Aeronave americane şi britanice au zburat în apropiere de Kaliningrad

Graniţa de nord-vest a Rusiei a fost „vizitată” des luna aceasta de avioanele de recunoaştere ale NATO, în contextul în care Alianţa a consolidat misiunile de supraveghere asupra statelor aliate, în special pe flancul din apropiere de Marea Baltică, scrie Newsweek.com, potrivit Monitorului Apărării.

Urmărește
4059 afișări
Imaginea articolului Aeronave americane şi britanice au zburat în apropiere de Kaliningrad

Aeronave americane şi britanice au zburat în apropiere de Kaliningrad

Date GPS de miercuri arată că două avioane din SUA şi din Marea Britanie s-au apropiat de graniţa cu enclava Kaliningrad, din Rusia, folosind spaţiul aerian polonez, în sud, şi lituanian, în nord. Cele două aeronave au decolat de la două baze aeriene britanice diferite şi este vorba despre un avion american RC-135V Rivet Joint/ JAKE17 şi un avion britanic RC-135W Rivet Joint/ RRR7213.

Zborurile acestor două avioane se numără printre cele cel puţin şapte zboruri din august ale aeronavelor Rivet Joint în regiune. În august, datele GPS arată că aeronave din două escadrile, una americană şi una britanică, au zburat în apropiere de Kaliningrad şi au monitorizat graniţele de vest şi nord ale Belarusului. De asemenea, în ultimele luni, unităţile forţelor aeriene aliate au desfăşurat zboruri şi în apropiere de şi deasupra Mării Negre.

Marea Baltică a fost supranumită „Lacul NATO” de la aderarea Finlandei şi Suediei la alianţă, însă armata Rusiei reorientează accesul strategic la ape prin Kaliningrad şi portul nordic Sankt Petersburg, ambele găzduind baze ale Flotei ruse din Marea Baltică.

Rusia a răspuns la monitorizarea intensă de către alianţă a statelor baltice din prima linie - Estonia, Letonia şi Lituania - prin lansarea propriilor zboruri de „spionaj” deasupra apelor din regiune.

Avioanele de luptă ale NATO au fost trimise pe 10 şi 12 august pentru a intercepta avioanele de informaţii ruseşti Il-20.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici