BIOGRAFIE: Ratko Mladici, liderul militar implacabil al sârbilor din Bosnia, este judecat de TPI

Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, al cărui proces a început miercuri la Tribunalul Penal Internaţional, este acuzat că ar fi unul dintre principalii artizani ai Războiului din Bosnia, în care au fost ucise, între 1992 şi 1995, peste 200.000 de persoane.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Ratko Mladici, liderul militar implacabil al sârbilor din Bosnia, este judecat de TPI

BIOGRAFIE: Ratko Mladici, liderul militar implacabil al sârbilor din Bosnia, este judecat de TPI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mladici este acuzat că ar fi principalul vinovat de masacrarea a mii de musulmani la Srebreniţa, precum şi de asediul sângeros asupra oraşului Sarajevo.

Arestarea sa şi a lui Goran Hadzici, fost lider al sârbilor din Croaţia, constituia o condiţie esenţială, avansată de europeni, pentru o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeană (UE).

Mladici, în vârstă de 69 de ani, a fost inculpat de TPI pentru genocid, crime de război şi crime contra umanităţii.

Născut la 12 martie 1942, la Bozinovici (estul Bosniei), avea doi ani când tatăl său a fost asasinat de ustaşi croaţi pronazişti. Aceştia, alături de musulmani, vor rămâne inamicii săi recunoscuţi.

El va urmări ideea unei "Serbii Mari" şi se va considera apărătorul "poporului sârb, ameninţat de genocid şi destinat dispariţiei în faţa penetrării islamului pe teritoriul european".

Lider al miliţiilor separatiste sârbe din Croaţia, în 1992, după proclamarea Republicii Srpska (RS) în Bosnia, el este numit, de către Statul Major de la Belgrad, comandant al forţelor sârbe din Bosnia.

Proclamând că "frontierele au fost, întotdeauna, trasate cu sânge, iar statele au fost demarcate cu morminte", el conduce asediul asupra oraşului Sarajevo, timp de trei ani, şi luptă pentru a impune crearea unui coridor către Brcko, în nord-vestul Bosniei.

În iulie 1995, trupele sale preiau controlul asupra enclavei musulmane Srebreniţa, aflate, în mod teoretic, sub protecţia trupelor ONU, şi masacrează aproape 8.000 de musulmani neînarmaţi.

După eliberarea unui mandat internaţional de arestare pe numele său, Mladici este destituit, în 1996, de preşedinta Republicii Srpska, Biljana Plavsici. Ea va fi condamnată la 11 ani de închisoare, în februarie 2003, dar va beneficia de o eliberare înainte de termen, la sfârşitul lui octombrie 2009.

Acesta se retrage în fieful său, la Han Pijesak, o bază militară de lângă Sarajevo, după care trăieşte la Belgrad, până la îndepărtarea de la putere a regimului lui Slobodan Miloşevici, în 2000.

În februarie 2006, un raport al serviciilor secrete de la Belgrad dezvăluie că acesta a beneficiat de o protecţie din partea armatei sârbe, până în iunie 2002.

La 11 iunie 2009, televiziunea bosniacă a difuzat imagini cu Mladici, afirmând că unele dintre ele au fost realizate "foarte recent, poate chiar iarna trecută".

În aprilie 2011, soţia sa, Bosiljka, aprecia că acesta este mort.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici