Avertismentul directorului AIEA. Riscul unui accident nuclear la centrala Zaporojie creşte, în timp ce Ucraina şi Rusia pregătesc operaţiuni militare

Riscul unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, controlată de Rusia, va creşte "fără îndoială" pe măsură ce atât Kievul, cât şi Moscova se pregătesc pentru ofensivele militare din lunile următoare, a avertizat şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Avertismentul directorului AIEA. Riscul unui accident nuclear la centrala Zaporojie creşte, în timp ce Ucraina şi Rusia pregătesc operaţiuni militare

"Se vorbeşte mult despre manevre şi acţiuni mai mari, mai ample, la începutul primăverii sau la sfârşitul iernii", a declarat pentru POLITICO Rafael Mariano Grossi, directorulul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), "ceea ce mă face să cred că orice creştere a bombardamentelor va creşte fără îndoială posibilitatea unui accident nuclear".

Este probabil ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pentru a cuceri teritoriul ucrainean în această primăvară, a declarat săptămâna trecută un înalt oficial NATO, în timp ce Ucraina spune, de asemenea, că pregăteşte o contraofensivă majoră.

Armata rusă a declarat sâmbătă că a lansat o nouă ofensivă în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, anexată ilegal de Moscova în septembrie.

Trupele ruseşti au ocupat centrala, cea mai mare din Europa, în primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, deşi funcţionarea zilnică este încă asigurată de personalul ucrainean. Enerhodar, oraşul care adăposteşte uzina, se află pe malul râului Dnipro, o parte a căruia se află sub control rusesc, în timp ce cealaltă este în mâinile ucrainenilor.

Grossi s-a aflat la Bruxelles la începutul acestei săptămâni pentru a vorbi în faţa Parlamentului European şi a participa la o reuniune a miniştrilor de externe din UE. El face noi eforturi pentru a crea o zonă de protecţie jurul centralei din Zaporojie, care a fost lovită de rachete şi obuze de artilerie în ultimele luni. Deşi atacurile s-au diminuat în ultimele săptămâni, Grossi a declarat că în apropierea centralei se află "mii de soldaţi".

AIEA cere o zonă de siguranţă

Agenţia a cerut de luni de zile crearea unei zone care să ţină trupele ucrainene şi ruseşti departe de centrală, dar progresele în acest sens au stagnat. Grossi a declarat că este nevoie de "voinţă politică" atât din partea Kievului, cât şi a Moscovei pentru ca acest lucru să se schimbe.

"Zona este singura iniţiativă concretă viabilă în această privinţă, în afară de a sta cu mâinile în sân", a declarat şeful AIEA, adăugând că va vizita din nou Rusia în februarie. În octombrie, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a face presiuni în favoarea zonei.

Agenţia ONU are până la patru experţi staţionaţi la Zaporojie, unde toate cele şase reactoare au fost oprite din septembrie.

Grossi a declarat că au existat "multe acuzaţii" privind maltratarea personalului ucrainean de către trupele ruseşti la centrală şi că AIEA a "intervenit ... pentru a facilita eliberarea" unor persoane arestate de ruşi.

În timp ce Moscova insistă că centrala se află pe un teritoriu rusesc recent dobândit, Kievul se fereşte de orice acord care ar putea semnala aprobarea internaţională pentru prezenţa rusă pe teritoriul său.

Ar putea folosi Rusia armele nucleare? Opinia lui Grossi

Grossi a abordat, de asemenea, apelurile din ce în ce mai frecvente ale propagandiştilor ruşi şi ale unor politicieni potrivit cărora Moscova ar trebui să răspundă la eşecurile sale pe câmpul de luptă prin dezlănţuirea armelor sale nucleare.

"Nu văd cum un război convenţional, oricât de dramatic ar fi, între un stat care nu deţine arme nucleare şi un stat care deţine arme nucleare ar putea ... justifica folosirea armelor nucleare", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici