Ce înseamnă distrugerea barajului din sudul Ucrainei: „Probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii”

  • Aruncarea în aer a barajului din epoca sovietică, care este controlată de Rusia, ar dezlănţui un zid de apă inundabilă în mare parte din regiunea Herson
  • Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” şi o „crimă de război odioasă”.
Urmărește
3240 afișări
Imaginea articolului Ce înseamnă distrugerea barajului din sudul Ucrainei: „Probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii”

În Zaporojie, apa râului Nipru s-a îndepărtat de mal cu aproximativ 10 metri. Tymofiy Mylovanov, fost ministru şi preşedinte al Şcolii de Economie din Kiev, sugerează că malul stâng al râului Nipro, ocupat de ruşi, este mai expus unui risc, relatează Aleph News.

Pe reţelele de socializare a devenit viral un videoclip care arată hidrocentrala Kahovka complet scufundată de creşterea apelor râului Nipru.

Aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de potenţialele inundaţii de la baraj

Anton Gerashchenko, un fost ministru şi consilier al Ministerului de Interne, a sugerat pe reţelele sociale că aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de orice potenţială inundaţie de la spargerea barajului Nova Kakhovka.

Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” şi o „crimă de război odioasă”.

Comandamentul sudic al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat marţi că barajul Kakhovka din părţile controlate de ruşi din regiunea Herson a Ucrainei a fost aruncat în aer de forţele ruse, potrivit Reuters.

„Amploarea distrugerii, viteza şi volumele de apă, precum şi zonele probabile de inundaţii sunt în curs de clarificare”, a spus comanda pe pagina sa de Facebook. Agenţia rusă TASS a raportat că barajul s-a prăbuşit şi teritoriile din apropiere au fost inundate.

Ce este barajul Kakhovka şi ce impact are aruncarea lui în aer?

Barajul, de 30 de metri înălţime şi 3,2 km lungime, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a hidrocentralei Kakhovka. Lacul de acumulare furnizează apă şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi centrala nucleară Zaporizhzhia, aflată tot sub controlul Rusiei.

Volumul de apă din rezervor este aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din statul american Utah. Aruncarea barajului din epoca sovietică, care este controlată de Rusia, ar dezlănţui un zid de apă inundabilă în mare parte din regiunea Herson.

Zelenski dă vina pe „teroriştii ruşi” pentru „distrugerea” barajului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat că ceea ce el a numit „distrugerea” barajului Nova Kakhovka este vina „teroriştilor ruşi”. Zelenski a spus într-o postare pe Twitter: „Distrugerea barajului hidroelectrică Kakhovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că trebuie expulzaţi din fiecare colţ al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare.”

El a adăugat că „Toate serviciile funcţionează. Am convocat Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici