Campania electorală din Franţa devine din ce în ce mai dură pe ultima sută de metri
Socialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, şi preşedintele Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, şi-au înăsprit tonul înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei doi oficiali înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa.
Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Duminică, ei au întreprins sprintul final prin două mitinguri de amploare, organizate la Paris de Hollande şi la Toulouse de Sarkozy. Dar punctul forte al săptămânii va fi dezbaterea de miercuri, prima confruntare dintre cei doi oameni politici din 2005.
"Dacă luăm în considerare tonul şi fondul campaniei, dezbatere va fi dură. Sunt pregătit", a avertizat François Hollande. Candidatul stângii vrea să sublinieze "contradicţiile şi incoerenţa preşedintelui în exerciţiu".
"Va trebui ca François Hollande să facă ceea ce el detestă: să fie direct", a declarat Sarkozy, în poziţie de challenger faţă de rivalul său, declarat câştigător în sondaje cu 54-55 la sută din intenţiile de vot.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Tonul s-a înăsprit în ultimele zile între cei doi rivali. Scorul istoric al extremei drepte în primul tur, de aproape 18 la sută din voturi, l-a determinat pe şeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen.
Această orientare înspre dreapta a discursului său, mai ales în materie de securitate şi imigraţie, a fost criticată puternic de stânga şi de mai mulţi susţinători ai săi.
"Aud spunându-se că strategia nu este bună. Dar dacă ar fi fost aşa de proastă, cum m-aş fi descurcat" în primul tur, se apără preşedintele.
Nicolas Sarkozy a respins categoric sondajele care în trecut "s-au înşelat" şi a afirmat că simte "cum creşte o mobilizare" pe care nu a "văzut-o niciodată în toată viaţa sa politică".
"Va fi o participare masivă", susţine preşedintele.
După o săptămână consacrată electoratului de extremă dreapta, două cazuri şi-au făcut apariţia în campanie: acuzaţiile fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn şi suspiciunile de finanţare de către fostul dictator libian Muammar Kadhafi a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007.
Cotidianul britanic The Guardian a publicat ceea ce prezintă a fi un interviu cu DSK al jurnalistului american Edward Epstein în care fostul ministru socialist îşi acuză adversarii că s-au folosit de cazul Sofitel pentru a-l împiedica să candideze la preşedinţie.
Potrivit jurnalistului american, DSK "a devenit principala ţintă a serviciilor franceze în februarie sau martie 2011". Duminică, anturajul lui DSK a afirmat că fostul director al FMI nu a dat niciun interviu cotidianului The Guardian şi că este vorba despre un "montaj" realizat pe baza unei cărţi a jurnalistului american Edward Epstein ce urmează să apară.
Dar difuzarea acestui interviu între cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale a declanşat o confruntare între echipa lui François Hollande şi cea a preşedintelui în exerciţiu. Acesta din urmă a apreciat sâmbătă că DSK "ar trebui să aibă decenţa să tacă", iar purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Nathalie Kosciusko-Morizet, l-a ironizat pe François Hollande care "şi-a găsit" un "garant de moralitate cercetat pentru proxenetism în stare agravată".
Un semn al faptului că socialiştii se feresc de DSK este acela că fosta candidată la alegerile prezidenţiale din 2007, fosta parteneră a lui François Hollande Ségolène Royal, a afirmat că a părăsit în grabă o serată aniversară sâmbătă, după ce a aflat că DSK a fost invitat. Potrivit unui jurnalist care a anunţat pe Twitter această serată organizată într-un bar din Paris, doi dintre apropiaţii candidatului, purtătorul său de cuvânt şi directorul de campanie, au fost, de asemenea, invitaţi.
Un alt dosar care perturbă campania este finanţarea campaniei din 2007, în urma căreia Nicolas Sarkozy a devenit şeful statului.
Site-ul de ştiri Mediapart a publicat un document, atribuit lui Moussa Koussa, fostul şef al serviciilor de informaţii libiene, care în 2006 evoca un "acord de principiu" încheiat la Tripoli pentru finanţarea cu 50 de milioane de euro a campaniei lui Nicolas Sarkozy. Mediapart nu susţine că această finanţare a avut loc efectiv, dar stânga îi cere lui Sarkozy să "se explice".
Apropiaţii lui Sarkozy s-au dezlănţuit, premierul François Fillon calificând Mediapart drept "oficină finanţată de prieteni bogaţi" ai lui François Hollande şi documentul publicat drept un "fals, în orice caz imposibil de autentificat".
Nicolas Sarkozy a denunţat el însuşi, duminică, o "infamie" şi a calificat Mediapart drept "oficină în serviciul stângii".
"Este o înscenare. Mediapart este obişnuit cu minciunile", a declarat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO