Am putea avea o nouă instituţie. Comisia Europeană propune înfiinţarea unei autorităţi de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului

Comisia Europeană (CE) a prezentat marţi un pachet de propuneri legislative menite să consolideze normele UE privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Acesta prevede şi înfiinţarea unei autorităţi în acest sens.

Urmărește
325 afișări
Imaginea articolului Am putea avea o nouă instituţie. Comisia Europeană propune înfiinţarea unei autorităţi de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului

Am putea avea o nouă instituţie. Comisia Europeană propune înfiinţarea unei autorităţi de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului

Potrivit unui comunicat al CE, scopul pachetului legislativ propus este să asigure o mai bună detectare a tranzacţiilor şi a activităţilor suspecte, precum şi eliminarea lacunele exploatate de infractori în vederea spălării produselor activităţilor ilicite sau a finanţării activităţilor teroriste prin intermediul sistemului financiar.

„Măsurile adoptate astăzi consolidează în mod semnificativ cadrul existent al UE, ţinând seama de provocările noi şi emergente legate de inovarea tehnologică. Printre acestea se numără monedele virtuale, creşterea gradului de integrare a fluxurilor financiare de pe piaţa unică şi caracterul global al organizaţiilor teroriste. Aceste propuneri vor contribui la crearea unui cadru mult mai coerent, astfel încât operatorii care fac obiectul normelor privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului (CSB/CFT), în special cei care desfăşoară activităţi transfrontaliere, să-şi poată îndeplini cu o mai mare uşurinţă sarcinile legate de respectarea normelor CSB/CFT”, se arată în comunicat.

Pachetul propus include un regulament de instituire a unei noi autorităţi de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului, un regulament privind CSB/CFT, o nouă directivă privind combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului şi revizuirea Regulamentului din 2015 privind transferurile de fonduri, menită să permită urmărirea transferurilor de criptoactive.

Potrivit CE, noua autoritate de combatere a spălării banilor la nivelul UE (AMLA) va fi autoritatea centrală care va coordona autorităţile naţionale pentru a se asigura că sectorul privat aplică în mod corect şi consecvent normele UE. De asemenea, AMLA va ajuta unităţile de informaţii financiare să îşi amelioreze capacitatea de analiză a fluxurilor ilicite şi să transforme informaţiile financiare într-o sursă esenţială pentru agenţiile de aplicare a legii.

„Şi un singur nou scandal de spălare a banilor este prea mult şi trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu facem încă tot ce poate fi făcut pentru a elimina lacunele din sistemul nostru financiar. În ultimii ani am făcut progrese considerabile, iar normele UE privind combaterea spălării banilor se numără în prezent printre cele mai stricte la nivel mondial. Acum, mai rămâne ca aceste norme să fie aplicate în mod consecvent şi supravegheate îndeaproape, dovedindu-se necruţătoare acolo unde este cazul. De aceea, astăzi luăm aceste măsuri îndrăzneţe menite să preîntâmpine spălarea banilor şi să nu-i lase pe infractori să îşi umple buzunarele cu câştiguri ilicite”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici