- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (30.08.2014, 14:23)
- Andi Manciu
Băsescu, legat de Ucraina: E vorba de infiltrări, nu o invazie, de trupe ruse ce nu au ciocniri directe
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, înainte de plecarea către Bruxelles, că în Ucraina au avut loc ”infiltrări” de trupe ruse, dar nu este vorba de o invazie, iar militarii ruşi nu au ciocniri directe cu armata ucraineană, solicitând însă sprijin al statelor UE şi NATO pentru Ucraina.
Urmărește
449 afișări
Băsescu, legat de Ucraina: E vorba de infiltrări, nu o invazie, de trupe ruse ce nu au ciocniri directe (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Băsescu a reiterat că, în analiza României, nu ar fi vorba de o invazie a trupelor ruse în Ucraina, ci de o infiltrare a militarilor ruşi.
”În ceea ce ne priveşte, în baza analizelor pe care le avem, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi următorul: în primul rând, faptul că în ultimele 10 zile este o puternică escaladare a transferului de tehnică militară de vârf, inclusiv armament greu, din Federaţia Rusă către separatişti. Al doilea element de analiză este că, în acelaşi timp, se produce o escaladare a participării specialiştilor în operarea tehnicii de luptă şi a unor ofiţeri care să conducă operaţiunile separatiştilor din Federaţia Rusă către Ucraina, în favoarea separatiştilor. În acelaşi timp, punctul nostru de vedere este că au loc infiltrări relativ importante de militari ai Federaţiei Ruse, care însă nu sunt angajaţi în confruntarea cu Armata ucraineană. Aş spune că principala ţintă a militarilor ruşi a fost localitatea Novoazovsk, dar sunt infiltrări, nu este vorba despre o invazie, în analiza noastră. Sigur, am văzut luări de poziţie, chiar oficiale, care vorbesc de 4.000 - 5.000 de militari, altele, de 1.000 de militari. În analiza noastră, care nu susţinem că este perfectă, au loc infiltrări de militari ruşi, care nu sunt implicaţi în ciocnirile directe cu Armata ucraineană, ei îndreptându-se către zona Novoazovsk sau staţionând în această regiune, cu bătaie către Mariupol”, a spus Băsescu.
El a menţionat că la reuniunea Consiliului European de sâmbătă va lua parte şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, acesta urmând să dea "informaţiile la zi cu privire la evoluţiile din estul Ucrainei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
”Repet, infiltrări de trupe ale Federaţiei Ruse, nu masive, la nivelul unei invazii. Urmare a transferului puternic de tehnologie militară de vârf şi a unor specialişti în mânuirea acestei tehnologii militare, inclusiv armament greu, echilibrul de forţe s-a schimbat în favoarea separatiştilor, existând riscul ca armata ucreaineană să nu-şi poată îndeplini misiunea de a lua sub control zonele Lugansk şi Doneţk pentru a fi redate controlului legitim al Guvernului de la Kiev. Soluţiile pe care le vom susţine: statele membre ale Uniunii Europene şi statele membre NATO, pentru că este o suprapunere consistentă, să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucreainenă carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării situaţiei militare din estul Ucrainei”, a mai explicat şeful statului.
Băsescu a menţionat că România va susţine înăsprirea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse în domeniul financiar-bancar, în domeniul energiei şi în domeniul transferului de tehnologie militară.
”România consideră că Federaţia Rusă este responsabilă pentru instabilitatea care a fost introdusă în Ucraina, prin susţinerea de către Federaţia Rusă a separatiştilor şi aş observa un lucru: Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional. Pur şi simplu, afirmă interesul său naţional şi nu dreptul internaţional. Or pacea în Europa a fost garantată atât timp cât a fost respectat cu stricteţe dreptul internaţional. Nu putem introduce în Europa conceptul interesului naţional atunci când acesta se referă la servirea interesului naţional prin susţinerea unor intervenţii militare împotriva altor state europene sau prin utilizarea forţei şi destabilizarea unor state ale Uniunii Europene. Interesul naţional trebuie susţinut şi el în limitele dreptului internaţional, ca o garanţie pentru pace”, a mai spus preşedintele.
În plus, Băsescu a reiterat teza privitoare la faptul că decidenţii trebuie să aibă în vedere şi ”elementul iraţional” din abordarea Federaţiei Ruse care aduc în discuţie securitatea naţională.
”Noi toţi am judecat evoluţiile internaţionale, cel puţin în Europa, prin prisma dreptului internaţional. Iată că apar elemente de iraţionalitate şi asta înseamnă că, dacă discutăm de securitate naţională, trebuie să avem în vedere şi elementul iraţional care poate funcţiona în abordările Federaţiei Ruse, ceea ce înseamnă că România trebuie să susţină şi în interiorul Uniunii Europene şi la viitorul Summit NATO necesitatea consolidării flancului estic al Uniunii Europene şi al NATO”, a mai spus preşedintele.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume