A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

Un oraş antic Maya necunoscut anterior a fost descoperit în junglele din sudul Mexicului, a anunţat marţi institutul de antropologie al ţării, adăugând că a fost probabil un centru urban important cu mai bine de o mie de ani în urmă.

Urmărește
2753 afișări
Imaginea articolului A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

Tikal, arhiva foto Wikipedia

Oraşul include piramide, coloane de piatră, trei pieţe şi alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a comunicat institutul INAH.

INAH a spus că oraşul, pe care l-a numit Ocomtun - însemnând „coloană de piatră” în limba maya yucateca – ar fi fost un centru important pentru regiunea joasă centrală a peninsulei între 250 şi 1000 d.Hr.

Este situat în rezervaţia ecologică Balamku din peninsula Yucatan a ţării şi a fost descoperit în timpul căutării unei porţiuni de junglă în mare măsură neexplorate, mai mare decât Luxemburg.

Căutarea a avut loc între martie şi iunie folosind tehnologia de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR).

Civilizaţia Maya, cunoscută pentru calendarele sale matematice avansate, a cuprins sud-estul Mexicului şi părţi din America Centrală.

Prăbuşirea civilizaţiei maiaşe a avut loc cu secole înainte de sosirea conchistadorilor spanioli, ale căror campanii militare au văzut ultima fortăreaţă căzând la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Situl Ocomtun are o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurat de zone umede extinse, care include mai multe structuri piramidale de până la 15 metri înălţime, a declarat arheologul principal Ivan Sprajc într-un comunicat.

Oraşul avea şi un teren de jocuri cu mingea. Se crede că jocul a avut un scop religios important.

Sprajc a spus că echipa sa a găsit, de asemenea, altare centrale într-o zonă mai aproape de râul La Riguena, care ar fi putut fi concepute pentru ritualuri comunitare, deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege culturile care au trăit acolo cândva.

Oraşul s-ar fi prăbuşit probabil în jurul anilor 800 - 1000 d.Hr., judecând din materialele extrase din clădiri, transmite US News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici