Bulgaria are două sisteme de justiţie, unul pentru bogaţi şi unul pentru oamenii simpli - ambasador

Bulgaria are două sisteme de justiţie diferite, unul pentru cei bogaţi şi puternici, pe care-i plasează deasupra legii, şi unul pentru oamenii obişnuiţi, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite la Sofia, James Warlick, în cadrul unei mese rotunde, informează site-ul Novinite.com.

Urmărește
3 afișări

Sistemul judiciar continuă să reprezinte o "provocare uriaşă" în privinţa aplicării legii în ţară, a subliniat ambasadorul în cadrul acestei întâlniri, intitulată "Securitatea naţională - dimensiuni strategice ale criminalităţii". Warlick a insistat asupra nevoii unei forţe de poliţie şi unei procuraturi eficiente şi unui sistem judiciar cinstit şi capabil.

De asemenea, el a îndemnat Bulgaria să acorde o atenţie serioasă legii privind confiscarea proprietăţilor dobândite prin activităţi ilegale, arătând că Statele Unite, Germania şi Elveţia au legislaţii puternice pentru blocarea bunurilor infractorilor, dar care pot fi deblocate, dacă sistemul nu reuşeşte să ofere probe cu privire la comiterea infracţiunilor respective.

Adjunctul ministrului bulgar al Afacerilor Interne, Dimităr Gheorghiev, care a participat la eveniment, a anunţat că, până în prezent, în sectorul energetic, au fost înregistrate acţiuni de spălare de bani în valoare de 130 de milioane de leva (aproximativ 66,4 milioane de euro), şi a dat asigurări că ministerul acţionează activ pentru a-i aduce pe aceşti "oameni de afaceri" în faţa justiţiei. El a precizat că grupurile infracţionale organizate sunt motivate să spele bani prin proiecte de energie verde şi hidraulică, pentru că Guvernul susţine investiţiile în aceste domenii.

Potrivit lui Gheorghiev, aceste grupări caută modalităţi de "legalizare" a acestor bani prin investiţii în toate sectoarele economiei reale. În opinia sa, libertatea de circulaţie şi de muncă din Bulgaria, ca stat membru al Uniunii Europene (UE), contribuie la extinderea posibilităţilor pentru infractori şi intensificarea presiunilor din partea reţelelor internaţionale de crimă organizată din domeniul spălării banilor şi traficului de persoane.

Terorismul, tot mai influent şi cu tot mai numeroşi adepţi, a fost definit de Gheorghiev ca o ameninţare pe termen lung la adresa securităţii naţionale, în pofida lipsei unor pericole directe, curente, la adresa Bulgariei. Adjunctul ministrului bulgar al Apărării, Avgustina Ţvetkova, a declarat că instituţia sa a fost cea mai coruptă, până în vara lui 2009, când a venit la putere partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), adăugând că practicile de corupţie din domeniul apărării au afectat încrederea cetăţenilor în instituţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici