Alexei Navalnîi se aştepta să moară în închisoare, conform unor fragmente din memoriile sale. Opozantul lui Putin a explicat şi de ce s-a întors în Rusia

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi era conştient că va muri în închisoare, potrivit unor fragmente din biografia sa care urmează să fie publicată, prezentate în premieră de The New Yorker şi The Times.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului Alexei Navalnîi se aştepta să moară în închisoare, conform unor fragmente din memoriile sale. Opozantul lui Putin a explicat şi de ce s-a întors în Rusia

Îmi voi petrece restul vieţii în închisoare şi voi muri aici”, a scris Navalnîi. „Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun”.

Cartea de memorii, intitulată „Patriots” (Patrioţi), care va fi lansată pe 22 octombrie, detaliază ultimii ani din viaţa lui Navalnîi, de la tentativa de asasinare din 2020 şi la întoarcerea sa în Rusia un an mai târziu, când a fost arestat şi judecat pentru o serie de acuzaţii, inclusiv fraudă şi extremism.

Navalnîi a murit într-o colonie penală de înaltă securitate din apropierea Cercului Polar Arctic în februarie, la vârsta de 47 de ani. Autorităţile ruse au atribuit decesul său unor cauze naturale, însă rapoartele mass-media au susţinut că Navalnîi a prezentat semne de otrăvire înainte de a muri.

Deşi Navalnîi şi-a acceptat aparent soarta, nu a făcut-o cu „pasivitate contemplativă”, potrivit cărţii autobiografice.

„Încerc să fac tot ce pot de aici pentru a pune capăt autoritarismului (sau, mai modest, pentru a contribui la sfârşitul acestuia)”, a scris el. „În fiecare zi, mă gândesc cum să acţionez mai eficient, ce sfaturi constructive să le dau colegilor mei care sunt încă în libertate, unde se află cele mai mari vulnerabilităţi ale regimului”.

Într-un pasaj datat 17 ianuarie 2024, Navalnîi a explicat de ce s-a întors în Rusia în 2021, după ce a supravieţuit tentativei de asasinat.

Nu vreau să renunţ la ţara mea sau să o trădez”, a scris el. „Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le susţii şi să faci sacrificii dacă este necesar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici