Îngheţarea finanţării USAID ajută Rusia să-şi crească influenţa în Europa de Est. Cele mai afectate sunt Ucraina şi Republica Moldova

Îngheţarea ajutorului internaţional de către preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va duce la evaporarea finanţării pentru ONG-uri din Europa de Est, subminând iniţiativele pro-democraţie şi creând un obiectiv deschis pentru Rusia de a-şi spori influenţa asupra regiunii, scrie Politico.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Îngheţarea finanţării USAID ajută Rusia să-şi crească influenţa în Europa de Est. Cele mai afectate sunt Ucraina şi Republica Moldova

Măsurile luate de administraţia Trump în vederea desfiinţării Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) afectează în mod direct proiectele umanitare şi de dezvoltare în curs de desfăşurare din întreaga lume, notează Politico.

Efectele vor fi deosebit de profunde în ţările care au făcut parte din Uniunea Sovietică: Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Georgia şi Azerbaidjan.

Banii USAID erau utilizaţi pentru a finanţa proiecte care variază de la reforme democratice la infrastructură energetică şi prevenirea bolilor.

Pentru ţări precum Armenia, Georgia şi Ucraina, unde umbra Rusiei planează puternic, analiştii au avertizat că reducerea ajutorului din partea Washingtonului ar consolida poziţia Moscovei.

„Această măsură subminează încrederea în SUA şi încrederea în democraţie”, a declarat Richard Giragosian, director al Centrului de Studii Regionale, un think tank independent cu sediul în Armenia.

În cele din urmă, a adăugat el, „îngheţarea fondurilor USAID nu face decât să bucure guvernele autoritare”.

Agenţia a promis 16,8 miliarde de dolari pentru Europa de Est în 2023. Cea mai mare parte a acestei sume - 16,4 miliarde de dolari - a mers către Ucraina, urmată de Republica Moldova cu 211,5 milioane de dolari şi Georgia cu 91,4 milioane de dolari.

Cea mai mare parte a ajutorului a fost direcţionată către proiecte de consolidare a societăţii civile şi a statului de drept şi de stimulare a creşterii economice; ajutorul de urgenţă a reprezentat aproape 1 miliard de dolari, iar aproape o jumătate de miliard a fost alocat infrastructurii energetice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici