- Home
- Externe
- NEW YORK, (27.03.2014, 18:33)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea Crimeei de către Rusia
Adunarea Generală a ONU a adoptat, joi, o rezoluţie fără caracter coercitiv care denunţă referendumul din Crimeea şi alipirea acestei provincii la Rusia.
Urmărește
449 afișări
Adunarea Generală a ONU denunţă anexarea Crimeei de către Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a strâns 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri.
Această rezoluţie este redactată în termeni moderaţi şi nu critică explicit Moscova. Textul trebuia să strângă o majoritate simplă de voturi pentru a fi adoptat.
Printre ţările care au votat împotrivă se numără, în afară de Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Armenia, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Zimbabwe, Sudan şi Siria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Printre cele care s-au abţinut figurează China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt, Senegal, Gabon sau Africa de Sud.
Statele Unite şi aliaţii lor europeni, arabi şi asiatici au votat în favoarea textului.
Înaintea scrutinului, ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa a cerut statelor membre să voteze masiv pentru a descuraja Rusia să îşi continue "agresiunea", făcând referire implicit la ameninţarea cu o invazie a Ucrainei de către trupele ruseşti mobilizate la frontiere.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat legitimitatea "reunificării între Crimeea şi Federaţia Rusă", în timp ce ambasadoarea americană a afirmat că "Ucraina merită susţinere deplină".
Rusia a desfăşurat "o campanie intensă de lobby şi intimidare", a explicat un diplomat occidental. "Unele ţări cred că este vorba despre o problemă europeană sau o confruntare între est şi vest care nu îi priveşte sau nu vor să supere Rusia".
În timpul crizei între Rusia şi Georgia în 2008-2009, o rezoluţie a Adunării în septembrie 2009, nu a strâns decât 48 de voturi pentru faţă de 19 împotrivă şi 78 de abţineri.
Textul adoptat joi este similar celui care a fost blocat de un veto rus la Consiliul de Securitate la 19 martie. Moscova a avertizat miercuri că adoptarea unei rezoluţii de către Adunare nu va avea "niciun efect" asupra sa.
Rezoluţia "subliniază că referendumul din 16 martie (din Crimeea), neavând nicio validitate, nu poate justifica vreo schimbare de statut" a Crimeei. Ea cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale "să nu recunoască nicio schimbare a acestui statut".
Ea "afirmă, de asemenea, angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor internaţionale recunoscute".
Ea le cere "tuturor statelor să se abţină de la orice acţiune ce urmăreşte să pună la îndoială parţial sau total unitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv orice tentativă de a modifica frontierele Ucrainei prin ameninţarea sau folosirea forţei sau a altor mijloace ilegale".
Ea invită "toate părţile să caute o rezolvare paşnică" la această criză printr-un "dialog politic direct".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O rezoluţie a Adunării Generale a ONU privind Crimeea nu va avea efect asupra Rusiei, afirmă Moscova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe