Actorii care s-au refugiat în teatrul Mariupol aduc pe scenă povestea bombardamentelor

  • Sute de oameni au fost ucişi în atacurile asupra teatrului din Mariupol la 16 martie 2022, au anunţat autorităţile.
  • Acum, poveştile supravieţuitorilor sunt relatate într-o piesă de teatru prezentată pentru prima dată în Regatul Unit, potrivit Sky News.
Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Actorii care s-au refugiat în teatrul Mariupol aduc pe scenă povestea bombardamentelor

Actorii care s-au refugiat în teatrul Mariupol aduc pe scenă povestea bombardamentelor

Teatrul Doneţk din oraşul Mariupol ar fi trebuit să fie un loc sigur pentru sute de civili adăpostiţi în primele săptămâni ale invaziei Rusiei în Ucraina. Un semn cu cuvântul „copii” a fost marcat pe sol în exterior, vizibil din aer.

La 16 martie 2022, clădirea a fost bombardată. Autorităţile de la acea vreme au declarat că aproximativ 300 de persoane au murit, deşi unele estimări au fost mai mari.

Poveştile supravieţuitorilor sunt acum relatate de actori care au fost printre cei adăpostiţi în teatru la momentul respectiv.

Mariupol Drama, o piesă de teatru care are premiera în Marea Britanie săptămâna aceasta, prezintă imagini video reale surprinse cu telefoanele lor şi obiecte personale salvate de sub dărâmături.

Olena Bila şi partenerul ei Ihor Kytrysh, care joacă la teatru din 2003, au reuşit să scape împreună cu fiul lor, Matvii.

„Aceasta este o poveste cu o mulţime de amintiri dintr-o viaţă anterioară”, spune Olena pentru Sky News din Ucraina, vorbind prin intermediul unui traducător. „Am lucrat şi am trăit în Mariupol şi am făcut ceea ce ne plăcea. În câteva zile, am pierdut totul”.

Familia şi-a pierdut şi casa. Olena spune că speră ca piesa să arate că posesiunile materiale nu sunt ceea ce este important.

„Am pierdut partea materială a vieţii noastre. Vrem să arătăm tuturor că toate obiectele din jurul tău, partea materială a vieţii tale, nu contează... ci mintea ta, sufletul tău, inima ta sunt cele care contează”.

Cuplul speră, de asemenea, că producţia va reaminti oamenilor, la aproape trei ani de la începutul invaziei Rusiei, că războiul este încă în desfăşurare.

„Suntem încă în război”, spune Olena. „Sunt poveştile noastre, poveşti reale. Nu ficţiune hollywoodiană, ci povestea unor oameni reali din Ucraina. Este foarte greu să vezi că acest război continuă. Încă nu avem loc pentru planurile noastre de viitor”.

După începerea invaziei Rusiei în februarie 2022, teatrul, situat în cartierul Tsentralnyi al oraşului, a devenit un centru pentru distribuirea de medicamente, alimente şi apă şi un punct de întâlnire desemnat pentru persoanele care sperau să fie evacuate din Mariupol prin coridoarele umanitare.

Clădirea a fost atacată după săptămâni de foc rusesc asupra oraşului Mariupol.

Vira Lebedynska, şefa departamentului de muzică şi teatru al teatrului, este, de asemenea, unul dintre artiştii din Mariupol Drama. Când au lovit bombele, ea se adăpostea într-o cameră subterană folosită pentru înregistrări muzicale, care a rămas aproape neatinsă, spune ea. Aceasta a salvat-o.

Rusia a negat că a bombardat clădirea în mod deliberat. În urma propriei anchete, Amnesty International a descris atacul drept o crimă de război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici