- Home
- Evenimente
- (11.02.2021, 07:26)
- Andreea Dragoş
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
11 Februarie. Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă
- Azi este Ziua Internaţională a Femeilor în Ştiinţă
- Din 15 milioane de oameni de ştiinţă din UE, 59% sunt bărbaţi, iar 41% femei
- Anita Vişan, cercetătoare în România, spune că statul nu susţine această activitate
- Raluca Olari, cercetătoare româncă în Germania, la Institutul de Virologie Moleculară
Urmărește
903 afișări
Sursa foto: profimedia
Azi e Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă. Ultimele date, din 2018, arată că din aproape 15 milioane de oameni de ştiinţă şi ingineri din Uniunea Europeană, 59% erau bărbaţi, iar 41% - femei. Aceeaşi pondere de 41% o are şi România în cazul femeilor. Iar topul statelor europene, unde majoritatea oamenilor de ştiinţă şi ingineri sunt femei, ar fi Lituania, Bulgaria, Letonia şi Danemarca, potrivit Eurostat.
Anita Vişan lucrează la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei din Măgurele. A găsit o soluţie de a evita infecţiile, bazată pe uleiuri esenţiale care se aplică în protecţia implanturilor. A studiat în Franţa şi Belgia, dar a preferat să rămână în România.
ANITA VIŞAN, cercetătoare la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei: La noi în laborator sunt mai multe femei decât bărbaţi, excepţia care bate statistica. Statul susţine puţin, aproape deloc această activitate. Ar putea oferi trening profesorilor pentru a putea învăţa copiii prin joacă, prin experimente, treninguri pentru cercetători, să înveţe să scrie proiecte, cursuri despre vorbirea în public, să înveţe să îşi expună ideile, să îşi valorifice rezultatele din laborator.
Pe de altă parte, sunt şi cercetători români care aleg să studieze în afară. Raluca Olari este unul dintre ei. A terminat Facultatea de Biologie la Cluj, dar a ales să plece în Germania, la Institutul de Virologie Moleculară din Ulm. Şi se ocupă de descoperirea unori molecule noi care pot fi folosite în tratarea anumitor boli.
RALUCA OLARI, cercetător doctorand în virusologie moleculare în Germania: În România, doctoranzii sunt văzuţi ca nişte studenţi. Deci, în cel mai bun caz, primesc o bursă simbolică, iar în cel mai rău caz trebuie să plăteşti pentru a face doctoratul. În Germania doctoranzii sunt angajaţi oficiali ai Institututlui sau ai universităţii pentru care lucrează şi au un venit care asigură un trai decent. În Germania este o instituţie care se numeşte DFG, Deutsche forschungsgemeinshaft şi este o instituţie dedicată cercetării unde tu ca cercetător sau ca group lider poţi oricând să trimiţi proiecte şi cerere de granturi. Astfel de instituţie nu există în România.
Un cercetător român câştigă între 1.600 şi 5.000 de lei pe lună, potrivit Ziarului Financiar. Iar în Germania, de exemplu, salariul unui cercetător pleacă de la 1.500 de euro şi poate ajunge şi la 4.000 de euro. Şi îţi mai spun că România alocă 0,48% din PIB cercetării şi dezvoltării, adică 5 miliarde de lei anual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe