- Home
- Externe
- PARIS, (17.10.2012, 16:35)
- Anca Dumitrescu ,
Bătrânii din Europa nu vor să iasă la pensie, din cauza crizei economice
Angajaţii în vârstă din Europa evită se se pensioneze din cauza crizei economice, ponderea celor de peste 55 de ani pe piaţa muncii fiind în creştere la nivelul Uniunii Europene, ceea ce poate provoca un conflict între generaţii, având în vedere şomajul ridicat din rândul tinerilor.
Urmărește
656 afișări
Bătrânii din Europa nu vor să iasă la pensie, din cauza crizei economice (Imagine: Shutterstock)
"Din punct de vedere financiar, pensionarea nu este o opţiune. Mă gândesc să lucrez cel puţin până la 66 de ani", a declarat Jean-Luc Guillaume, în vârstă de 61 de ani, biolog la Sanofi.
Guillaume face parte dintr-o generaţie de europeni care se pensionează mai târziu, din cauza celei mai grave crize economiAngajaţii în vârstăce din ultimii 70 de ani şi a majorării vârstei de retragere, relatează Bloomberg.
Creşterea vârstei de pensionare împarte analiştii în două tabere, unii care susţin că acest fapt nu reduce oportunităţile de angajare pentru tineri, iar alţii care au o opinie contrară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte în UE 20%.
"Chiar dacă nu sunt întotdeauna mulţumiţi, vârstnicii rămân în activitate mai mult decât se obişnuia. Tinerii suportă greutăţile crizei", a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetări din Gutersloh, în Germania.
În perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piaţa muncii a crescut în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Portugaliei şi României, potrivit datelor Eurostat. Tendinţa pare să fi continuat în majoritatea ţărilor în 2011, a arătat Thode.
Problema are ramificaţii politice. Beppe Grillo, comic italian transformat în politician, s-a folosit de nemulţumirea provocată de măsurile de austeritate şi creşterea vârstei de pensionare pentru a promova un partid politic care la alegerile generale din primăvara anului viitor ar putea obţine, potrivit sondajelor, 18% din voturi. Acest partid a câştigat şi alegerile locale din nordul Italiei.
Creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani va ţine tinerii în afara pieţei muncii, susţine Grillo.
În deceniile trecute, liderii politici s-au folosit de acest argument, iar în perioadele de criză angajaţii vârstnici îşi pierdeau locurile de muncă, deseori încurajaţi de programele de pensionare anticipată, prin care se făcea loc pe piaţă tinerilor.
De această dată, ţările sunt presate să reducă cheltuielile programelor de pensii finanţate de stat. Politicienii au mărit vârsta de pensionare, au aprobat legi care combat discriminarea din cauza vârstei şi au renunţat la programele de pensionare anticipată.
În urmă cu 17 ani, la agenţia de angajări temporare Kelly Services cea mai mare grupă de vârstă plasată în SUA şi Europa era sub 30 de ani. În prezent, cel mai mare segment este de peste 50 de ani pe ambele continente, a declarat Carl Camden, directorul general al companiei.
Camden este îngrijorat că această schimbare de tendinţă poate provoca un conflict între generaţii.
În 1995, Italia a renunţat la indexarea pensiilor, reducând atractivitatea pensionării rapide. În acest an, premierul Mario Monti a mărit numărul minim de ani necesari pentru obţinerea unei pensii, iar vârsta de pensionare va fi majorată de la 65 de ani la 66 de ani în 2018.
Rezultatul este că ponderea persoanelor cu vârste de 50-64 de ani active pe piaţa muncii a crescut la 49,6% în 2011, de la 47,3% în 2008.
În Franţa, majoritatea opţiunilor de pensionare anticipată au fost eliminate în 2003, iar în 2010 vârsta minimă de pensionare a fost mărită de la 60 de ani la 62.
Ca şi în Italia, ponderea lucrătorilor în vârstă a crescut, de la 55,4% în 2008 la 56,5% în acest an.
La trei ani de la declanşarea crizei datoriilor suverane în zona euro, regiunea se îndreaptă spre recesiune, iar rata şomajului a atins în august 11,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei uncie.
Pentru cei cu vârste sub 25 de ani, rata şomajului este de 22,8%.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe