- Home
- Externe
- (26.08.2023, 23:30)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
26 august 1346 - În Bătălia de la Crecy, arcaşii englezi îi nimicesc pe cavalerii francezi
Bătălia de la Crécy a fost una dintre cele mai importante şi decisive bătălii din Războiul de 100 de Ani, care a opus Anglia şi Franţa pentru controlul asupra teritoriilor franceze.
Urmărește
753 afișări
Wikipedia Commons
În această bătălie, armata engleză, condusă de regele Eduard al III-lea, a învins armata franceză, mult mai numeroasă, comandată de regele Filip al VI-lea. Bătălia a avut loc pe 26 august 1346, în apropiere de localitatea Crécy-en-Ponthieu, în nordul Franţei.
Bătălia a fost rezultatul unei campanii de invazie a Angliei în Normandia, care a început la 12 iulie 1346. Armata engleză, formată din aproximativ 14.000 de oameni, dintre care 10.000 erau arcaşi cu arcul lung, a jefuit şi distrus multe oraşe şi sate din Franţa, ajungând până la periferia Parisului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Apoi, englezii au mărşăluit spre nord, sperând să se întâlnească cu o armată aliată flamandă, care invadase din Flandra. Însă flamanzii s-au retras, iar englezii au fost urmăriţi de o armată franceză de aproximativ 30.000 de oameni, dintre care 8.000 erau cavaleri călare şi 6.000 erau arbaletişti genovezi angajaţi.
La Crécy, Eduard şi-a oprit armata şi s-a pregătit pentru asaltul francez. El şi-a dispus trupele pe un deal uşor înclinat, cu arcaşii pe flancuri şi infanteria în centru. Arcaşii erau protejaţi de nişte gropi săpate în pământ, pentru a împiedica avansarea cailor francezi. Infanteria era formată din cavaleri dezbrăcaţi şi scutieri, care luptau pe jos cu spadele şi topoarele.
Târziu în după-amiaza zilei de 26 august, armata lui Filip a atacat. Arbaletiştii genovezi au condus asaltul, dar au fost în curând copleşiţi de cei 10.000 de arcaşi ai lui Eduard, care puteau reîncărca mai repede şi puteau trage mult mai departe. Arbaletiştii s-au retras apoi, iar cavalerii francezi călare au încercat să pătrundă în liniile de infanterie engleze. În atac după atac, caii şi călăreţii au fost doborâţi de ploaia nemiloasă de săgeţi. La căderea nopţii, francezii s-au retras în cele din urmă. Aproape o treime din armata lor zăcea ucisă pe câmpul de luptă, inclusiv fratele lui Filip, Carol al II-lea de Alençon, aliaţii săi, regele Ioan cel Orb de Boemia şi Ludovic al II-lea de Nevers, precum şi alţi 1.500 de cavaleri şi scutieri. Filip însuşi a scăpat cu o rană. Pierderile englezilor au fost mai mici de o sută.
Bătălia a marcat declinul cavaleriei călare în războiul european şi ascensiunea Angliei ca putere mondială. De la Crécy, Eduard a mărşăluit spre Calais, care i s-a predat în 1347. Bătălia a demonstrat eficacitatea arcului lung ca armă dominantă pe câmpul de luptă occidental. Batalia a avut şi un impact cultural şi artistic, inspirând opere literare precum Cronica lui Jean Froissart sau piesa Eduard al III-lea atribuită lui William Shakespeare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:06
-
astăzi, 22:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul