LIVE UPDATE  Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est

  • Astăzi, 5 noiembrie 2024, americanii îşi vor decide viitorul preşedinte, având de ales între republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris.
  • Până acum, aproape jumătate dintre alegătorii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea prin corespondenţă.
  • Alegerile prezidenţiale din SUA din acest an sunt cruciale şi sunt marcate de o cursă strânsă între candidatul republican şi cel democrat.
  • SUA acuză Rusia de dezinformare în statele decisive.
Urmărește
1354 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est

Alegeri prezidenţiale în SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive

UPDATE 14:30 Oficialii electorali americani îndeamnă oamenii să nu fie induşi în eroare de teoriile conspiraţiei

Oficialii electorali din întreaga SUA - în special din statele aflate în schimbare - au promis să susţină integritatea votului şi au îndemnat alegătorii să nu se lase induşi în eroare de teoriile conspiraţie, potrivit CNN.

„Aici, în Georgia, este uşor să votezi şi greu să trişezi”, a declarat luni secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger. „Sistemele noastre sunt sigure şi oamenii noştri sunt pregătiţi”.

UPDATE 13:45 Au început să se deschidă secţiile de votare de pe coasta de Est

Secţiile de votare din opt state de pe Coasta estică s-au deschis la ora locală 6:00, inclusiv cele din Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia, Indiana şi Kentucky, dar şi în Maine, notează CNN.

UPDATE SUA acuză Rusia de dezinformare în statele decisive

Luni noaptea, cu doar câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, o declaraţie comună a FBI, Directoratului Naţional de Informaţii (ODNI) şi a Agenţiei de Securitate Cibernetică (CISA) arată că state ostile, în frunte cu Rusia, “desfăşoară operaţiuni de influenţă suplimentare menite să submineze încrederea publicului în integritatea alegerilor din SUA şi să alimenteze diviziunile între americani. Aceste eforturi riscă să incite la violenţă, inclusiv împotriva oficialilor electorali”.

UPDATE Cum plănuieşte Trump să conteste alegerile dacă va pierde

Spre deosebire de 2020, experţii spun că efortul de contestare al alegerilor este mult mai organizat.

UPDATE Generaţia TikTok, la vot. Cum influenţează platforma alegerile

UPDATE Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale

Influencerul pro-Trump trebuia să publice un videoclip fals cu imigranţi haitieni care pretindeau că au votat în alegerile prezidenţiale din SUA. Potrivit spuselor sale, aceasta nu ar fi prima dată când primeşte o sumă de bani din partea agentului rus pentru a efectua astfel de acţiuni, scrie CNN.

UPDATE Donald Trump şi Kamala Harris şi-au încheiat campania electorală

UPDATE Măsuri de securitate, luate în mai multe state în ziua votului

Alegerile prezidenţiale din SUA încep, oficial, astăzi, 5 noiembrie 2024. Scrutinul este unul decisiv pentru viitorul SUA, ultimii patru ani fiind marcaţi de diverse evenimente politice, economice şi sociale.

Campania electorală s-a încheiat luni, 4 noiembrie, iar astăzi se pot prezenta la secţiile de votare alegătorii care nu au votat deja prin corespondenţă.

Cine sunt candidaţii în cursa pentru Casa Albă?

Atât Partidul Republican, cât şi cel Democrat au câte un candidat.

  • Partidul Republican

Donald Trump – fost preşedinte al SUA în perioada 2016-2020 – este candidatul republicanilor pentru preşedinţia SUA. Trump s-a născut în Queens, New York, pe data de 14 iunie 1946, şi are 78 de ani. A fost căsătorit de trei ori şi are 5 copii. Profesional, Donald Trump a fost un dezvoltator pentru imobiliare de lux în New York, iar averea sa este estimată la peste 6 miliarde de dolari.

Fostul preşedinte american este implicat într-un proces de fals în acte, fiind găsit vinovat în 34 de capete de acuzare. În prezent, îşi aşteaptă sentinţa.

J.D. Vance este senator de Ohio şi partenerul lui Donald Trump în alegerile pentru Casa Albă. El candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA. În vârstă de 40 de ani, el este căsătorit şi are trei copii. În perioada preşedinţiei Trump, J.D. Vance îl critică pe republican, însă din 2021 îşi schimbă poziţia şi devine un susţinător al acestuia.

  • Partidul Democrat

Kamala Harris – actuală vicepreşedinte a SUA – este candidata democraţilor pentru funcţia de preşedinte al SUA. Ea a intrat în cursă în luna iulie, după ce Joe Biden şi-a anunţat retragerea. Kamala Harris s-a născut pe 20 octombrie 1964 în Oakland, California, şi are 2 copii vitregi.

Kamala Harris a fost procuror general al Californiei, iar în 2021 devine, odată cu victoria lui Joe Biden, prima femeie de culoare care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA.

Tim Walz este partenerul de campanie al Kamalei Harris, candidând pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA. Născut în Nebraska şi în vârstă de 60 de ani, Tim Walz este căsătorit şi are doi copii. A servit Garda Naţională timp de 24 de ani, a fost profesor de geografie şi antrenor de fotbal înainte de a intra în politică.  

Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive?

Până acum, 77 de milioane de americani au votat anticipat prin corespondenţă, reprezentând aproape jumătate din numărul celor cu drept de vot.

Preşedintele este ales indirect de către cetăţeni, ci prin intermediul unui colegiu electoral. Mai multe detalii despre modul în care este ales preşedintele SUA pot fi citite AICI.

Deşi unele state au o anumită tendinţă de a vota, şapte state sunt, la alegerile din acest an, decisive. De aceea, Donald Trump şi Kamala Harris şi-au îndreptat atenţia spre aceste „swing states” (state decisive – n.r.), pentu că ele au şi un număr mare de electori care pot înclina balanţa spre un anumit candidat.

Statele decisive sunt:

  • Pennsylania
  • Arizona
  • Georgia
  • Carolina de Nord
  • Michigan
  • Wisconsin
  • Nevada

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA vor apărea în următoarele zile, iar în cazul în care în anumite state vor exista solicitări de renumărare a voturilor, procedura şi anunţul oficial al câştigătorului ar putea dura chiar şi săptămâni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici