şi fără ecou: ”Poate să ne explice cineva de ce dr. Denciu Cătălin nu a fost decorat de Preşedinte?! Ne poate spune cineva de ce lipsesc din lista persoanelor decorate toţi lucrătorii din sănătate decedaţi la datorie?!” Explicaţia generală e că preşedintele Iohannis nu e un om, el e o statuie. Un om are şi suflet, are sentimente – milă, furie, orice. El, nu, în afara orgoliului de statuie.
Există şi altă explicaţie. Anunţul că mediul Cătălin Deciu, care a sărit în foc să îşi salveze pacienţii în incendiul din secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ, a fost declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia a fost făcut de directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, care miercuri, 7 aprilie acest an, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis.
Belgianul a primit Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Comandor în semn de ”înaltă apreciere pentru contribuţia sa importantă la nivel european în gestionarea pandemiei COVID-19, pentru relaţia de colaborare strânsă cu România”. După ce a fost decorat, Hans Kluge, oficialul belgian al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a vorbit, de faţă cu Iohannis, despre medicul român Cătălin Denciu, care în acea perioadă mai era tratat în Belgia, după ce a fost ars şi rănit, încercând să-şi salveze pacienţii din spitalul în flăcări. ”Sunt foarte bucuros că ţara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, declarându-l Eroul Anului 2020”.
Poate că Iohannis a luat foc atunci, cînd a aflat că belgienii i-au luat ”faţa”, aşa cum şi acum OMS-ul a făcut acelaşi lucru. Cătălin Deciu nu va primi, cel mai probabil, nimic de la statul român. A luat destule de la străini, medaliile noastre sînt numai pentru generalii din servicii, care se pensionează la 45 de ani. Nu pentru doctori care salvează pacienţi. Chiar cu riscul propriei vieţi, ca în acest caz, scoţîndu-i din spitale în flăcări.
Doctorul, la cei 49 de ani ai săi, mai are aproape două decenii pînă să viseze la o pensie, care nu e nici pe sfert cît a ”decoraţilor” preşedintelui Iohannis. Preşedintele nostru, trebuie să ne obişnuim cu ideea, e un om rece şi insensibil, pe care nu-l poate impresiona nimic. Incapabil de cel mai mic act de empatie. E o statuie a unui preşedinte.
Klaus Iohannis nu mai are o decoraţie pentru medicul Cătălin Deciu pentru că le-a împărţit pe toate pe la ”servicii” – sînt singurele în care crede, ca şi Băsescu, ca şi Ceauşescu înaintea tuturor, şi sînt singurele pe care le ascultă. Pentru toţi aceştia, Cătălin Deciu e doar un medic cu mîinile arse, care să zică mersi că a scăpat cu atît şi s-a făcut bine.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea | Azi, ”România verde”: Comemorăm Ziua Naţională a martirilor legionari! Unde sînt Wexler, Muraru şi Florian?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe