Brazilia sporeşte măsurile împotriva gripei aviare. Cum vor să protejeze autorităţile cea mai mare industrie avicolă din lume

Brazilia îşi ia măsuri suplimentare de precauţie pentru a proteja cea mai mare industrie de export de păsări din lume de un virus înalt patogen al gripei aviare care a fost detectat săptămâna aceasta în rândul păsărilor sălbatice din ţară, după ce anterior a afectat ţările vecine, scrie reuters.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Brazilia sporeşte măsurile împotriva gripei aviare. Cum vor să protejeze autorităţile cea mai mare industrie avicolă din lume

Sursa foto: Profimedia

Exporturile de carne de pui în valoare de aproape 10 miliarde de dolari ar fi în pericol dacă gripa aviară H5N1 va infecta efectivele comerciale din Brazilia, care şi-a asumat un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea lumii cu păsări de curte şi ouă, în condiţiile în care ţările importatoare interzic carnea de pui şi de curcan din ţările cu virusul.

Luni, singurul laborator acreditat de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) din America Latină a confirmat detectarea virusului H5N1 la două păsări sălbatice Thalasseus acuflavidus, sau stârci de Cabot, şi la o pasăre Sula leucogaster (Sula leucogaster) capturată în statul Espirito Santo.

Conform protocolului, medicii veterinari locali din Espirito Santo au prelevat probe de la păsări la faţa locului şi le-au trimis la laboratorul de referinţă din Campinas, Brazilia.

„Întreaga industrie este mobilizată pentru a monitoriza situaţia identificată în Espirito Santo”, a declarat într-un comunicat lobby-ul naţional al cărnii ABPA.

Un caz de gripă aviară într-o fermă duce, de obicei, la uciderea întregului efectiv şi poate declanşa restricţii comerciale din partea ţărilor importatoare, în timp ce detectarea în rândul păsărilor sălbatice nu declanşează interdicţii în conformitate cu orientările WOAH.

Oficialii brazilieni spun că nu se aşteaptă ca aceste cazuri la păsările sălbatice să aibă vreun impact asupra comerţului şi au remarcat că Espirito Santo, pe coasta centrală a Braziliei din Atlantic, nu se învecinează cu niciunul dintre principalele state producătoare de păsări de curte din sudul îndepărtat al ţării.

În alte ţări, focarele de gripă aviară la păsările sălbatice au fost frecvent urmate de transmiterea la efectivele comerciale.

Focarele de gripă aviară au contribuit la creşterea preţurilor la păsările de curte şi la ouă, în mod normal o sursă de proteine la preţuri accesibile.

În acest an, guvernul brazilian a majorat de 19 ori investiţiile pentru a creşte capacitatea de testare a reţelei sale de şase laboratoare federale şi a crescut bugetul general al serviciilor sale de inspecţie şi sănătate animală şi fitosanitară cu aproximativ 12%, ajungând la 209 milioane de reali (42 de milioane de dolari).

„Pentru fiecare 1 real cheltuit în laboratorul federal din Campinas, se evită pierderi potenţiale de aproximativ 64 de reali pentru industria cărnii”, a declarat Rodrigo Nazareno, care coordonează reţeaua naţională de laboratoare.

Reuters a vizitat laboratorul de referinţă al WOAH pe 25 aprilie, înainte de testul pozitiv din această săptămână. Lucrătorii de laborator erau deja în alertă maximă după ce peste 75 de focare de gripă aviară înalt patogenă au fost raportate în nouă ţări din America Centrală şi de Sud, multe dintre ele pentru prima dată.

Pe măsură ce crescătorii de păsări de curte au intensificat monitorizarea, Brazilia a înregistrat o creştere de şase ori mai mare a notificărilor de cazuri suspecte până la începutul lunii mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici